lördag, mars 14, 2009

Portar i en blandad kompott....

En vanlig port på Östermalm? Men det speciella med den är att här bodde jag i ett boendekollektiv när jag för första gången flyttade till Stockholm. Lägenheten bestod av nio rum och kök och ett gäng som pluggade på KTH.....och så jag. Sen har jag hört sägas att August Strindberg bodde här en gång i tiden också. Är det någon som är expert på August som vet om det stämmer? Bodde han en tid på Narvavägen 5 ?

Djurgårdsstaden med trästaket före träporten.

Djurgårdsstaden med lejon som vaktar porten


Bogporten på Waxholmsbåten som kan ta oss ut till en ö nära vårt lilla skär, måste såklart få vara med här.

I Gamla Stan finns massor av vackra portar men jag väljer en som är ganska oansenlig. Den här är lätt att springa förbi. Men gör inte det nästa gång ni är här för där inne finns stans godaste citronmarängpaj. Västerlånggatan 9.

På Beckholmen hittade jag det här skjulet och det är väl ingen direkt port .....men jag älskar rost och jag tror inte att det finns några skrivna regler om vilka "portar" som får var med så....


Till sist en blid från en resa i Grekland för många år sen. Vi hade flackat runt och sett Korintkanalen och Delfi och så kom vi då till Mykene....och Lejonporten.

27 kommentarer:

Evas blogg sa...

Åh vad jag gillar Beckholmporten! De andra är vackra de med. Det enda jag vet är att August bodde på Drottn.gatan. I Blå tornet.

Panter sa...

Och jag föll för Grekland. Det har säkert något att göra med att jag längtar efter värme och ljus. Strindberg bodde säkert på en hel massa ställen. Han var ju en orolig själ. Jag har i och för sig skrivit uppsats om honom, men inte om var han bodde.

Monet sa...

Åh, vilka fina portar du har också. Hela bloggvärlden känns full med fina portbilder just idag. Så KUL!!

Jag tror att du kan ha rätt när det gäller Strindberg. Jag jobbade ett par år på Kungliga Flygförvaltningen som hade sina kontor i ett gammalt hus precis vid Karlaplan. Det är rivet nu, tyvärr, men det sas då att han hade bott där. Eller i närheten. Så att han bott på Östermalm det vet jag. Sen bodde han ju i Blå Tornet på Drottninggatan som Eva skriver, där han också dog. De som inte varit på Strindbergsmuséet där, gå dit!

LindaLotta sa...

Vilka fina portar du har hittat! Från den ena magnifik med lejon till den rostiga... Härliga kontraster!

Gabrielle sa...

Härlig mix av portar! Min favorit är nog Beckholmsporten - riktigt vacker i all sin rostighet. Fantastiskt så många färger det finns i den.

Om Strindbergs bostäder vet jag bara att han bodde på väldigt många olika ställen i Stockholm. Vid Karlaplan låg det s.k. Strindbergshuset som dom tyvärr rev i nån rivningsvåg.

Förresten, om du gillar rost kan jag tipsa dig om Rostsverige på
http://rostsverige.blogs.se/
Där skriver dom om och visar bilder på gamla slitna och ofta övergivna miljöer i Sverige.

Morgondimma sa...

Åhhh "vårat" fik :)

christel sa...

yes, vi röstade rätt (Elisabets blogg)

Humlan sa...

Fina portar med påminnelse om vad man kan behöva just nu, som havsluft och gott fika...

Marskatten sa...

Den rostiga porten är läcker!
Jag gillar det där gamla och slitna, man ser att det är använt (en gång i tiden, haha)

En fin port är den på båten som tar er till ön, den måste ju vara speciell för dig förstås!

Kram!

smulan sa...

Vilka vackra portardu hittat!

Ja, visst bodde August Strindberg på Narvavägen 5!
Så här står det i Wikipedia:
"På Narvavägen 5 hörnet av Riddargatan 57, hyrde August Strindberg ett möblerat rum i två månader hösten år 1899. Han skriver:
Nu är jag Stockholmare! Bor på Narvavägen 5, 3 trappor upp till venster. Det står Kammarherre Lagerberg på dörren, men det är ej farligt för demokratien." :)

I Bå tornet på Drottninggatan bodde A. Strindberg bara de fyra sista åren av sitt liv 1908-1912.

matildasfikarum sa...

