torsdag, juli 16, 2009

Chokladpassion...


Jag har blivit med en chokladblomma. Den är helt underbar och doftar verkligen choklad. Kunde bara inte motstå den. Tänk att få både blomma och choklad på en gång. Men nu undrar jag hur man sköter om den. Den verkar stortrivas i en kruka här ute på ön...men sen då? Har hört talas om att man ska behandla den som med dalhior. Men hur gör man då? Något med att ta in lökarna inför vintern? Såna pyssliga blommor har jag aldrig haft, så ni som vet hur man gör får gärna komma med lite handfasta råd nu.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Den är så vacker! Jag stod häromdagen utanför vår lokala blomsterbutik och funderade på att köpa en Chokladblomma.
Jag tror att de ska sköta som dahlia och begoniaknölar, alltså grävas upp innan frosten kommer och sedan förvaras mörkt och svalt till februari-mars när det är dags att väck den igen.
Lycka till!

bettankax sa...

Vet du jag har en likadan och den blommar och doftar hur mycket som helst..:)
Ska kolla tipsen du får angående vinterförvaring. Låter som Marskatten har koll på läget.

Tankevågor sa...

Marskatten - Ja det där är nog rätt men hur gör man då när man bor i lägenhet? Eller kan jag ha dem i källaren ute på ön? Kan man packa in dem så att de inte fryser om det skulle bli för kallt i källaren?

Ja du ser....bara en massa frågor. ;-)

Tankevågor sa...

Bettankax - Har du en du med?! Vad kul...ja men jag vet inte riktigt HUR jag ska göra med den där vinterförvaring.
Visst är det en fin blomma?

Lena sa...

Det var ju sådana jag köpte förra året. De doftar verkligenchoklad.
De överlever INTE i rabatten... jag glömde mina.
Frostfritt liggande i lite sågspån, tror jag...

Anonym sa...

Jag har definitivt inte gröna fingrar men min dahlia har nu överlevt ca 10 år :D
Varje höst innan frosten gräver jag upp den. Då är roten stor som en fotboll minst. Lägger den att torka ihop inomhus och lägger den sedan i en hink som jag förvarar i matkällaren. Fram i mars stoppar jag den i lite jord så den börjar växa och när frostrisken är över - ut i landet med den.
Problemet för mig är att den brukar förväxa innan det är dags att bära ut eländet. Särskilt i våras fick jag problem då det aldrig ville bli varmt ute.
Finns det någon som vet hur man bär sig åt för att få den "lagom" till det är dags för utplantering

Hej från Evy

Bloggblad sa...

Jag lyckas sällan att ens få pelargonior att övervintra... dahlior gjorde jag ett tappert försök med EN gång... misslyckat.

Så jag kan tyvärr inte hjälpa till... jag äter helst chokladen ren... :)

Humlan sa...

Tjaaa... Jag vet inte mer än vad som stod på en lapp, och den läste ju du också.

Vilken vacker bild!

Kramar

Lisbeth (som inte orkar logga in) sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
LG (som inte orkar logga in) sa...

Lena - Sågspån ska jag nog klara av att fixa fram. (bara skaka lite på huvudet känns det som nu)
Jag kanske kan få min att överlev så kan vi dela på den till nästa år du och jag. :-)Evy - den där dahlian har du i alla fall lyckats med helt klart. den verkar trivas med din behandling.Bloggblad - Klart det är bäst att äta choklad men jag har shampoo med choklad och läppbalsam med choklad...så varför inte en blomma med chokladdoft? ;-)Humlan - Jag vet men det stod ju nästan ingenting på den...dessutom tror jag faktiskt att Zeta och Rosendal skrev olika på sina lappar.
Hur gick det med dina bilder?

Anonym sa...

Du kan säkert ha din chokladknöl i källaren på ön, bara det är frostfritt. Det ska helst vara svalt i utrymmet.
Källarförråden i huset jag bor i håller en temperatur på +20-25 grader, så det skulle inte fungera hos mig och det retar mig!

Humlan sa...

Här blir ingenting gjort! Jag har FORTFARANDE inte tagit ner mina bilder till datorn!!!
Nu ska jag bara; duscha, handla, diska,,, sedan kanske jag hinner! ;-)

Kram

Gunilla sa...

En sån vill jag också ha!

