fredag, juli 03, 2009

Grinda - ett skärgårdstips.Klicka på bilden!

Grinda är en ö värd att åka på utflykt till om ni kommer till Stockholm någon gång i sommar. De flesta stockholmare känner väl till ön men för er som bara är här ibland och skulle vilja komma ut en sväng i skärgården är det en fin ö att besöka.

Om man tar en Vaxholmsbåt från Strömkajen i stan och väljer att sitta kvar på båten lite längre efter det att den varit i den härliga staden Vaxholm så kommer man snart till Grinda.
På bilden ser ni Grinda Wärdshus i den gula stenvillan uppe på höjden. Där uppe sitter man och har en underbar utsikt över fjärden och äter god mat. Nere vid bryggorna ligger värdshusets lite enklare restaurang som kallas för Framfickan.

På Grinda finns stugor att hyra, vandrarhem, en fin tältplats och affär. En vacker natur med sköna badklippor, gästhamn, sandstränder, ängar, skog och hagar med får och kor finner man också. Titta gärna in här och läs mer om Grinda gård! De har försäljning av lantägg och fårskinn.

Att åka till Grinda är lätt eftersom de flesta båtar passerar någon av öns två bryggor på väg längre ut i skärgården. Man kan välja att åka fram och tillbaka över dagen eller att stanna lite längre.

Är det kanske någon av er som redan varit där?

38 kommentarer:

Lena sa...

Nä, inte än... Stockholms skärgård har jag liksom bara passerat. Det verkar helt underbart.

Humlan sa...

Tänk om jag skulle komma ut till Grinda i år... (egentligen borde jag väl ha åkt ut denna vecka med tanke på vädret)
KRAM

Tankevågor sa...

Lena - Det är jättefint och ibland kan det kanske vara roligt att se något annat hav än sitt eget eller hur?Humlan - Det är ju jättelätt för dig att åka ut. Båtarna går hela tiden. Visst är det härligt med vackert väder men om man åker till Grinda finns det alltid någonstans att ta vägen om det skulle regna....vilket det "aldrig" gör där ute. Bara i Vaxholm. ;-)
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Jag har aldrig varit där ... fast jag vet att det finns ... jag är ö h t jättedålig på Sthlms skärgård ... fast, som sagt, jag vet att den finns ... det har jag vetat i evigheter ... suck ... fint på bild hur som helst!

Monet sa...

Kan bara instämma. Själv skärgårdsboende i femton år (på ön Yxlan utanför Furusund) och dessförinnan seglandes i Stockholms skärgård i många år, är Grinda ett välkänt namn. Genom "Grindahålet" seglar man ut i mellanskärgården till mängder med vackra öar.

Den som inte har egen båt kan ta Waxholmsbåt, Blidösund - ångbåten med anor, snabbgående Cinderella eller de mindre men också snabba Sjögull och Sjöbris från Stockholms innerstad ut till olika delar av Stockholms skärgård. Den är unik i sitt slag med sina (tror jag) 40.000 öar och alla utlänningar som varit där häpnar och förtjusas.

Så ni som bor i Sverige, låt inte Stockholms skärgård bara "passera". Där kan man tillbringa ett helt liv om man vill. Men besök den!

Elisabet. sa...

Jodå, jag har varit där två gånger, båda med barnbarnen.

Vi hyrde en liten stuga och nästa sommar ett rum i en länga och hade badbryggan alldeles nedanför oss.

Och vi gick genom fårhagen till affären där det är SVINDYRT och jag ångrade att jag inte hade tagit med oss mera i matväg, men ändå ., ååå, vad jag tyckte om Grinda!

På kvällen när vi satt på bryggan såg vi en orm och Fru Sothöna som simmade i vassen med sina småttingar.

Nej, det var fru Skäggdopping!

Humlan sa...

Men så bra att man slipper oroa sig för regn... fast i Vaxholm kunde jag roa mig trots regn! ;-)

Unknown sa...

Grinda är en favorit även om jag inte fått med mig familjen dit ännu.
Kanske får ta mig i kragen och åka dit i sommar.
Kram till dig

per sa...

var där med kunder, kineser, just före midsommar. kram

Lisa Christensen sa...

Kul att du skriver om Grinda för vi har några vänner som just åkte dit och vi har också varit sugna på att göra ett besök och efter ditt inlägg vill jag verkligen åka dit snart!

Sara sa...

Jag älskar Grinda men tycker det är synd att jag ännu inte har hittat körsbärsträd med´god frukt!

Linda sa...

Nu gör du det igen, skriver så där vackert om Stockholm.
Jo, vi kommer, men det dröjer lite, är det okej?
:)
Kram på dej vännen och krama din fina man också!

Tankevågor sa...

