söndag, september 21, 2008

Trevligt besök del 1.

I fredags kväll satt vi ute på ön och tittade på solnedgången och plötsligt i vattnet nedanför klippan dök det upp en nos. Det var länge sen jag såg någon på så nära håll. Jag vet att de finns i våra vatten men har aldrig sett någon utanför ön så det var lite roligt. Tre gånger kom den upp till ytan och kanske funderade den över vad det var för sjöodjur som nyss hade badat och plaskat runt vid klippan. Inte var det varmt i vattnet, bara 14 grader.

OBS! Bilden är tagen på Naturhistoriska Riksmuseet för jag hade förstås ingen kamera till hands när sälen vid ön dök upp. Inte när sjöodjuret badade heller för den delen.

25 kommentarer:

Panter sa...

Menar du att du badar, när det är fjorton! grader?
Det är flera år sedan jag såg sälar vid Hallandskusten. När jag växte upp fanns det rätt gott om dem vid skäret utanför.

londongirl sa...

Panter - Nä det var faktiskt inte JAG som badade. De två senaste åren har jag badat i slutet av september men inte i år....
Det verkar som sälarna börjar komma tillbaka.

Kerstin sa...

Vilken upplevelse!

Evas blogg sa...

Men åh vilken lycka att få en säl på så nära håll. De är så söta.

Humlan sa...

Jag hann fundera på hur du hade lyckats ta bilden innan jag hade läst hela texten... :-)

Jag är säker på att det inte finns sjöodjur vid eran ö! ;-)

Bloggblad sa...

Förr fanns det en hel del säl vid Häradskär långt ute i Gryts skärgård, där maken bodde på somrarna. Men nu är de otroligt sällsynta där.

Sen jag kom i den växelvarma ålder tycker jag det är ljuvligt med kallbad...

Anonym sa...

Nääää Burrrrrrrr vad kallt. När man badar behöver det vara varmt både i och ovan vattnet ju. Blev bara tre ggr i år. Oj vad jag längtar till sommaren. Igen :-D

NU är skörden bärgad för i år! Blev en utdragen skördeperiod men trägen vinner. Allt är under tak och förhoppningsvis mår det bra.

hej från Evy

LindaLotta sa...

Å vilken ljuvlig en! Även om det var en annan hos er, så kan jag tänka mig att den var minst lika fin.
Vilken upplevelse att den ville hälsa på er :)
Om det badas så här års, så ska det dokumenteras!
Kram :)

londongirl sa...

Kerstin - Ja det var det verkligen. :-)Eva - Det hade kunnat varit ännu närmare tycker jag när man ändå fick syn på den. Den låg en bit ut i vattnet. Men en livs levande säl i mina vatten!! :-))Humlan - Joho! Det fanns ett synnerligen ovanligt sjöodjur som plaskade runt klippan där! Har liksom sälen aldrig setts i de där vattnen tidigare. ;-)Bloggblad - Tror att sälarna håller på att öka i antal kring våra kuster men jag är inte säker. Visst är det skönt med kalla bad också men den här gången var jag en badkruka.Evy - Jag brukar bada i september men det har ju inte varit en sån varm månad i år. Grattis till att ni är klara med allt som ska in under tak!!! Vad skönt!Lindalotta - Den kom upp till ytan tre gånger och spanade in omgivningen.
Badet ja.... Klart att det ska dokumenteras men jag fick inte med mig kameran just vid det tillfället. Synd för det hade blivit årets bild i mina ögon! ;-)
Kram

cS sa...

Grattis, till det obset! Vilken tur du hade, de är rara, de där sälarna/ Claus

Annika sa...

Vad gulligt med en säl på så nära håll. Jag har bara sett sälar på nära håll ngra få ggr. Dom ÄR söta...
14 grader i vattnet...Jomen det skulle nog funka att bada i det :-)
KRAM!

londongirl sa...

CS - Tack! Det är faktiskt härligt att veta att det finns sälar i närheten....tycker de är så fina. :-)Annika - Klart det funkar att bada i 14 grader....speciellt när man kan värma sig vid en sprakande brasa inomhus sen! Visst är sälar söta!!! :-))
KRAMAR

gunilla sa...

Tänk att få se säl på så nära håll! Jag har bara sett säl med kikare på Hallands Väderö och jag blev så till mig att mina elever som var med undrade om allt stod rätt till....

londongirl sa...

Gunilla - :-)) Visst är det härligt att få lite "närkontakt" med såna här trevliga djur. Jag blev lite fundersam om jag skulle våga lägga nät just däromkring efter det....tänkte det skulle var synd om sälen fastnade. Men då fick jag höra att det nog är så att de INTE fastnar utan istället så har de sönder näten. Puh!

Mildamakter sa...

Vilken känsla att få se en vild säl på så nära håll!

Det Mörka Hotet sa...

Fantastiskt! Det hade jag också gärna ha upplevt.

Hanneles paradis sa...

Häftigt :)

Per sa...

Ser fram emot att läsa del 2.

Kram

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Så härligt att få se en säl i sitt rätta element! Det är ju inte varje dag man har sån tur...
Kram
Marie

Lilla P sa...

Vilken härlig naturupplevelse!!

londongirl sa...

Mildamakter - Det var verkligen en härlig känsla. Hoppas det blir fler gånger.DMH - Välkommen ut till min ö med ditt A-team! Vi kan spana efter säl ihop!;-)Hannele - Tycker jag med. :-)Per - Äh det tror jag inte du gör....DU läser väl aldrig den här bloggen? ;-)
KraaaamMarie - Det var faktiskt häftigt och som sagt det var ju så länge sen jag gjorde det och aldrig där vid lilla ön.
KramLilla p - Det är ju det som är så underbart med skärgården att den bjuder på så fantastiska naturupplevelser!! Det håller väl du med om som brukar vara där?

mossfolk sa...

Jag har börjat föreställa mig er ö som paradiset på jorden :)

londongirl sa...

Mossfolk - :-)) För mig ÄR det just det!

Det Mörka Hotet sa...

Tack, det låter toppen! :-)

londongirl sa...

DMH - :-) Kram