måndag, september 15, 2008

En skåning i Stockholms skärgård.....


För en vecka sedan mötte jag en trevlig Skånepåg och känd bloggare här i storstaden. Han var här på konferens och hade varit så otroligt snäll och tagit med sig en liten trädplanta till mig. Äntligen skulle jag bli med ett valnötsträd. En dröm som jag haft länge.

Egentligen växer valnötsträd bara i de sydliga delarna av vårt land men min pappa tog en valnöt en gång för länge sen i en trädgård i Visby och vårdade den med omsorg. Han fick den till slut att växa i vår trädgård hemma i Nynäshamn. Jag hade så gärna velat ha en valnöt från just det trädet men mina försök misslyckades med att få fram en planta som orkade överleva. Nu är mitt barndomshem i Nynäshamn redan för länge sedan sålt och jag kan ju knappast gå och "palla valnötter" i den trädgården längre hos de nya ägarna. Därfär blev jag så glad när jag fick ett mail från CS i Skåne som skrev att han kunde ta med en planta till mig nu när han skulle upp till Stockholm.

Vad vet ni om valnötsträd? Har ni sett några och i så fall var då i vårt land? Förutom trädet i Nynäshamn så har jag sett dem i Visby och på Tynningö en ö utanför Vaxholm. Där, på Tynningö växer ett stort träd i Ljungbergsgårdens trädgård. Det är en konferensgård som skriver att det trädet är det nordligaste växande valnötsträdet i vårt land. Inte vet jag om de har rätt i det. Men en sak vet jag och det är att min lilla ö ligger på en något lite mer nordligare latitud på sjökortet än vad Tynningö gör....

29 kommentarer:

Lena sa...

Växter är så kul att få. De betyder nästan mer då. Häromkring, i Skaraborg, växer de och frodas. Jag har funderingar på att plantera ett Manchuriskt valnötsträd nästa vår. Det har jag tänkt i två år snart, så vi får väl se hur det blir...:)
(Jag har mailat dig förresten.)

Evas blogg sa...

Låter fint men tyvärr har jag ingen erfarenhet av dem. Här i Jämtland tror jag knappast att de överlever:) Lycka till med ditt lilla träd!

Humlan sa...

Så spännande med ett litet nytt träd, som kanske blir det nordligaste i landet dessutom! Lycka till med den lilla plantan.

Bloggblad sa...

Så trevligt med ett valnötsträd!!!

Klart att jag läser runt lite här och där, fast jag har slutat känna "måstestress".

I min trädgård har jag en Ginko Biluba, trädet som aldrig dör... men det hade nog mått väl av lite mer värme i somras, bladen är inte alls lika fina som de brukar, och inte har den blivit högre heller.

Anonym sa...

Wow vad kul. Ett valnötsträd är även min dröm. Fick ett litet träd av en vän för ett antal år sedan, men jag klarade inte av det. Hur gör man för att skola in det tro???
Det finns ett enormt stort och vackert valnötsträd i slottsträdgården på Läckö, så om du har vägarna åt det hållet så får du inte missa det.

Hej från Evy

stella sweden sa...

Så raaart av honom! Nu blev jag väldigt sugen på o palla några nötter här på ön! Joda...o se om de tar sig!

Villa Nian sa...

Vet du vad! Med lite reservation!Jag tror att min arbetskamrat (bor nära mig också) faktiskt har, vad han sa, Skånes största valnötsträd! Vi var och grillade där i somras och jag kan lova det är stort, riktigt stort! Jag ska höra med honom imorgon och stämmer det jag tror så frågar jag ifall jag får fota och publisera trädet på min blogg!

cS sa...

Jag önskar dig lycka till. På min blogg ligger en bild som illustrerar hur stora de kan bli. /Claus

Tankevågor sa...

Panter - Absolut! Om det här trädet verkligen kommer att överleva så har det ju SIN speciella historia från Skåne. Du har alltså också gått i valnötstankar!! Vad roligt! Varmt tack för mailet, jag blev så glad! :-))Eva - Nej egentligen är det fel breddgrader för mig också. Men eftersom det växer ett ute på Tynningö i Stockholms skärgård vill jag i alla fall pröva om det går.Humlan - Nu får vi hoppas att det går och att den lille överlever där ute.Bloggblad - Har du en Ginko!!! De som är så fina! Såna har jag sett i Botaninska trädgårdar och i London. De kanske växer sakta eftersom det inte rört sig i höjd i år? Fina är de i alla fall.Evy - Visst är det kul men nu börjar det svåra. Den lilla plantan måste överleva i en miljö som är ganska utsatt med väder och vind. Samtidigt är det en miljö med mycket värme på sommaren...
Valnötsträdet hemma i Nynäs överlevde nog för att min pappa satt det på en plats där det står ganska vindskyddat. Det får bli till att bygga vindskydd helt enkelt till att börja med. ;-)Stella - JAAA gör det!! Det är klart att det borde gå på din ö, det är ju där jag sett de flesta valnötsträden! Inne i Visby finns det, inte bara i Botaniska utan på andra håll också. Palla på nu och berätta för mig om det går!Tina - Det vore jätteroligt att se Skånes (kanske) största valnötsträd.... vet att de kan bli jättestora. Trädet som jag såg ute på Tynningö och i Botaniska trädgården i Visby var rejält stora.
CS - Varmt tack för det! Nu håller vi tummarna att den vill bo där ute på ön. De kan verkligen bli stora det vet jag.

Anonym sa...

Hej syster,

flytta inte ut "skåningen" ännu
om du kommer ihåg så hade pappa
sin planta inne i fönstret ganska länge, du kan väl låta den vara på taket ibland om den vill vara ute,
gotlänningar o skåningar är nog lika sällskapssjuka o vill att man pratar med dom. Kram

Anonym sa...

