måndag, juli 07, 2008

Regn....och rosentankar.

Nu undrar jag snart hur mycket regn det finns egentligen? I morse på hundpromenaden i Galärparken klarade vi oss med att bara få lite stänk på oss. Men sen satt det fart och har hållit på och regnat hela dagen. Antagligen så behövdes en rejäl rotblöta men räcker det inte för idag?

Vad gör man såna här dagar? Det fick bli en långfrukost med en massa tidningsläsning och sen talbok och korsord. Lite tvätt och gos med katter och hund. Det blev verkligen en lugn och tillbakalutad dag. Vad pysslar ni med när det regnar?

Mina funderingar går till en av mina önskedrömmar. Jag skulle vilja ha en rosenrabatt på ön. Längs en veranda vid ett gästhus nere vid vattnet så har det en gång i tiden varit en rabatt. Jag har lite lavendel där nu. Men drömmen är som sagt att få dit några tåliga, vackra och gärna doftande rosor. Är det någon som har några tips på såna?
Jag kan inget om rosor. På ön växer såklart nyponrosor vilt och de är så fina men några ovilda sorter skulle vara vackert också.

36 kommentarer:

Sabina sa...

Oj kan inte hjälpa dig där, med rosorna alltså=( Är så ogrön som man kan vara på fingrarna.

Jag jobbar denna regniga dag=( Det är inte kul med regn på semestern så jag tycker lite synd om alla som har semester nu och hoppas att det blir finväder fort igen.

Dock låter det mysigt att få läsa, lyssna på talbok osv.
Kramar till dig.

Morgondimma sa...

Det enda gröna jag har på fingrarna är vår-lacket. :)

Anonym sa...

Å du skulle ha riktiga gammaldags rosor - de doftar som inga andra!
Det finns så många nuförtiden, det har ju blivit lite på modet igen.
En ros som jag älskar är Louise Odier, med helt ljuvlig doft.

mossfolk sa...

Nä, jag kan tyvärr inte heller tipsa, men däremot är jag väldigt förtjust i rosor och tror att det kan bli alldeles underbart fint med en sådan ute på ön!

Lilla B sa...

Satsa på en albaros. En ljuvlig sort är Maiden´s Blush. Den klarar att växa här hos oss i zon 5. En tålig och mycket vacker gammaldags ros. Den är förresten känd sen 1500-talet. Blommar en gång på sommaren men då är det överdådigt och väldoftande.

Mildamakter sa...

Säger som Lilla B, Maidens Blush är en helt ljuvlig ros, i alla fall hos oss här i Skåne...och en annan av mina absoluta favoriter är honungsros. Blommar med miljarder vita blommor och doftar härligt. Kan med fördel planteras vid ett dött träd eller liknande eftersom den klättar hejsjövilt och växer mycket påen säsong

Tankevågor sa...

Sabina - Egentligen är det ok med en regndag om man snabbt får tillbaka solen dagen därpå tycker jag. DU kommer ju garanterat få din sol på Kreta i alla fall. Skönt för er.
Kramar tillbaka



Morgondimma - Fniss....men du har i alla fall överlevande blommor från Humlan väl? Det kan faktiskt jag också skryta med. ;-)



Marskatten - Ja såna vill jag ha. Har varit på Zetas trädgård och Ulriksdal för att leta och försöka få en uppfattning. Din Louise Odier är nu antecknad.



Mossfolk - Jag älskar rosor och jag tror också att det skulle passa där ute. Men det måste vara några tåliga sorter. Det är soligt, torrt och varmt dessutom kan det blåsa en del.



lilla b - Tack för tipsen! Albarosor har jag tittat på också. Men om jag har en sån skulle jag vilja ha något som blommar hela sommaren också.



Mildamakter - Honungsrosor har jag hört talas om. De lär vara jättefina. Har för mig att Lindalott har satt en sån nere hos sig i Skåne? De verkar vara jättepoppis nu. Slut på flera håll.

