måndag, juli 06, 2009

Hur man fångar en fisk.....


När vi är ute och åker båt på väg till affären ser jag plötsligt en pytteliten fisk i båten. Inte stor alls, bara några centimeter. Var kom den ifrån tro? Vi har varit ute och farit kors och tvärs på fjärdarna och fiskarna brukar inte hoppa i båten av sig själva. Tänk om det vore så att man kunde få dem till det. Men den här skulle inte ens ha mättat en katt en gång. Om det ska hopppa fiskar i båten skulle jag hellre vilja ha en gös, några fina abborrar och en och annan flundra och varför inte en smarrig piggvar?

Tycker ni om fisk? Äter ni fisk och i så fall har ni något favoritsätt att tillaga den på?

Sa hon som är uppvuxen på fisk och vars pappa alltid fiskade när hon var liten och växte upp på ön nere i New Nose Harbour.

28 kommentarer:

PGW sa...

Jag tycker om fiskpinnar. Och så har jag köpt en kokbok som heter "Fisk är inga konstigheter". Min fiskutveckling är långsam och inte så imponerande tyvärr.

Bloggblad sa...

Gissningsvis är den tappad av en mås... säger hon som är uppvuxen mitt i asfaltdjungeln...:)

I lördags kväll fick vi fiskknyten i alfolie som grillades med lite smör... nyfiskat av blandade sorter. Jättegott! Fast fångsten räckte bara till förrätt åt alla 16...

Linda sa...

Jag tror jag äter all sorts fisk - för surströmming räknas väl INTE som fisk??
Men jag äter det alldeles för sällan eftersom maken inte är något större fan.
Jag tror att det enkla är godast, man behöver inte krångla till det med en sådan råvara.

Tankevågor sa...

PGW - Men utvecklingen har ju gått framåt då i och med att du köpte boken eller hur? Har du öppnat och bläddrat i den än? ;-)



Bloggblad - Jag misstänker också att det är en mås som inte kunde skrika och hålla i samtidigt.
Nygrillad fisk är en delikatess...vad mysigt att ni fick så pass så att det i alla fall räckte till en förrät åt så många!! :-))



LindaLotta - Du är som jag....tror inte heller att surströmming är fisk. Man kan ju undra VAD som döljer sig under all den där potatisen, löken och tunnbrödet? ;-)

Humlan sa...

Min morbror firade sin födelsedag i helgen med att få 15 abborrar som han rökte... visst låter det underbart!

Jag äter nog all sorts fisk (men instämmer med LindaLotta, surströmming räknas inte!!!), men är alldeles för dålig på att laga till den. Synd att jag inte lärde mig mer av mormor och farmor, båda var fiskälskare som var fenor(!) på att fiskrätter.

Miss Upsey Daisy sa...

Oh, äter fisk säg varannan dag då jag inte äter kött. Gillar fisk massor och tur är väl det :)

Tankevågor sa...

Humlan - Abborre är en av mina favoritfiskar. Finns alltid och så god! :-)
Men jag tycker som LindaLotta också att det enkla är det godaste...det behöver inte krånglas till när det gäller fisk.



Miss Upsey Daisy - Ja visst är det gott med fisk! :-)

bettankax sa...

Älskar fisk! Hälleflundra, stekt sill, rödspätta, för att inte glömma favoriten kokt torsk m senapssås. Herregud så gott!Min far kom hem med stora fina torskar som han fått av fiskare i Skillinge. När de serverades delade de sig i stora fina skivor.

Unknown sa...

Jag älskar lax. Den får gärna vara tillagad på olika sätt, den är alltid god.
Sedan älskar jag rökt abborre, sik mm. All fisk som man fått själv brukar fungera.

Kramen

ps du får ta fram en burk med tonfisk åt kissarna ist för den lilla i båten.

mossfolk sa...

Jag älskar fisk, men äter det alldels för sällan. Håller på att enkelt är gott. Fisk i folie i ugn. Lättare kan det väl knappast bli... Färdiga filléer förstås, rensa är inte min starka sida :)

Fresia sa...

Gillar fisk, äter sällan fisk då det mest är maken som lagar mat och han tycker det är svårt att laga till gott.
Skulle också gärna önska mig ngr smarriga fiskrecept.
Men tyvärr, jag kan inte bidra med ngr.
Undrar om det inte var UllaMona eller MammaC som hade ngt smaskigt för ett tag sedan?
Kramen

Klimakteriehäxan sa...

Fisk (lax!) hamnar ofta i mikron hemma hos mig. Snabbt, enkelt, gott. Varieras med citron, spenat, parmesan ... och lax är dessutom gott stekt, inkokt, varmrökt, gravad, kallrökt ...
Surströmming är inte fisk, det är förstörd sälmat.
Fast testa gärna Kvarnens strömmingsflundra på uteserveringen på Medis - mums, mums!

Elisabet. sa...

Under vår semester norröver blev vi bjudna på VÄRLDENS GODASTE FISKSOPPA!

Det var torskbitar och hela tomater och fänkål och sånt som jag har glömt, men jag ska lägga ut receptet på min sida när jag får det.
Potatis var där också.

Gud, så gott! (Och räkor).

Jag tänker ha hela musslor i också.

Unknown sa...

Hjälp! Om jag skriver ett dok i word och vill föra över den bloggen, hur gör jag då??????

Är totalt blockad nu!!!

puss

Per sa...