Det vore flott att ha lejon som vaktar ens port!

Gunilla sa...

Man behöver minsann inte åka till Paris för att titta på vackra fasader och portar...

londongirl sa...

Eva - Vad roligt att du tycker om den bilden! Jag tycker så mycket om rost. :-)Panter - :-) Kul att du tycker om den bilden! Grekland har en alldeles speciell betydelse för mig. När det gäller Strindberg har du rätt i att han säkert flyttade runt en del. Jag har mer koll på var han bodde ute i vår kära skärgård faktisktMonet - Visst är det roligt med fototemat! Att han bodde uppe på Karlaplan hade jag läst mig till också. Men nu har vi fått svaret här nere av Smulan. :-)LindaLotta - Ja det blev verkligen ett inlägg fullt med kontraster! :-)Gabrielle - Vad roligt att du också gillar den bilden! jag gillar när saker är rostiga och lite slitna....det kan vara så vackert. :-) Tack för tipset på länken!Morgondimma - Ja vårat fik!! Jag sitter där och väntar på er.....NÄR kommer ni tillbaka igen? ;-)Christel - Ja det här var faktiskt kul. :-))Humlan - JAAA det behövs nu helt klart! Jag börjar längta efter sjösättningen.Marskatten - Åh vad roligt att du också tycker om den. Jag tänkte först inte ta med den. Kram på dig.Smulan - DU är fantastisk! Vad roligt att du hittade det där! Jag gjorde det inte när jag letade.
"Nu är jag stockholmare" skriver han....det var kanske hans första bostad i staden för honom med alltså! Kul då har jag det gemensamt med Strindberg. :-) Han bodde alltså i lägenheten under den jag bodde i. Blå tornet visste jag för det var ju som sagt hans sista bostad. Tack snälla du för att du hittade det här!Matildas fikarum - Ja det tyckte de till och med rean på den tiden i Mykene tydligen.

londongirl sa...

Gunilla - Nu kom du mellan här när jag svarade....
Det finns verkligen vackra portar på närmare håll. Fast jag hade några som jag fotat i London som jag inte tog med....det får bli ett eget inlägg någon gång. :-)

Rosvikstjejen sa...

Otroligt vackert men varför alla dessa portar?????

Alla portar säger sitt och man kan ju fantisera hur mycket som helst om dem.

Kramisar

londongirl sa...

Rosvik - Det var ett fototema i går då flera bloggare fotade portar. Jag hade några gamla bilder på portar i arkiven så det var lätt att hoppa på temat.
Ja visst kan man fantisera runt dem! :-)

Kram kram

Lilla P sa...

Underbara bilder på portar!!

londongirl sa...

Lilla p - Tack! Det finns verkligen en massa olika sorters portar när man börjar titta på dem... Nu efter den här temadagen ser jag portar överallt....och alla deras detaljer.

Vonkis sa...

LindaLotta har redan sagt det så bra, vilka kontraster.

Klimakteriehäxan sa...

Fina bilder du bjuder på!

londongirl sa...

Vonkis - Ja det blev en salig blandning här på alla portar.K-häxan - Tack för det!

Kraxpelax sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Annika sa...

Hej L!!!
Tillbaks igen!
Vilka vackara portar. Återigen bara bevisar du att Sthlm genom din lins är så rätt!!!
Nu har jag ju precis varit hemma och fått en härlig dos vardagsSthlm!!
GUD vad jag är crazy in love i Sthlm!
I sommar ska vi ses!!!
KRAM!!!!

Ängla-Tapas sa...

Tack för besöket på min portsida! Det är en härlig blandning som du har lagt ut, från slott till koja. :) Det är ett fint porträtt av Sthlm.

londongirl sa...

Annika - Härligt att se dig här igen! Skönt att flygningen gick bra! Jag förstår att du har njutit av vinter i staden eftersom det blev snö och allt! Det vädret fixade vi väl bra? Allt för din skull. ;-) Men nu vill jag ha vår snart.
Klart vi ska ses när det blir sommar och mer tid...
KRAMARÄngla-Tapas - Hej och tack själv, vad kul att du tittade in här! :-)

per sa...

Hade ingen aning om att Strindberg bott på Narvav. 5. Men vi är många som har gjort det. kram.

londongirl sa...

Per - Ja vi var ju några stycken... Fina minnen har jag som är sparade därifrån.
Kram