Villa Nian sa...

Rosor är underbara men mina brukar inte bli så där fina som man skulle önska sig!

När regnet kommer brukar jag få springa ut och hämta in allt som kan bli blött :-). Ibland tycker jag det kan bli rätt mysigt när det regnar bara det inte håller på för länge.

Anonym sa...

Min favoritros, då det gäller lite buskros som fairy-rosen, den heter Bonica. Helt ljuvlig och den blommar hela sommaren ända fram till frosten tar den. Kan lova att jag saknar dom. Får jag någon mera gång en grön plätt...då ska jag absolut ha dom.
Sen gillar jag ju dom här vanliga rosorna men kan inga namn på någon som jag kan rekomendera till dig.

Ja du nog har det skvalat hela dagen. Det har blivit jobb vid datorn, Flyga drake-läsning, matlagning, korsordslösning...och privatlektion för Bango. Det kommer jag att blogga om alldeles strax. Ja det har varit en dag i lathetens tecken...och det är det som är semester :O)

Unknown sa...

Jag älskar Finlandsvitaros. Men även klätterrosor! Finns några praktexempel på vägen ner till Ärvinge. Helt underbara!

Här i norr är det fint väder. Skönt som bara den.

Om det regnar tar jag fram min Stieg L bok (andra) och läser läser läser. Kan inte släppa den så det blir den fast det är fint väder.

puss o kram

Anonym sa...

Hej
Jag har lite rosor i min trädgård och den som stått sig längst är Fresia, en gul mycket väldoftande ros. De rosorna har jag nog haft i 20 år om inte mer, och jag kan lova att jag INTE har gröna fingrar. Men rådjuren gör sitt bästa att käka upp knopparna så jag får vakta dem noga. Hårda kalla vintrar täcker jag dem med granris efter jul, annars är det inte mycket jag gör med dem.
Honungsrosen såg jag så sent som i fredags hos min svägerska och den fyllde ett helt träd med sina blommor. Underbart doftande och vacker.

Lycka till med rosorna, och hej från Evy

Anonym sa...

Du vet hur det är med mig, sätt blomman i en kruka (och ha den inne) om jag ska kunna svara på frågor... MEN, jag har en känsla av att det behövs ganska mycket näringsrik jord under de där odlade rosorna... Så du ska nog börja nerifrån och lösa jordproblemet innan du väljer sort. Annars är det väl en idé att kolla hos grannarna på öarna runtomkring, de rosor som dom oldlar kanske klarar sig på er ö också.
/Humlan

Linda sa...

Hej hopp från soliga södern :)
Jo, det är sant, här har det varit varmt och gott idag, blå himmel och en stoor gul sol.
Så, slut på skrytet :)

Jag bor ju i zon 1 och kan vraka och välja hej vilt utan att tänka.
Precis som Milda skriver så är honungsrosen en favorit och jag lade in en bild härom dagen på hur det ser ut just nu i plommonträdet.
Sen är New Dawn en underbar ros. Ljust, ljust rosa blommor, ganska stora, som blommar hela sommaren, klätterros. Men du får kolla upp hur den klarar sig för det vet jag inte.
Kramis!

Anonym sa...

Ah, rosor, ett ämne jag kan...åtminstone om de sitter på en tårta och är gjorda av marsipan. Men visst är de fina. Och gräva kan jag.

Sådana här dagar går knappast till historien som de roligaste. Men det är bara att bita ihop. Det är en ny dag imorgon. Förhoppningsvis med lite sol.

Kram

Anonym sa...

Rosor kan jag inte mycket om. Bevis på min okunnighet klättrar just nu på utsidan av altanväggen. Jag köpte en ros - som är allt annat än ros just nu. :)

Den här regniga dagen var jag ofrivilligt på en tvåtimmars ridtur på islandshäst. Den var bokad långt i förväg och inte mycket att göra åt. Men fruktansvärt blöt, det blev man.

Anita sa...

