onsdag, november 19, 2008

Något att fira....

Idag är det tydligen "Världstoaltettdagen". Inte visste jag att en sån fanns. Men om man läser hos Klimakteriehäxan så får man lära sig det. (Orkar inte länka just nu men ni hittar säkert själva till denna berömda blogg)
Egentligen är det kanske inte så mycket att fnissa åt som jag gjorde först för det finns säkert massor av människor på vår jord som inte har det vi kallar för toaletter.

Jag minns en gång för många år sen när vi luffade runt på öarna i Grekland. Vi befann oss i en liten by på en av öarna. Vi hade just ätit en underbar god lunch på den minsta tavernan i världen. Bara ett litet rum och några bord under ett stort olivträd ute på gården. Jag frågade den grekiska matmamman om jag kunde få låna toaletten.
Hon visade mig in i hennes trädgård bakom huset till ett pyttelitet skjul. Det var första gången som jag såg en toalett som bara var ett hål i marken.

När jag kom ut därifrån och det här glömmer jag aldrig....så kom hon med en kritvit linnehandduk med virkad spets och visade mig fram till en skål med färskt vatten och en bit tvål som doftade örter.
Det kändes som hon hade varit långt inne i sin brudkista och letat fram denna vackra handduk bara för min skull.
Så Världstoalettdagen firas idag. Visste ni det?

Något helt annat....NU snöar det här!!! :-)

24 kommentarer:

Lena sa...

Det kan nog behövas sådana dagar, men det krävs ju väldigt mycket mer på många håll. En dag så här är bra för att öka vår medvetenhet. Snö! Här är det regn... Grattis på namnsdagen!

Tankevågor sa...

Panter - Visst behövs det mer än så men det kan nog vara nog så viktigt med "riktiga" toaletter här och där. TACK!! Tänk att jag har namnsdag på en toalettdag! ;-)

Elisabet. sa...

Nej, det visste jag inte och ååå, så fint du beskriver toalettbesöket i Grekland!

Elisabet. sa...

londongirl: jaså, här har vi ännu en Elisabetta ...! Grattis till en namne!

Lena H sa...

Klimakteriehäxor finns bara i sagorna ;) Stockholms skärgård och öarna i Grekland är verklighet, visst är det bra =)

Lena H sa...

Snön finns åxå i verkligheten!
Det snöade när jag kom hem, mysigt!
Tidigt i morse såg jag en räv utanför vårt hus i Bergshamra, jag har varit lycklig hela da´n =)

mossfolk sa...

Hm, hur förväntas man fira denna toalettdag?
Hoppas att ni får behålla snön längre än vi.
Och kvinnan med den kritvita handduken i Grekland, jag kunde precis se det framför mig. Så jättebra beskrivet! Och så gulligt att hon var så mån om att du skulle få det bästa.

Klimakteriehäxan sa...

2,5 miljarder människor lär det finnas som inte har tillgång till "avträde" som det heter. Men det hjälper inte att det blir lite komiskt med "dagen" - undrar om nån enda människa får en toa tack vare detta påfund?
Hoppas du fick lite namnsdagstårta i a f.

Klimakteriehäxan sa...

Och till Lena H (vars blogg jag inte kommer in på) måste jag bara säga att nej då, inte alls bara i sagorna!!! Välkommen att hälsa på!

... sa...

Grattis på världstoalettdagen liksom hahahaha
Borde jag sätta ett ljus på toalocket nu då.. *funderar*

... sa...

Jag håller med Klimakteriehäxan till fullo. Klimakteriehäxor finns visst det! *skrattar*

Annika sa...

Nej, det visste jag inte. Tack för upplysningen, L!!
Vilken upplevelse där i Grekland. Nästan overkligt.
Nu ska jag nog tända doftljuset som står inne på min toa...Grattis toan!!
kram!

Villa Nian sa...

Tänk vilket bra minne ett toalettbesök kan bli!

cS sa...

Hmm, jag har oxå sett "hål" i den grekiska övärlden. Alla har inte varit så kul, om man säger.......
Men, GRATTIS alla ni som heter Elisabet /Claus

Humlan sa...

