fredag, november 21, 2008

Ute är mörkt och kallt.....

Men inne i det här huset lyste ljusen varmt när vi åt söndagsmiddag där förra månaden. Det blev en mycket trevlig tillställning med nya vänner och deras barn. Ulriksdals Wärdshus dukar snart upp sitt årliga julbord och då pyntas det så vackert och juligt.

Nu är det hög tid att börja sjunga och träna Luciasånger i skolan där jag arbetar. Jag tycker nog att vi är lite sena men å andra sidan så kan barnen sångerna sen tidigare. Vi sjunger "Natten går tunga fjät" och ingen förenklad variant med "Ute är mörkt och kallt." I år firar vi Lucia i skolan på fredagen innan. Tidigt på morgonen ska vårt Luciatåg sjunga utomhus och sen går vi in och äter frukost med barn och föräldrar.
Hur är det med er, hur firar ni Lucia om ni gör det? Ser ni på TV's Lucia på morgonen eller kommer någon och lussar för er?

20 kommentarer:

PGW sa...

Jag tänkte att Johnny Depp skulle komma förbi och lussa för mig, måste maila honom om det så han kan rigga luciakronan.

Det Mörka Hotet sa...

Oj, Lucia är viktigt och så länge barnens gammel-farmor levde åkte vi först dit, tidigt på morgonen, innan de anda lussetågen skulle avhandlas.

Jag tycker Lucia är otroligt vackert och när jag levde i Kashmir var Lucia det allra mest "svenska" för mig - slog till och med midsommarhelgen.

Men så tjusigt ni äter - här blir det mest mitt krubb och enklare restauranger på sta'n...

Tankevågor sa...

PGW :-) Kan du inte be honom komma sen till mina skolbarn och vara Tomte på julavslutningen också när han ändå är igång?DMH - Härligt med såna traditioner! Du måste ha massor av söta bilder på A-team när de lussar.
Äh, så där tjusigt äter vi inte så ofta må du tro. Men det är ett vackert gammalt hus det där värdshuset. Roligt att komma dit ibland.

Linda sa...

Under måååånga år gick jag luciatåg till f-rbannelse. Det blev ofta ett tio- till femtontal varje jul i Domkyrkan och Allhelgonakyrkan i Lund.
Underbart vackert för de som lyssnade, men man själv slutade njuta efter de första tre.
Numera sparar jag Lucia till kvällen, då ser jag på tv, dricker glögg och myser.
Det är en alldeles speciell stämning.

Annika sa...

ÅH vad bra att ni inte sjunger "Ute är mörkt och kallt" utan att ni kör "Natten går..." istället. Den är ju så mycket finare!
Underbart med Advent och Lucia!
Som du vet firas inte Lucia här. Alls.
Jag brukar kolla SVT's Lucia över nätet och det är inte FY SKAM!! Brukar känna mig sentimental och lite vemodig då. Första söndagen varje månad kommer svenska kyrkans präst ner till DC, och i december är det julkonsert med Luciatåg på kyrkan i DC. Brukar vara så fint.
Trevligt på Ulriksdal, kan jag tro. Där har jag aldrig varit, på värdshuset alltså...
KRAMAR!!

Hedgren sa...

Lussebulle och pepparkaka till frukostkaffet!
I skolan har sexorna traditionellt lussetåg! i år blir det på fredagen. Såå vackert och inte ett öga torrt! (Inte mina iaf...).

Bloggblad sa...

Nu är den tid på året,
då jag får stearin i håret...

Snart dags för min hyllningsdikt till julstöket...

Jag har övat med treorna idag, fast jag behöver inte bry mig om nåt annat än pianospel. Lite lätt bekymrad blev jag när jag märkte att de inte alls kunde varken text eller melodi till två rätt svåra sånger. Men det är inte mitt problem...

Jag brukar bli vansinnigt mätt på luciasånger, så visar de från dagis på teve då tittar jag inte. Är det en fin kör - då tittar jag så jag ÄNTLIGEN får höra sångerna rent sjungna.

Humlan sa...

Jag funderar på att ge mig ut på stan på lucia, har fått tips om en kör som jag gärna vill höra, men det beror nog lite på vädret för dom ska (om jag förstått det rätt) sjunga utomhus.

anna of sweden sa...

Det här blir nog vårt första år utan Luciafirande.
Känns lite konstigt.

UllaMona sa...

Jag brukar titta på TV:s lucia,brukar äta lussebulle och pepparkaka.

Mildamakter sa...

Kommer jag ihåg det så brukar jag titta lite på tv, men för det mesta gå glömmer jag det och kommer inte på att det är lucia förrän jag kommer till jobb och sätter på radion.
Det blir nog så när man dels inte har barn själv och dels inte jobbar med barn.
När jag började på min nuvarande arbetsplats för sisådär 30 år sen (jisses vad tiden har gått!) så gick ett luciatåg genom byggnaden men det är lääänge sen det upphörde.
Lite synd kan jag tycka, nu när jag tänker efter...