Fiskade med nät i förra veckan. Fick några bamsiga abborrar på 5-8 hg samt en sik. Aborrarna fileades och panerades och stektes sen i smör. Serverades med färskpotatis direkt från landet....En del av fileerna gjorde vi sushi på - urgott!

Siken är fryst och ska gravas...

Kram

Tankevågor sa...

Bettankax - Så ska torsken vara...så där så den skivar sig! Helt underbart gott! :-)



Rosvik - Ja lax är alltid en räddningsplanka...går att göra så mycket gott med den. Men nu blev jag sugen på rökt sik när du skriver om det. Vi har en rök här ute och varje gång vi har fått sik i näten så röker vi den. Jättegott! :-)
Kram till dig och familjen!



Mossfolk - Visst är det bekvämt med filéer! Jag kan rensa men inte är det så kul...hävdar att mannen är bättre på det (och det ÄR han också) så jag slipper. :-)



Fresia - Men det är inte så svårt egentligen. Ofta kan jag tycka att det handlar om att variera tillbehören till fisken. Alla möjliga grönsaker och örtkryddor passar jättebra till fisk. En blandning av basilika, tomater och riven parmesan till en rödspätta blir hur gott och enkelt som helst.
Kram kram



K-häxan - Ha ha ha ....ja NU vet vi alltså vad surströmming är = förstörd sälmat! :-)
TACK för tipset om Kvarnen!! Ska testa det vid tillfälle nästa gång jag är på Söder.



Elisabet - Ja den låter god. Ska hålla utkik efter receptet på din blogg. Fisksoppa eller fiskgryta kan bli hur gott som helst och det är så bra för man kan ju stoppa i lite vad man har. Gul zuccini blir fint och gott i grytan tex.
....och musslor...mums! :-)

Tankevågor sa...

Rosvik - Jag brukar aldrig skriva så...men gjorde det en gång. Har för mig att jag kopierade och klistrade in det. Har du testat det?
Kram och puss



Per - Precis så ska det vara...sik och fina abborrar i näten...men jag hade nog rökt min sik förstås. dessutom önskar jag mig alltid gös i näten... :-)
Kramar till dig

Anonym sa...

Det fungera inte!!!!!! :(((((((

rosvik

Unknown sa...

Jag kom på hur man skulle göra.

Kram

Tankevågor sa...

Rosvik - :-) Jag vet att jag gjort det men kommer inte ihåg hur jag gjorde. Bra att det funkade!!! :-)
Kraaam

Eleonora sa...

Det beror på vad det är för fisk man ska tillaga, men lax gör jag nästan alltid i ugnen. ca 190 gr.

Litet olja i en form, sedan laxen, strila över Teriyaki Sauce, salt. citronpeppar och ev. franska örtkryddor. Mums - med potatis eller bara en sallad.


Kanske var den lilla fisken i båten tappad av en fiskmås?

Ha det skönt och gott. Kramis

Villa Nian sa...

Fisk är gott :-). Vi läste ditt inlägg om grinda och kommer ihåg lite spännade att gå iland på den norra bryggan och gå igenom ön förbi alla campare....:-)

Tankevågor sa...

Eleonora - Lax i ugn är så bekvämt också...det där lät gott! :-)
Ja det är säkert en mås som tappat lilla fisken. Det är svårt att hålla näbben stängd i bland för de där fåglarna. ;-)
Ha det skönt du med! Kram



HusEtt - :-) Ni har varit på Grinda alltså...hoppas det var trevligt!

Lena sa...

Fisk är aldrig fel. Godaste fisken; gädda så klart :)

Lite värdelöst vetande: Förr i vissa kusttrakter hade drängarr och pigor inskrivet i sina kontrakt att de bara skulle behöva äta lax tre gånger i veckan.

Tankevågor sa...

Lena - Ja gädda är gott. Lagom stor ska den vara (inte för stor) och sen kan man göra vad som helst...ugnsstekt med massa goda örter tex. så gott!!

Ha ha ha...vilket kontrakt! :-)

JULIEK sa...

Heia. Ja jag ELSKER jo fisk. Er vokst opp ved havet så da har jeg altid levd på fisk. Jag kan en massa goda recepter och spiser faktisk alla sorters fisk : )

Anonym sa...

Äter all fisk utom ål,som vi fick för mycket av,som du sa så fiskade vår pappa jämt och det blev mycket ål,bra utbildning hur man ror när långreven ska ut,värre när den ska upp så det inte trasslar till sej.
tycker om gös i ugn,sik flundror
men är nog mest för strömming, stekt, inlagd,strömmingslådor osv. går att göra hur mycket som helst

recept behöver du inte, man gör som man känner det blir bra. systerkram

Tankevågor sa...

Julie - Jaha så du är också uppvuxen med att äta mycket fisk. :-)
Ja det finns hur mycket recept som helst att ta till. Fisk går verkligen att variera.



Kära syster - Jag minns det där att det var viktigt hur man skulle ro när långreven eller näten skulle tas upp eller läggas. Det gällde att ro i rätt tempo och hålla koll på vad pappa gjorde. Det gick inte att sitta och sova eller glo ut på havet och sjöfåglarna....då tappade man fokus. ;-)
Ål har jag för mig att vi barn nästan aldrig åt...det var väl mest de vuxna som åt den? Det fanns ju som sagt alltid någon annan fisk till oss barn.
Kramar i massor.