K-häxan - Men inte alls??? Då är det väl dags snart eller? Ta maken i handen och gå ner till strömkajen eller till Nyborviken (Cinderellabåtarna) och åk ut och ät lunch eller middag...jag tror inte du blir besviken. :-))Monet - Åh du hjälper mig verkligen att göra BRA reklam för den här världen. Ja här kan man leva ett helt liv....och må bra. Tänker på din fina katt som bor kvar på er ö med sina nya människor..
Ja efter "Grindahålet"...Borghålet så öppnar det upp sig så många fina öar, sund, vikar och skär...ett av dem är min lilla sagoö. :-))
Elisabet - Jag hade för mig att du skrev någon gång att du hade varit där. Förstår att det var dyrt för en barnfamilj att handla mat i den affären då. Om du hade tagit en av båtarna till Vaxholm några timmar hade du kunnat handla på Konsum där istället.
Men visst är Grinda fint...Humlan igen - Ja du vet vad jag brukar säga att man kan vara i Vaxholm och få en regnskur över sig....sen när man kommer ut till lilla ön är det snustorrt och där har det inte kommit en droppe på hela dagen! :-)
Men som sagt...Vaxholm är trevligt i alla väder. KramRosvik - Jag tror killarna skulle tycka mycket om Grinda. Dessutom är det ju en mysig båtresa. KRAMAR i massor.Per - Bra! :-) Ut med kineserna i skärgården bara! Vad tyckte de om den miljön?
KramarLisa - JAAAA! Åk dit! Har kompisarna hyrt stuga eller? Jag tror säkert ni skulle tycka om det.Sara - Men på Gällnö hittade vi goda körsbär eller hur? Du vet de där vi plockade vid affären...LindaLotta - Ja det är ok...jag vet att ni har fullt upp nu. ;-)
Den fina mannen blir glad för alla kramar. :-)

Anonym sa...

Grinda är jättefint! Jag och min familj har tältat där i många år.
Hälsningar
Anita

Tommy sa...

Fantastisk plats! Jag var där med familjen förra sommaren, en dagtur, tidigt på morgon iväg och tebak på kvällen. Vi planerar att åka dit även nu!

Inkan© sa...

Jodå - jag har varit där med mina koleegor. Vi la två kombinerade planerings&arbetsdagar därute en gång. Men vi tog båttaxi ut- vi var ju en stor grupp. Men å så skönt det var - miljön, maten och möjligheten till underbara motionsrundor.
Det är vackert i vår skärgård och med många fina öar. Även Möja ligger mitt hjärta nära -och så Bullaren förståss ute i havsbandet.

mossfolk sa...

Tänk att jag har aldrig varit i Stockholms skärgård. Och det lär knappast bli i år heller, men har förstått att det är något som måste upplevas. Det får bli (ytterligare) ett framtida utflyktsmål!

Monica sa...

Vad bra att man får veta lite mer om öarna i skärgården som man "bara kryssar förbi". Det låter härligt och jag ska definitivt komma ihåg det här inlägget och åka dit om det blir ett sådant tillfälle.

Christina sa...

Jag har bott 30 år i Sthlms innerstad, men känner dåligt till skärgården. Det här var ett jättebra tips! Tack :)

Annika sa...

Grinda!
Vill dit!!
Sthlm skärgård är bara så bäst!
Har sett för lite av den trots att jag är sthlmare.
Grinda har jag dock varit på, för länge sen.
Bara att ta växholmsbåtarna är ju underbart.
Kramar!!!

Tankevågor sa...

Anita - Jag har förstått att det är många som har tältat i väldigt många år där. Det finns ju till och med en tältförening med egen hemsida. Tror det går att läsa om den i någon länk. Du kanske är med i den? :-)Tommy - Vad kul att ni återvänder dit igen! Det finns mycket att se och göra på Grinda....eller bara vara.Inkan - Ja då har du upplevt en fin miljö samtidigt som ni jobbade. :-)
Möja har JAG aldrig varit på!! Helt mysko att det aldrig blivit av...har bara passerat hela tiden. Borde kanske åka dit i sommar? Kan du tipsa om vart man ska lägga till och var det är finast att åka till på Möja?Mossfolk - Ja man får helt enkelt lägga tipsen på en lista...jag vill till Österlen...vi får se när det kan bli av.Monica - Ja spar tipset! Det är faktiskt väldigt lätt att åka ut till Grinda när man är i Stockholm. Ni kanske kommer till huvudstaden på någon liten semestertripp någon gång? Dina tjejer gillar ju att åka båt. :-)Christina - Vad roligt att du gillar tipset! Det ÄR faktiskt ett mysigt utflyktsmål som man kan göra så kort eller långt som man vill.

Tankevågor sa...

Annika - Nu smet du mellan här när jag skrev svar...
Ja Grinda ja...vet du att om du varit där för länge sen så har det hänt massor med ön.
Ja själva ön är ju lika vacker som förut.
Men nu finns det en mer utbyggd service för de som vill och behöver. Gästhamnen för de som kommer med båtar är bättre. Värdshusets mat värd en båttur bara den....osv.
Sandstränder och klippor och så otroligt fina strövarstråk förbi hagar och ängar.
ÅK dit någon gång Annika! Ta med syrran, barnen och ha en jätteskön dag!
Kanske en tur i augusti? :-)
Kramar i massor!