Sabina sa...

Oh så vacker, tur att den inte är min, hade antagligen ätit upp den då=( CHOKLAD är ju bäst liksom;)
Kraaaaaaaaaaaaam

Unknown sa...

Den är super! Kan man äta den? Kanske ha den i salladen?

Verkar dock vara en jobbig blomma när man måste ta hand om den så mycket. Jag gillar när man bara behöver ge dem vatten ibland.

Eller jag gillar ju egentligen blommor och växter så vad säger jag. Måste vara för att jag är så trött.

kram

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Klimakteriehäxan sa...

Det där var en nyhet! Hade inte en aaaaaning om att den fanns! Och så kalorisnål till råga på allt. Får jag se en så slår jag till - men hittills har jag alltså aldrig stött på den. Och vanligen gör jag som vår kära Bloggblad: knör in allt i munnen. För min del lagrar jag det sedan i badringen runt midjan. Suck.

mormor Hannele sa...

Den är så fin.

Vonkis sa...

Oj, vilken vacker blomma!

Klara sa...

Så vacker den är!
Dahliorna brukade jag förvara i kartong med sådana där förpackningsfrigolitkulor. Fungerade ypperligt, gäller bara att låta rötterna torka ordentligt först + att det måste vara frostfritt. Lycka till med övervintringen när det är dags.

Johnny sa...

Otroligt fin och fräsig blomma:-) Var hittar man en sån? Har inte sett det här, men får väl kolla upp det. Ha det gott i sommaren. Kram.

UllaMona sa...

Vilken vacker blomma som dessutom doftar choklad, jag tror inte ens att jag har sett en sådan...
Kram

Christina sa...

Så vacker den är!
Märkligt att den doftar choklad :o

Sara sa...

JAG VILL HAAAAAAAAAAAAAAA DEN!!!!!! "Eeeeuuuhh!" som Ronja skulle säga. Men min lilla busflicka skulle äta upp den eftersom hon är lika chokladtokig som sin mor. Skit också, det blir visst ingen chokladväxt här hemma hos oss.

LG (som inte orkar logga in) sa...

Marskatten - Förstår att det är retfullt att ha en för varm källare. Ute på ön skulle det nog funka...det är bara det att det KAN ju dröja innan jag kommer dit och kan väcka upp den igen på vårvintern...om isen ligger svag så att det inte går att komma ut.Humlan - NU har det gått så lång tid innan jag svarade här så nu vet jag att det fungerar med bilderna igen hos dig. :-)Gunilla - Ja du må tro att de väckte habegär hos mig. :-) Skaffa en du med!Sabina - Ha ha ha ...Man får helt enkelt köpa en påse chokladpraliner samtidigt så att blomman kan klara sig. ;-)
KraaaaaaamRosvik - Jag har faktiskt inte smakat på den än....men vet du den doftar helt underbart. Tänk en blomma som doftar choklad! Jag hade en tillsammans med en kvist från honungsrosen som också doftar ljuvligt i en vas och bara sniffade på hela tiden...du vet "Tjuren-Ferdinand-syndromet" ;-)
KramkramkramkramkramK-häxan - Ha ha ha :-) Jag brukar också göra som du och Bloggblad.
Jag läste om den förra året men det är först i år som jag fått syn på den. Gick inte att motstå. den skulle säkert trivas på din balkong.Hannele - Visst är den! Har du också en sån?Vonkis - Den hade kunnat vara hur ful som helst med den doften...men den är jättefin också tycker jag. :-)Klara - TACK för tipset! Ska fixa något sånt tills det blir dags att natta den för vintern...när nu det blir tro? ;-)Johnny - Här uppe i Stockholm har jag sett den på två handelsträdgårdar. Men du har säkert någon där hos dig också som har dem....de verkar vara lite "inne" :-)
Ha det så gott du med i sommaren!
KRAMUllaMona - Det var första gången för mig med som jag fått syn på den...förra året bara läste jag om den.Christina - Ja visst är det märkligt...men underbart. Älskar choklad!Sara - Ja den tror jag ni skulle gilla båda två. Ni skulle säkert tugga i er den! ;-) Choklad är så gott! Nästa gång blir det chokladmässan eller hur?
Kramen

Eleonora sa...

Vilken underbar blomma - har aldrig hört talas om den. Kram