Som jag skrev i min blogg för en tid sedan så har den vita finska rosen (midsommarros) blivit min favorit. Den blommar den här tiden och doftar helt underbart! Jag är i full färd med att plantera den på min tomt just nu. Jag har fått flera små rotskott.

Lycka till Londongirl med dina rosplanteringar!

Tankevågor sa...

Tina - Jag tycker också att det kan vara skönt med en regndag ibland. Då får man lov att släppa alla projekt som man annars skulle gjort om det var soligt och vackert.



Gunnel - Den rosen ska jag kolla upp. Vad är det för färg på den? Ja visst blir man lat såna där regndagar. Jag har nu Flyga drakeboken som talbok så jag ska lyssna på den som nästa bok.



Rosvik - Den vet jag att både du och andra har talat om. Blommar den hela sommaren???
Här fick vi en riktigt skräpdag med massor av regn men det är sol på väg igen tydligen.
Ha det gott där uppe och var rädda om varandra! KRAMAR i massor.



Evy - Jag behöver nog egentligen också rosor som inte behövs göras så mycket med. Visst kan jag pyssla med dem bara jag vet vad de vill ha för omvård. Om jag hade ett vettigt träd så skulle nog Honungsrosen vara ett alternativ.



Humlan - Ja jag vet. ;-) Jordfunderingar är nog klokt att ha. Jag får kolla med Bosse på Ulriksdal nästa gång jag ser honom.
Grannarna har inga rosor.
Kram så länge



Lindalotta - New Dawn är en favorit hos mig också!!!! Jag hade den på min takterrass i flera år. Helt underbar. Sen dog den tyvärr en bister vinter när jag missat att täcka över den ordentligt. jag blev nog bortskämd att den klarade sig så bra. Saknar den. Jag ska nog ha en sån igen. Någonstans.
Du jag var och letade efter bilden på din Honungsros hos dig och det är ju otroligt vad fint det blivit där i trädet!
Men alla har den ju i träd för att det är så vackert men den måste väl kunna klättra på en vägg? Jag har ju inga vettiga träd......tror inte den skulle vilja klättra på en karg skärgårdstall ute på ön och det blir nog inte så snyggt heller. ;-)
När jag letade din bild såg jag en ett annat inlägg hos dig som jag missat.... Du är så himla go' Linda! :-)
Varmaste kramar till dig.



Trucken - Jamen du kan ju både äta och köpa rosor! :-)
Gräva sätts upp på listan. ;-)
Det blir snart sol igen. Bara du börjar jobba igen eller hur och det gör du ju i morgon.
KRAMAR



Monica - Oj så du var ute och red i det här vädret! Förstår att ni blev blöta. Men ÄR det inte en ros som klättrar på din vägg då? ;-) Kan du inte lägga in en bild?



Smulan - Är det samma ros som Rosvik skriver om tror du? Kärt barn har många namn kanske?
TACK! Min rosplantering är mest på planteringsstadiet än. Nu finns det ju rosor i blom i handelsträdgårdarna och då kan man gå runt och se dem och sniffa på dem i verkligeheten. :-)

Anonym sa...

Hej igen
Apropå rosor i allmänhet och honungsrosen i synnerhet. Har funderat på en sak: Vad händer när säsongen är över? Måste man klättra i trädet och trassla ner alla rosengrenar, eller hur fungerar denna klätterros. Har ju hört att de växer enormt under bara en säsong.

Hej igen från Evy

Linda sa...

Jag har sett den som marktäckare, utan något träd att klättra i, det var hur fint som helst!
Om du kan få till något den får tag i något på väggen så kan den med all säkerhet stå så också.

Evy: jag har inte klippt i min någon gång och definitivt inte försökt lösgöra den ur trädet. Det funkar med honungen, men hur det är med andra får någon annan svara på :)

Linda sa...

Förresten, jag svarade lite hos mig på dina frågor om rosen, hoppas du hittar tillbaka dit :)
Annars sök på "nu blommar plommonträdet"
kramis

Bloggblad sa...

