måndag, december 08, 2008

Tankar kring granar........

Det är mycket möjligt att jag har haft med den här granen på Skeppsbron tidigare här på bloggen. Men då hoppas jag att ni ursäktar och ändå klickar upp bilden för att få en glimt av glittret i Stockholm.


Nu undrar jag hur ni gör med julgranarna. När tar ni in dem och klär dem? Här hemma har det alltid varit så att vi klätt granen kvällen före julafton när barnen var små. När vi sen flyttade till en lägenhet med högt i tak så insåg jag till min stora glädje att vi kunde ha riktigt höga och pampiga granar i vardagsrummet. Det är bara det att det tar så lång tid att klä såna granar. Nu tror jag att jag ska ta och skaffa granen i helgen och börja klä den så att jag hinner njuta av den lite innan julkvällen. Jag är barnsligt förtjust i julgranar. När jag i min ungdom bodde i en liten och trång studentlägenhet så hade jag en liten gran då med.

Hur gör ni? Är ni ute i skogen och hugger era granar själva? Har ni överhuvudtaget julgran? Kanske har ni en plastgran eller nöjer er med en kruka med tallris?

28 kommentarer:

mossfolk sa...

Äh, nu hade jag skrivit en lång kommentar och så står det "dublettåtgärdsfel" när jag trycker på publicera.
Vi klär granen kvällen före julafton. En riktig gran ska det vara som doftar gott!
Ljusen provtänds samma kväll som den kläs, men tänds inte på riktigt förrän tidigt på julaftonsmorgonen när jag går upp för att åka till stallet. Och just då, varje år, känns det precis som när man var liten och alldeles julpirrig i kroppen :)

londongirl sa...

Mossfolk - Vad ÄR det med blogger i kväll?? Jag kommer inte in och kan kommentera hos dig på ditt senaste inlägg. Morr... Ska försöka senare igen.
Visst är det härligt med julaftonsmorgon! Man bara njuter av granens ljus och den stämning det blir. Jag har till och med dimmer på ljusen så att det går att få olika sken. :-)

Sabina sa...

Vi brukar köpa en kungsgran (tror jag dom heter, lite grövre saker.

Men vi hade plast några år oxå, skönt när det inte barrar how ever riktig är mycket mysigare.
Kraaaaaaaaam

Panter sa...

Riktigt stor och bred gran ska det vara! tycker jag. De andra här hemma är inte riktigt med på min linje, så vi turas om att bestämma. Tror tyvärr att jag bestämde förra året:(
Vi klär den oftast den 22:a, numera sköter döttrarna detta och så tänker jag att det får bli i år också. Det ska dofta gran, annars är det inte jul. Vacker bild, synd att jag missade Stockholm.

Bloggblad sa...

Dagen före julafton! Inget julpynt i förväg, mer än köksgardinen + adventsstaken. Jag bytte duk i köket då den ljusgröna somriga inte funkade med rödvit gardin. Annars händer inget än på länge.

Jag har varit på årets första luciatåg och kompat - det var det snabbaste i mannaminne... 12 minuter blankt. Men fint!

JULIE K sa...

Heia, tjihi...vet du jag satte upp granen min idag. Jag har ett kunstigt hvit tre. Julestædade idag och måtte bare ha den upp, he he. Har inte kledd den ennu. Jag med elsker julgranen och tycker alltid jag har den uppe før kort, så nu skal jag mysa med den længe.

Har sendt en mail til dig. Hoppas du har fått den, inte alla mina mailer kommer fram.

Kram

Morgondimma sa...

Dagen innan julafton inte en sekund tidigre. Och allt ska ner nyårsdagen inte en sekund senare.

Annika sa...

Du vet att min gran redan står så grön och grann i stugan!!
Tycker att man kan klä den tidigt, det är ju ändå INNAN jul man vill njuta! I Sverige är det ju lite annorlunda, men jag tycker att man helt klart kan ta in granen runt Lucia därhemma. Då vi var små kläddes granen alltid den 23 dec. Men numera däger jag bara; NJUT!!! Varför inte ta in granen ngra veckor innan jul! Det finns inga regler...Det är bara att njuta av den!
Sen vill jag ta bort julen så fort skolan har börjat, och den börjar den 5 jan här...Då ska julen BORT!!

Granen på Skeppsbron är bara så vacker!!
L, tack för ALL Sthlmstämning du förmedlar!! ALLTID!!
Jättekram!!

Elisabet sa...

Sedan jag blev ensamseglare och bor på 31 kvm, har jag inte haft någon julgran.

Annars: kvällen innan julafton.

Numera är jag benägen att hålla med Annika .., jag har ändå slängt alla Måsten överbord.

Och i år grunnar jag på att köpa mig en inte alltför stor gran.

PGW sa...

Den ska kläs dagen innan julafton, när de visar Beatrix Potter-baletten. Men de gör de ju inte längre. Komplicerat.

Humlan sa...

Vi har också alltid klätt granen kvällen före julafton och sedan haft den till tjugondagen.
Men nu börjar jag bli lite mindre sträng och tycker att man kan njuta när man vill. Jag har ju en liten tråkig plastgran. Men hade jag inte platsbrist och lite annat så skulle jag gärna ha en stor, riktig gran att njuta av.
I dag har jag tillbringat några timmar i en lokal med röd plastgran, den sticker mig verkligen i ögonen och irriterar mig hela tiden ... men den syns i deras skyltfönster.

Anonym sa...

Fin Advent Londongirl :D

Här på landet är det MÖRKT, dvs vi har inga gatlysen som lyser upp rymden. Därför har vi en adventsgran som lyser upp ute på terassen vid stora ingången till vårt hus. Den granen får stå till februari. Bara för det fina ljusets skull.
Granen i stugan kommer in dagen före jul. Naturligtvis en grön och grann gran från skogen. Vi bor ju på landet. Vi klär den under dagen, alltså fortfarande dagen före julafton, och så fort det är klart och kontakten i väggen och ljusen tindrar så - DÅ hämtar vi alla julklappar och lägger under granen. Sedan är det bara att hämta glöggen och sätta sig och titta, titta - njuta och njuta. För tänk vilken kort tid det ser ut så, med fina paket och ett strålande träd.
Granen får sedan stå i stugan till den 16 januari eftersom vår son fyller år den 15de. Då brukar jag under stor sorg klippa grenarna av den för att stoppa i pannan. Oftast brukar den då vara full med blommor. Jättevacker.

Anonym sa...

Ber om ursäkt. Glömde ju underteckna min text om våra granar.

Glad Advent och God Jul önskar Evy

Mildamakter sa...

Jag tycker att granar ska vara stora och maffiga, och lukta gran, och hade jag fått önska så där riktigt, riktigt så hade jag velat ha levande ljus i den också, men det fungerar ju inte, det vet jag.

Tyvärr kan vi p g a allergier inte ha barrträd inomhus, och jag bara vägrar att ha en plastgran, då avstår jag hellre, så det blir granlöst hos oss i år...också

londongirl sa...

Sabina - Kungsgran är det här med. I alla fall har det varit det de senaste åren.
KRAM
Panter - Jag håller med dig! Men hur vill de andra ha sin gran då? Smal och platt? ;-)
Ja så synd att du inte kom hit nu....men det går flera tåg! Skulle vara så roligt att ses. :-)Bloggblad - Fick du vin den här gången också? Eller måste man spela längre tid än 12 minuter för att få det? ;-)Julie - TACK snälla du för mailet! jag blev så glad att få ett livstecken från dig! KramMorgondimma - Så där höll jag på förr också. Nu tror jag att jag vill börja lite mer i tid. Det tar så lång tid att klä en stor gran!Annika - Jag kommer nog inte hinna den här helgen men jag ska i alla fall ta in den tidigare i år. Förra året fick vi klä klart den på annandagen! Så vill jag inte ha det igen. Vi får se hur det blir. rapport kommer. :-)
KRAMAR till digElisabet - Du får säkert plats med en liten söt gran. Tänk vad Pelle skulle bli glad! :-)PGW - Men du kanske kan få tag i någon inspelning av den baletten så att du kan klä granen?Humlan - Om jag fick plats med en gran i min lilla en gång i tiden, så får du det också i din lägenhet! Ska vi slå vad? Vi kan gå ner på din kaj och köpa en. Jag hjälper dig bära.
KRAMEvy - Det låter helt underbart med granen utomhus! Det måste vara så vackert! Varför startar du inte en blogg, tar ett foto och lägger upp så vi får se! Snälla! Ha det gott!

londongirl sa...

Mildamakter - Nu smet du mellan när jag skrev här.
Jag tycker också att det ska vara stora granar! :-))
Vad trist med allergi!!

Cliff Hanger sa...

Jag tror vi har en plastgran någonstans i källaren...

Man får börja bli lite mer "julig" nu för dotterns skull.

Ananrs tycker jag att om man ska ha gran kan man ha den framme ganska länge, det är bara trevligt. Fast inte tidigare än lucia och inte senare än trettondagen, ungefär.

UllaMona sa...

Innan flytten till Vinterstaden och en tvårummare....kläddes alltid granen kvällen före julafton av pojkarna, granen huggen på den egna marken.

I år inköptes en liten kartonggran,
kläddes fredag före 1:a advent...vill njuta länge av den.

Den kommer att "kastas ut" efter nyår.

londongirl sa...

Cliff Hanger - Klart ni ska ha gran nu när det är lillans första jul!! Sätt henne framför den och fotografera henne! Ska hon vara Lucia nu på lördag också? Vet du att det finns Luciakronor i tyg till bebisar? :-)Ulla-Mona - Aldrig har jag huggit min egen gran. Trots att vi faktiskt ägt skog förr. Det låter så mysigt att få hugga den själv. Jag vill ha min gran tidigare i år än kvällen före julafton. Vi får se om det blir så.

anna of sweden sa...

Riktig gran ska det vara. Med doft.
Och så ska den kläs kvällen innan julafton.

I år ska det bli spännande att se vad vi hittar för gran. Undrar om alla amerikanska granar ser ut som Disneygranar.

londongirl sa...

Anna - Kolla in hos Annika i Reston som skriver här ovan! Jag är helt övertygad om att alla granar i USA är Disneygranar!! Så du lär säkert hitta en fantastisk gran. :-)

mormor Hannele sa...

Jag fick se lite av glittret i Stockholm :)

HusEtt sa...

Ingen julgran här.. men jag väntar med spänning på din :-)!

londongirl sa...

Hannele - Ja du var ju nyss uppe här i Stockholm har jag för mig?HusEtt - Ingen gran? Men ni har fina ute på tomten såg jag. :-)

Evas blogg sa...

Vi hugger en gran vid vår stuga, tidigare ägde vi skogen där ute men sen sålde vi vår gård, med skog. Nu får vi fortfarande ta v¨r gran på marken. Har inte plats med en stor gran längre, till vår sons förtret, "Ingen Kalle Anka gran i år heller". Vi klär den dagen innan julafton. Den kvällen är speciell för oss.

londongirl sa...

Eva - Vad härligt att kunna hugga sin egen gran!!! Nu är de enda träd jag äger de som växer ute på lilla skäret och det lär ju aldrig bli någon granskog där ute. ;-)

smulan sa...

En riktig gran ute (från min mans skog) och en plastgran inne (inbillar mig att jag ha lite gran-allergi..:))

Det bästa med granen är ljusen. Man behöver allt ljus man kan få den här mörka årstiden!

Allt gott!

londongirl sa...

Smulan - Det är så vackert med granar som man har ute på sin tomt. Om jag hade en trädgård skulle jag också vilja ha det. Har funderat på att ha en ute på takterrassen men är rädd att den blåser ner. Ha det bra!