Snö?!?
Jag var tvungen att gå fram till fönstret, klättra upp för stegen, öppna fönstret och kika ut i mörkret ... näe!
Här är det ingen snö, men det luktar vinter därute.

Grattis L-girl! Snön var nog bara till dig.

Anonym sa...

Grattis på toa namnsdagen.
Lockar fram en massa minnen
Pappas förskräckelse när han första gången kom i kontakt med vattenklosett,råkade dra i en kedja som hängde där, av dånet som blev trodde han att hela toan skulle braka ihop.

eller en lillebror som förtvivlad
"mamma var spolar man...

hans första besök på ett utedass

systerkram

Hedgren sa...

Oj, vad det finns många "dagar". Är det inte kanelbullens dag så är det toalettens dag...
Kanelbullens dag firar man med att äta kanelbullar. Hur firar man toalettens dag? Nej, förresten, jag vill nog inte veta....

Tankevågor sa...

Elisabet - Nästan namne eftersom jag faktiskt heter Lisbeth men många tror att det är Elisabet.Lena H - Jodu den här häxan finns faktiskt irl. Jag har träffat denna trevliga dam på riktigt! Men vad mysigt med snö och rävar i sikte hos dig. Låter som rena rama vykortsidyllen! :-)Mossfolk - Ingen aning om hur den ska uppmärksammas. Ja den lilla grekiska gumman var så fin med sin omsorg. :-)K- häxan - Precis vad jag också funderade över när jag gick in och googlade på detta. Får verkligen några människor sina toaletter pga av denna dag?


Kimmi - Haha...ja du man kan ju undra hur man ska göra!? ;-)Annika - På övervåningen i det nyrenoverade badrummet har jag ofta tända värmeljus i olika dofter. Så den toan har det riktigt lyxigt varje dag. ;-)
KramHusEtt - Ja tänk att det kan bli det. ;-)CS - Jag tackar ändå trots att jag "bara" heter Lisbeth. :-)Humlan - Men du är ju livsfarlig! Måste du hålla på och klättra sådär! Snön låg inte kvar på asfalten här heller så länge. Men det var vackert under tiden den föll.Kära syster - Hahaha...Jag glömmer aldrig utedasset på Gotland med rosorna som växte utanför och alla spännande veckotidningar...
KRAMHedgren - Nej jag tror vi lämnar det ämnet eller hur? ;-)

Det Mörka Hotet sa...

Otroligt, det verkar finnas en dag för precis allting!

...undrar när det blir Små-mörka-män-med-begynnande-ölmage-och-en-alltmer-tilltagande-demens-dagen...?

stella sweden sa...

Hahaaa..när jag var i Italien för tio år sen så blev jag anvisad en toalett...ett HÅL i golvet! Jisses! O inget papper...ingen tvål eller vatten...åhhh jag hittade en använd pappersnäsduk i ficka o denn blev min räddning...
Men annars var det väääldigt go mat o dryck!

Cliff Hanger sa...

Det var fint gjort av den grekiska damen.

Måste vara svårt för äldre och skröpligare människor att uträtta sina behov i ett hål i marken, för övrigt.

Tankevågor sa...

DMH - Fniss....DEN dagen ska firas eller hur? Men nu tog du väl ändå i Samuel!? ÖLMAGE? Sällan! Eller har du redigerat bilderna? ;-)Stella - Åk ingenstans utan en pappersnäsduk i fickan alltså! :-)Cliff Hanger - Ja det kan man verkligen undra över. Hur GÖR de? Hm...det kanske ändå är så att den där "Världstoalettdagen" behövs. Om nu några blir hjälpta av den.

Det Mörka Hotet sa...

Okej, kanske inte ölmage men jag väger nog ca 10 kilo för mycket - och döttrarna kallar mig för tjockis...bland annat! :-)

Tankevågor sa...

DMH - Men det är väl typiskt att man aldrig duger i sina tonåringars ögon. Före och sen när de blir vuxna då duger man igen. :-))