Tankevågor sa...

Linda-Lotta - Ja det har blivit en hel del Luciatåg för min del med. I år blir det nog mys framför TV-n på morgonen eftersom Lucia är på en lördag.Annika - Härligt att du kan se det på SVT där borta i alla fall. Fantastiskt att tekniken numera gör så att det går. Visst är det vackert...Natten går tunga fjät...det är så poetiskt!
Ha det nu jättebra i NYC i helgen!!! Jag är inte alls avis (hahha...jag ljuger sååå bra)
Här snöar det för fullt, hoppas den vräker ner över dig i NY också!
KRAMARHedgren - Likadant här. Våra femmor (äldsta i skolan) går Luciatåg och det är såååå högtidligt. Jag älskar stjärngossarna! Alltihop! :-))Bloggblad - Ja jag vet ju vad du brukar skriva om det här. Håller med dig om att det är så otroligt skönt att höra en fin kör sjunga sångerna precis som det ska vara. det blir väl så när man sjungit i kör själv i många år.Humlan - Det där lät intressant. Kan vi höras om det?? Varma kläder och glögg innanför halsduken kanske kan vara nåt?
KramAnna of Sweden - Det förstår jag. Särskilt som det är som Annika skriver att Lucia inte alls firas i USA. Ni kanske kan göra en liten ny tradition i grannskapet?Ulla-Mona - Låter som en mysig stund. Pepparkakor och lussebullar hör till.Mildamakter - Förr sprang vi kring med våra klasser och sjöng och lussade för företag i närheten. Men nu var det länge sen. Inget företag har hört av sig så nu blir det bara i skolan. Lite synd kanske.

Unknown sa...

Jag stiger upp tidigt och bänkar mig framför tvapparaten. Vill se och höra lucia innan jag går till jobbet. Men,hinner man i år??? Tror inte det då vi själva ska vara där före f-- själv.

Jag började nästan gråta då jag såg din bild. Buhu! Stackars mig, det blir ju inget julbord där för oss då Tomas är i Spanien den här helgen. Och nu snöar det så vackert. Gissa vilken hälig dag vi skulle ha haft.

Nåväl, jag får väl steka några köttbullar här hemma och leka julbord själv.

Ha en underbar helg

Love

Tankevågor sa...

Rosvik - Kan ni inte boka om ert julbord på U-dal??? Ja nu snöar det så allt börjar se ut som ett julkort!

I år är ju Lucia på LÖRdagen så vi hinner visst se det i lugn och ro hemma på TV på morgonen!
Vi ska ju lussa på fredagen innan i skolan. Ska bli kul. Bara vi hinner träna ordentligt. ;-)
Ha en skön helg!
KRAM

rofyllthemma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
rofyllthemma sa...

Hejhej, du VANN bakformen från Rofyllt hem & hälsa! GRATTIS! Maila eller kommentera hos mig så jag får din adress så ska jag skicka formen på måndag!
Vilken trevlig blogg du har, hit kommer jag att åtvända - ofta!
Ha det *gott* med formen...
Kramar Ulrika

Unknown sa...

ha ha ha, det är klart jag hinner då! Tänkte inte på det! Tur att du finns och kan styra in mig på rätt bana.

Nja, tappade sugen att gå på julbord nu. Tjusningen försvann!

Kram

mossfolk sa...

Luciamorgon på tv är viktigt. Med hembakad lussekatt!

Och tjoho, jag som ska vara i klassen två veckor nu igen kommer alldeles säkert få vara med och sjunga luciasånger!

Vonkis sa...

PGW
Själv räknar jag med besök av både Alan och John C i vita linnen och glitterstrut.

Brukar se på luciamorgon på SVT. Utdelningen brukar vara lite si och så men då det inte var så bra ifjol borde det bli fantastiskt i år. Vi firar också dagen innan i skolan. Det blir mitt första lussefirande på den här skolan så det ska bli lite spännande att se hur de gör här.

Tankevågor sa...

Ulrika på rofyllt hemma - Va vann JAG?!?! Jag som aldrig vinner något! Åh vad roligt Ulrika! Det är ju en sån jättefin bakform...jag kommer att ha mycket nytta av den. Jag mailar dig. KRAMAR från mig! :-))


Rosvik - :-)) Ja på lördagmorgon när det är Lucia tänker i alla fall inte jag gå till jobbet.... Trist att det skulle vara samma helg som T åkte iväg som ni bokat julbord!!! KRAMAR i massor!Mossfolk - Du kommer säkert att få vara med om Luciasånger när du ska ha VFU nu. :-)


Vonkis - Jag skulle inte säga nej till Alan Rickman i stjärngossestrut och särk. Tänk att höra honom sjunga eller deklarera en juldikt. Hans röst ger mig gåshud. :-)
Hoppas firandet blir fint på din nya skola!