Tror att det kommer att gå utmärkt med ditt träd. Valnötsträd finns på många håll i Stockholm, bl.a i Bromma och inne i Centralbadets trädgård. Jag säger...lyckat till!
Hälsningar Slottsträdgårdsmästaren.

Annika sa...

Ja, jättespännande med ett nytt träd av en sådan exotisk sort. Hoppas att det funkar!

Kramar!!

Lisa Christensen sa...

Har faktiskt ingen aning om hur de ser ut, men det LÅTER snyggt :) Hoppas den överlever! Annars får du palla valnötter, haha!

Nässelblom och choklad sa...

Vilken fin present! Du får hitta en vindskyddad plats, där trädet får det gott. Spännande...

Linda sa...

Åh jag ska hålla tummarna för dig!

Tankevågor sa...

Kära syster - Men precis så gjorde jag med de som jag försökte få igång från nöt hemma i Nynäs. Nu ska jag pröva om den här vill leva...den har ju gjort det ute redan nere i Skåne. Trist bara att vårt klimat här uppe just nu i år är så kyligt. Ingen värme som de senaste åren i september.
Men det kanske blir att jag får palla valnötter ändå hemma i mitt barndomshem. (Vet du om det trädet står kvar?)
KramHasse - Vad kul att få tips om vart jag kan se dem här! Måste titta på Centralbadets gård någon gång. :-) Tack!Annika - Visst är det spännande! Hoppas verkligen att det funkar. DU skulle säkert få ett sånt att växa i Reston ni som har sån mild höst.
Kram
Lisa - Det är faktiskt ett väldigt fint träd med vackra blad och valnötter är ju så gott!! Ja ja ....jag får väl palla några om det här inte går. ;-)Nässelblom och choklad - Jättefin present som jag blev så himla glad över! Har aldrig träffat honom förut men så otroligt fint av honom att vilja dela med sig av en planta eller hur?Lindalotta - Det räknar jag med att du gör....det är väl händelsevis inte så att damen själv har något träd av denna art i sin trädgård??? ;-)
( Som jag kan komma och palla valnötter från nästa höst om detta inte funkar)

Anita sa...

LOndongirl!
Kah ser att du har fått samma "trevliga" problem som jag har fått när jag fick ett kastanjeträd i somras! Jag fick flera bra råd och tips i min blogg hur jag ska ta hand om det på vår nordliga breddgrad.

Bland annat att sätta plantan i en låda med isoleringsmaterial runt om krukan, och låta plantan stå nära en vägg den första vintern. Rötterna ska "härdas" :)

Nästa sommar planteras trädet på en solig plats med riklig jord.

Så tänker jag göra med mitt kastanjeträd - jag tror det är bra råd för en valnötsplanta också! :)

Lycka till!

Tankevågor sa...

Smulan - Vad spännande att se om du får din kastanj att överleva! Om jag inte klarar min valnötsplanta får jag väl tigga till mig ett nytt försök från något håll där de växer.
Hur stort är ditt kastanjeträd?

Jag tycker det är så kul med träd. :-)

Lilla P sa...

Åh vad häftigt med ett valnötsträd! Älskar "exotiska" växter.. Har dock ingen egen erfarenhet av valnöten, annat än att det är gott då *fnissar*

Tankevågor sa...

Lilla p - Visst är valnötter gott! I alla möjliga sammanhang.

Mildamakter sa...

Jag vet inte ett dugg om valnötsträd ärligt talat, men har sett när vi promenerar på Österlen, att det ligger valnötter överallt, så jag antar att det finns gott som sådana träd där.
Lycka till med ditt träd :o)

Tankevågor sa...

Mildamakter - Tack! Tänk vad de är lyckliga i Skåne som kan få allt möjligt att växa. :-)

Anita sa...

Såg att det blev många konstiga stavfel i mitt förra inlägg...:)

Plantan ser ut att i samma storlek som din valnötsplanta.

Min "foderfamilj" hade haft plantan ute på balkongen ett par år innan jag fick den. Ett tips!

En bra dag!

mossfolk sa...

Vad spännande med ett valnötsträd. Hur jag än tänker kan jag inte komma på att jag någonsin sett något.
Hoppas nu att det här överlever!

Linda sa...

Jag har inget eget men grannen har ett alldeles enormt stort valnötsträd och som av en händelse så "trillar" nötterna in till oss...
Det är säkert 10 meter högt, om det räcker.
Men om det krävs ett valnötsträd för att du ska komma till Skåne så ska jag införskaffa ett!!!
Kram :)

Tankevågor sa...

Smulan igen - Jag läser och fattar så bra ändå trots att tangenterna slinter och det blir fel ibland. :-)
En del säger som du och del säger att den ska ner i jorden. Inte lätt att veta vad som är bäst.Mossfolk - Kolla in hos CS han har jättefina bilder på stora valnötsträd i Lund! (Länken)Lindalotta igen - Men då HAR du ju ett!! (Ja nästan i alla fall eftersom det växer hos grannen) Nu en till fråga: Blir det som hos Claus att de sprider sig små plantor in i din trädgård?
Jag var nästan på väg till Skåne i somras så vem vet när jag dyker upp i valnötsland ;-)
Kram

Linda sa...

Nix, vi har inte hittat några valnötesbebisar än :(
Bara skal, i massor, som fåglarna släpper ner lite var som helst.

Tankevågor sa...

Lindalotta - Men HOPPAS att ni kan få något litet skott som plötsligt vill börja växa i er trädgård!! Jag menar om ni inte vill ha det så vet ni ju vem som vill... ;-)

Anonym sa...

det finns ett valnötsträd på brännkyrkgatan 113 i sthlm
mvh vesslan