Eleonora sa...

Jag har passerat Grinda på väg till Sandhamn. Men jsag skulle gärna stanna till och bo kvar i någon fin stuga. Det kanske kan bli så, den som lever får se! Kram

Tankevågor sa...

Eleonora - Det är nog ganska vanligt att man mest passerar Grinda för att åka längre ut. Men någon gång kanske du får tid att stanna till där. Vacker natur och god mat får du garanterat. Eller kanske en picnic på en skön strand med goda vänner?

Bloggblad sa...

Jag har bara läst om Grinda i nåt magasin, var det kanske ICA:s buffé?

Såg du att jag vinkade till dig nu när jag var längst ute i havsbandet i helgen? Det är nästan fritt fram mot er skärgård där ute.

Hannele sa...

Det ser trevligt ut.

Tankevågor sa...

Bloggblad - Jag tror du har rätt om det där med ICA:s buffé, har för mig att jag också såg det.
Klart jag såg att du vinkade! Måsarna skrek högljutt att nu är Bloggblad ute i kaaaaanot! De varnar alltid när det är något alldeles extra märkvärdigt. ,-)Hannele - Ja det är väldigt trevligt där. :-)

Fresia sa...

Trevligt med så fina tips från dig. Kanske ska prova faktiskt.

Vill också säga att du fått en utmaning av mig. Om du orkar förstås.
varma kramar

Tankevågor sa...

Fresia - Vet du jag tror ni skulle tycka om Grinda. Ta med familjen...barnbarn och allt. Det finns något för alla. Sabinas killar kanske gillar att åka båt? Ska kolla in din utmaning.... :-)
KRAM

Anita sa...

I tisdags gjorde jag och en väninna en tur till Yxlan med båten "Solgull". Jag tror inte att båten angjorde Grinda (?) men en underbar skärgårdstur blev det och en lika underbar dag hemma hos en gemensam väninna i hennes sommarhus på Yxlan.

Stockholms skärgård är otroligt fin!

Tankevågor sa...

Smulan - Men vad roligt! Är du ute och far i Stockholms skärgård? Nej Yxlan ligger längre norrut än det här. Hoppas du hade en fin dag! :-)

Kesu sa...

Stockholms skärgård ÄR fantastisk! Så är det bara!

Jag har varit på Grinda vår, sommar och vinter. Älskade Grinda värdshus tills vi sov över där och åt julbord för några år sedan. Jättegod mat, men de ville sparka ut Lelle R redan kl 11.00 när skärgårdsbåten inte gick hem i vinterkylan förrän vid tre. "Alla rum måste lämnas kl 11.00", sa de.

"Fair enough, men var får vi då vara med vår hund?" undrade vi(som hade bokat hundrum).

"Ja, inte här, ni kan väl sitta på bänken utanför eller ta en promenad."

I fyra timmar i nollgradigt vinterväder? Nä, dra på trissor. På vanliga hotell kan man hoppa i en bil och åka därifrån, men vi var ju hänvisade till skärdgårdsbåten. Sen dess har vi inte varit på Grinda.

Ursäkta utbrottet, ön och värdshuset ÄR fint - bara man inte har hunden med sig :)

Tankevågor sa...

Kesu - Men vilket sätt!!! Att slänga ut er i vinterkylan för att vänta på båten! Nej fy så otrevligt bemötande! Det där var inte bra och skulle säkert ge dålig reklam om det kom ut.
Tycker ni skulle ha klagat till ägaren för sådär får det ju inte gå till. Gjorde ni det?
Det måste ju ha funnits något rum som ni kunde ha suttit och väntat på båten i kan man tycka.

Kesu sa...

Ägaren var inte där. Jag frågade för jag VET att han har hundar - och så tänkte jag att jag kunde mötas av lite förståelse. Slog mig till att få behålla rummet åtminstone till klockan två. De kan ju inte städa ALLA rum samtidigt, eller hur?

Om man accepterar gäster med hund, får man tänka hela vägen, eller hur?

Men som sagt, Grinda är fint, bara inte med hund under vintern om man ska sova över :)

Tankevågor sa...

Kesu - Jag vet också att han har hund. Det hade ju inte haft nån större betydelse om det var sommar/vår/höst och skönt väder ute men vinter och kallt!

tilda sa...

Ja! Åk till Grinda. Där är det alltid vackert väder, även om det regnar i stan. Det har någonting med termiken att göra. =)

Jobbade på Grinda förra sommaren så jag vet bestämt hur underbart det kan vara där ute!

Hoppas att ni tar er tid att ta en tur till Grinda. Det är värt det. Kom ihåg att packa bikinin och kameran!

/Flickan med tårtan i Buffé

lassa.blogg.se

karina sa...

mm grinda e en fin liten ö som jag besökte för typ 3-4 år sedan...längtar tbx

kram K

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack