måndag, december 15, 2008

Julsenap från Gotland.....

Nu har min beställning från Krusmyntagården på Gotland kommit. Här ska det bli julsenap efter min pappas recept. Stark och god är den med whisky i om man vill. Annars kan man utesluta whiskyn förstås och ha i någon annan smaksättare.

Så här ser det ut på Krusmyntagården på sommaren. Jag får lite "sommar och Gotlandslängtan" när jag ser den. Gotland är en ö som jag tillbringat de flesta av min barndoms somrar på. Har ni varit där någon gång?

29 kommentarer:

Evas blogg sa...

Oh ja, Gotland är underbart! Var på Gotland var du på somrarna? Och var ligger krusmyntagården? Ser jättefint ut. Men vad blandar du ut senapsfröna i (förutom whiskeyn)?

Panter sa...

Många, fast för få :)

Det svoschar till i magen av längtan, när jag ser havet, himlen och kalkstenarna.

londongirl sa...

Eva - Jag var mest hos släktingar på södra Gotland. Sudret som det kallas. Men även några somrar på Fårö med mina föräldrar.
Senapen- Man lägger fröna i kokande vatten och låter det svälla. Sen rör man i vinäger, salt, socker, matolja och sirap eller flytande honung.Panter - Ja du är ju en vän av Gotland det vet jag. :-)
Jag fick också längtan i magen när jag satt och bläddrade bland mina Gotlandsbilder.

mossfolk sa...

Jag älskar Gotland! Visby när alla rosor blommar för fullt är så otroligt fint. Kan ströva runt där i evigheter. Liksom gå längs stränderna, klättra bland klippor och raukar, kika efter fossiler... Mmm, vad härligt!

Annika sa...

Helt underbart!!
Gotland i mitt hjärta. Fårö i mitt hjärta...
Jag säger som Panter:
"Många gånger, fast för få".
Gotland är helt underbart!!
Krysmuntagården är verkligt fin.
Sudret där du tillbringat mkt tid är ju verkligen vackert!!
Kram!!!

londongirl sa...

Mossfolk - Jag håller med dig. Den ön har så mycket att se och uppleva. Natur som är så speciell och allt det vackra havet runtomkring. :-))Annika - Visst är det underbart vackert på Gotland! Har du tagit med Karolina och Peter dit någon gång? Det går ju ganska fort nu med snabbfärjan.
Håller tummar för K i kväll men hon fixar det alldeles säkert.
KRAM

Klimakteriehäxan sa...

Jag var där 2006 och åt en kanonmiddag! Lamm (förstås) och idel goda saker. Samt den där fantastiska utsikten, i strålande väder, med solnedgång i havet. Köpte tvål, minns jag. Men senap, det blir nog färdigköpt det!

Anonym sa...

Tyvärr..har inte lyckats ta mig till Gotland - däremot till Öland ungefär en gång varje år de senaste 35 åren...så olika det kan bli.
Hoppas senapen blir stark och lyckad!

londongirl sa...

K-häxan - Det finns en hel del att handla där på Krusmyntagården. Själva örtagården var väl inte så värst märkvärdig. Men utsikten och maten helt underbar! :-)Marskatten - Ja visst ja det kommer jag ihåg att jag läst på din blogg. Öland skulle jag gärna vilja tillbaka till. Har bara varit där EN gång.

Elisabet sa...

Ja, när sonen var några veckor ung, hyrde vi en sommarstuga där och när vi kom fram visade det sig att vattnet hade sinat, så det blev lite bökigt att gå någon km och hämta vatten för att tvätta en liten baby-rumpa ett par gånger dag .. men så fungerar det ju på många ställen i världen och det gick bra det med.

Gotland var UNDERBART. (nytt ord i min vokabulär ..-)

Cliff Hanger sa...

Nästan elakt att lägga ut sommarfoton nu. Men jag får väl ta revansch med lite Teneriffa-foton kanske - detta påminde mig om den planen.

Jag har varit på Gotland fyra-fem gånger. Fin ö.

Mildamakter sa...

Nej, skam till sägandes har jag inte varit där (än), men vi pratar varje år om att vi borde åka dit.
Jag skulle vilja åka runt där och titta på konsthantverk och, tja bara vara...
Det är nog dags snart att komma till skott tror jag :o)

londongirl sa...

Elisabet - Det där påminner mig om när min första son var nyfödd och vattnet plötsligt blev avstängt i den lägenhet vi bodde i då. Inte en gnutta vatten att tvätta barnrumpan med.....tills jag upptäckte några flaskor lättöl i kylen. ;-)
Man tager vad man haver.Cliff Hanger - Jag VET det är helt fel med sommarbilder nu. Men du kan väl hänga på med dina Teneriffabilder så värmer vi upp lite här i vintermörkret.


Mildamakter - ÅK dit! Jag tror inte att du blir besviken. Det finns så mycket att uppleva på Gotland och vill du "bara vara" så är det en alldeles utmärkt sysselsättning på den ön.

Anonym sa...

Instämmer i alla lovord om ön, det hörs ju på vad heter hur bra den är.
Om man inte fixar senapsfrö från Gotland, köp senapsfrö i affärenskryddhylla,mal dom på en gammal kaffekvarn,häll på kokande vatten, låt det svälla,pappa hade ättika sirap honung jag brukar ha konjak el. rom går bra vilket som
Lycka till fr. Pyretsyster

londongirl sa...

Kära syster - Ja Gotland gör gott för själen tycker jag. Måste nog dit snart. Ättika var det ja....det glömde jag visst när jag tänkte efter. Jag ska göra min senap i veckan så att den får stå till sig lite. I kylen ligger nu en deg till mandelmusslor....men den får vila till i morgon. Det är visst natt nu.
KRAM

Sabina sa...

Oh jaa jag har varit där flera gånger, löööw it=)
Så här skall göras senap alltså, aldrig provat själv, men gillar stark och söt senap, en klar favo är honungssenap.
Kraaaaaaaaaaaaam

smulan sa...

En underbar favoritö! Vi har cyklat på Gotland, bott på Fårö ett par gånger och vistats i Visby. Sista gången under Medeltidsveckan för ett par år sedan.
Den där whiskeysenapen verkar god...:) Är den krånglig att göra?

smulan sa...

Äsch, jag såg att du skrivit in receptet. Verkar jättegott!

Cissi sa...

Hej!
Vackert på Gotland känns lite som man kommer utomlands.Jag tycker du har en jätte mysig blogg.

God Jul!
Ha de gott!

londongirl sa...

Sabina - Jag tycker också om Gotland. Honung kan man ha i den här senapen. Det behövs att den är lite söt när den är så stark också.
KRAMAR
Smulan - Inte krånglig alls. Det står dessutom ett recept som man kan följa på påsarna. Sen kan man lägga till om man vill ha någon speciell smak på det hela.Cissi - Visst är det så. När man går i Visby en sommarkväll känns det som man är i någon liten stad vid Medelhavet. Kul att du tittade in här. God Jul till dig också.

Eleonora sa...

Jaha du jag har varit på Gotland. Men skam till sägandes bara en gång. Så det är egentligen dags att planera nästa semester till den underbara ön.

Igår köpte jag Lions Julsenap MED whisky - så det så!

Ha det gott och stor kram

londongirl sa...

Eleonora - Ja då blir det kanske en Gotlandsresa för dig med snart.
Jaså du gillar också whisky i senapen! :-))
Ha det gott och kram på dig!

stella sweden sa...

Joda..jag är här titt som tätt mest tätt dårå...U tack för kommentar på min blogg men du missade min sång i inlägget innan! Johooda!

;)

londongirl sa...

Stella - Suck HUR kunde jag missa det???? Är det försent? Är den borttagen?

mormor Hannele sa...

Häftigt juligt med senapsfrön från Gotland.

londongirl sa...

Hannele - Ja det är en tradition här hemma. :-)

stella sweden sa...

Nähejj U de såg de ju!

stella sweden sa...

U ja har svarat...bara så du veeet (grillade rabbissarr)

;)

londongirl sa...

Stella - Antagligen ÄR det väldans gott med grillade rabbisar....men de är ju så söta! Tror jag plötsligt blev vegetarian. ;-)