Jag gjorde ett reportage med och om en rosexpert förra veckan... fick veta en massa intressanta saker. Vill minnas att han pratade om Maidens b som en fin ros... men jag kommer bara ihåg två av alla han visade. Och dumt nog skrev jag inte upp vilken som var vilken när jag fotade... så jag måste ner till stan igen och spana in namnet på dem som jag fick bra bilder på. (Inte så långt - men slarvigt!)

Tankevågor sa...

Evy igen - Ja de lär växa mycket men man behöver inte plocka ner dem ur trädet som tur är. ;-)
Tur att vi har Lindalotta här som kan svara på sånt.



Lindalotta igen - Ja nu vet du ju att jag köpt en så nu måste jag fundera ut var den ska få klättra.
Men det var ju för väl att man själv slipper klättra i träd....eller kanske inte förresten. Det är ju rätt kul. :-)
Jag såg ditt svar på din blogg.
Kram



Bloggblad - Vad kul! Kommer det i någon tidning som man kan läsa någonstans?
Jag har varit och fotat både rosor och deras skötselanvisningar på handelsträdgårdarna. Då har man allt sparat på bild.

Hedgren sa...

Håller¨på att leta rosor till en rosenrabatt och fick lite tips här! =0)
En regnig dag bakar jag något gott och myser sen med en bok och god fika. Eller så sorterar jag i mina högar... Gamla tidskrifter och annat som bara staplas ovanpå vartannat. Ibland blir det små renoveringsprojekt inomhus. Igår bytte jag handtag på garderoberna i sovrummet. (ja,ja, kanske renovering var att ta i...).

Tankevågor sa...

Hedgren - Kom nyss från dig och så hittade jag din kommentar här. :-)

Det kan vara ganska skönt med såna dagar tycker jag. Det blir läsning och korsord här och en del fixande. Stora projekt har jag inte kommit igång med den här sommaren. ( De finns men...)

Det här är en sommar då jag satsar på att fylla på energin när det går. Inte för många måsten.

Lilla P sa...

Det beror på vilken färg du gillar. Fresia är en jättefin gul ros som doftar gott. Min favorit, som jag vissat på min blogg, är ju "Flora Danica" som får underbara, stora ljuvligt doftande blommor i en färg som ligger någonstans mellan lax och orange...
Nina Weibull är en vanlig, vacker buskros med blodröda blommor och mörkgrönt bladverk. Grand Hotel och Flammentanz är två fina klätterrosor! GH något mer mörk i färgen..
Lycka till!

Eleonora sa...

Nu blev jag ju nyfiken på att veta vem Londongirl är, som hälsat på hos mig, så here I come.

Har läst långt och länge igenom din härliga blogg. Vilka underbara bilder du visar av Stockholm och av skärgården!! Och så skriver du så b ra. Det märks att du läser mycket. Apropå - vad tyckte du om Linda Olssons senaste bok om Miriam? (Ser på bild att du läser den) Jag har just (i förrgår) avslutat hennes första bok - vilken otrolig genomslagskraft den boken haft i hela Europa! Hon är en naturbegåvning och skriver (i mitt tycke) med känsla och med psykologiska djuplodningar. Jag tror att hon kan lära mig att tänka rätt - att vara mer närvarande (utan själviska tankar) och att fånga stunder och ögonblick mycket bättre. Jag tänker snart läsa om boken Nu sjunger jag dig milda sånger.

Lycka till med din sköna tid på ön i Sverige och hoppas du får många sköna stunder som du kan packa me dig till London. KramKram till dig

Hannele på Hisingen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hannele på Hisingen sa...

Vresrosor, Rugosa-rosor är tåliga, tål vind och torka, doftar härligt, blommar länge, fina ätbara nypon. Hybrider sprider sej inte med rotskott, finns massa olika, 'Hansa' är min favorit (inte bara för att vännerna kallade mej så :)

Tankevågor sa...

Lilla p - Det finns ju hur många sorter som helst i alla möjliga nyanser och färger. Nina W minns jag att min mamma hade och de var otroliga. De blommande tills snön kom och bäddade in dem. :-)




Eleonora - Vad kul att du hittade hit. Jag har sett att ditt namn finns hos flera av dem bloggar jag läser.
Jag bor inte i London även om det funnits tankar på det tidigare. Jag försöker att komma dit så ofta jag kan.

Du måste absolut läsa Linda O's nästa bok också om du gillade den första. Jag tycker så mycket om hennes sätt att skriva. Och man måste ju säga att hennes översättare gjort en fantastiskt jobb. Visste du att hon inte skriver på svenska utan på engelska?
Kramar till baka till dig.

Tankevågor sa...

Hannele - Tack snälla du för tipsen! Hur ser Hansarosen ut?

Anki sa...

Jag hörde en intervju med Linda Olsson där hon berättade bl a att hon skriver på engelska och att hon därför inte vill översätta sina egna böcker till svenska. Hon är rädd att hon ska vara mätt på dem liksom och inte hitta rätt nyanser. Jag har något att se fram emot för jag har ännu inte läst någon av hennes böcker :-)

Appropå rosor. Jag köpte en vacker buskros till syrran för två år sedan. Madame Knorr heter den. Rosen alltså, inte syrran ;)
En väldigt vacker gammal sort med rosa blommor. Jag köpte den på Trädgårdsföreningen i Göteborg och det tog tid innan jag bestämde mig för just den. Det fanns ju så många att välja på ...

Hoppas att du har det bra och att du börjar få opp värmen igen, solen har ju visat sig idag.

Klimakteriehäxan sa...

Himla vacker bild.
Jag gör arkeologisk utgrävning i garderoben när det öser ner. Inte kul. Du kan nog hitta på nåt roligare - och nu är ju faktiskt vädret bättre!

Tankevågor sa...

Anki - Jag hörde också den intervjun. Tycker det ligger en hel del i det där hon säger om att inte vilja översätta sina egna ord.
Madam Knorr var ett lustigt namn på en ros! :-)
Jo nu lyser solen igen här som väl är.




K- Häxan - Tack! Kul att du tycker om bilden! Du är den första som kommenterar den. Den togs i Galärparken en regnig morgon och allt var fullt med regndroppar.
Garderober skulle jag också behöva göra utgrävningar i men nu så lyser solen.... :-)

Nina sa...

I söndags var det rosens dag här; ute vid Gudhem och jag var där och handlade 4 st rosor.
Handlade en styck Gudhemsros - en Albaros och väldigt anspråkslös och gudomligt vacker i sin enkelhet. Vit och tidigt blommande. Finns på Zeta trädgård.

Sen blev en lågväxt Fairy . Rosa små rosor i klunga! Underbar.
Sen minns jag inte mer - jag blev helt betagen bara . Gick enbart efter utseende och lite doft.

Jag lovar att ta bilder på dem. (Ikväll när jag kommer hem) Dem står fortfarande efter ladugårdsväggen... Jag är gräsänka i dagarna 3 så jag har tid !!!

Det Mörka Hotet sa...

När det varit dåligt väder har vi lånat böcker, tidskrifter och hyrt feel good-filmer på vårt stadsbibliotek: böcker går alltid hem, känns lyxigt att låna hem en stor bunt dyra tidskrifter och hyra bra DVD-filmer för 10 kr/st för 8 dagar är skäl nog att fortsätta satsa på våra bibliotek.

Tankevågor sa...

Lilla loppan - Visst är det härligt att få shoppa ROSOR! Hoppas nu att våra fynd tar sig. Mina är ute på ön nu och står i stora krukor innan jag kommer på var de ska vara.




DMH/ Samuel - Det blir likadant här. Böcker och massor av film. Visst är det bra att "bibblan" finns!!! :-)