lördag, september 09, 2006

Höst på torget


Vet ni att det är hur lätt som helst att plocka kantareller? De finns på Hötorget. Jag har aldrig i hela mitt liv sett så mycket kantareller. Det fanns stora drivor av dem idag. Lingon, ljung och asterbuketter gjorde det hela ännu mer höstlikt. Jag tycker om den här årstiden. Egentligen tycker jag väl om alla tider på året men hösten är den årstid som folk ofta suckar över och tycker att den är så mörk och trist. Men nästa vecka har de lovat att det ska bli fortsatt varmt och skönt. Då är det bara att passa på och sitta ute på balkongen, terrassen, i trädgården, på café eller på restauranger och njuta. Inte gör det något att det är mörkare. Vi tänder ett ljus som får våra ögon att glittra istället.


24 kommentarer:

Monica med yffen sa...

Vi har en hel del i affären där jag jobbar också men nästa helg blir det ändå ett besök i svampskogen. Det är inte samma tjusning att gå runt på en grönsaksavdelning. :)

Anonym sa...

Får nog också plocka svamp på torget,för i skogen hittar jag bara burkar flaskor och andra saker som någon "glömt" där ute.
Lingon köper vi gärna en låda och kokar vår "egen" sylt,och känner oss nyttiga.
Ljusen som stått kvar i fönstret i sommarvärmen,har antagit en nedåtgående form så dom får jag byta ut,håller med om attvi har en fin tid nu.tycker syster

Anne-Maj sa...

Vi vill plocka, men för dumma. Det enda vi kan är Flugsvampar. Men annars sätter vi sprätt på våra pengar och köper på ortens ICA istället, men idag kollade jag efter dom men har inte kommit in. Ska fråga ägaren varför.

The Pale Green Woman sa...

Jag håller på din svampplockningsmetod, den är effektiv och säker! Jag plockar jordgubbar och hallon på samma sätt också.

Humlan sa...

Visst är det en härlig färgprakt att gå på torget! Men jag tycker att dom är lite väl påstridiga de där försäljarna på Hötorget!

På tal om färger, funderade på att åka till Bergianskas höstmarknad i morgon (dom ställer ut &säljer Hoyor bl a), och hade tänkt fråga om du var intresserad, men tyvärr är jag inte tillräckligt stark efter allt nysande! *suck*

Ilva sa...

kantareller o kantareller, jag gar fortfarande och undrar over din valnotspasta: ge mig lite mer information. Det ar ju en utmaning som jag antagit men kanner att jag maste veta mer: orter-vilka? var det gradde i? Var valnotterna finmalda , hela eller grovhackade? osv osv...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
londongirl sa...

Monica m Yffen - Det är trevligare att hitta dem i skogen än på Hötorget också. Har också mina skogsutflykter kvar. Ska bli skönt när jag väl kommer ut. :)

Kära syster - Byt skog vetja! Det lilla jag varit ute har jag sett att många svampar är på gång. Framför allt sopparna.

Anne-Maj - BRA att du känner igen flugsvamparna i alla fall! Gå ut med någon som kan så lär du dig!

PGW - Garanterad säkerhet, funkar alltid!

Humlan - Vad trist att du inte är frisk än! Vi får ses en annan gång.

Ilva - Jag föredrar Karl Johan och Trattkantareller!

"Tortelli alle erbe e salsa alle noci"

Det var pastapaket (inte så jättestora) med örter, Jag är säker på att det var basilika men sen är jag inte säker på mer. Det var fler örter men ingen som stack ut i smaken som tex koriander eller så. Kanske persilja? Har försökt att komma ihåg om det var valnötter i själva paketen också....det kan ha varit det. I så fall finhackat. Själva såsen smakade mycket valnöt och kändes inte så gräddig men kan ha innehållit lite ändå. Det var både finhackad (mald?) och små bitar av valnöt i den.

Det var egentligen väldigt få smaker men det är ju ofta det som är så suveränt eller hur? (Som din pasta med sparris och pesto som blivit en favorit här hemma i sommar)

Jag har sett att Locanda Locatelli (restaurangen) har den på menyn igen i London.....men jag tror inte de avslöjar sitt recept.
Vad du än kommer på Ilva så blir det gott det är jag säker på! :)

Mikusagi sa...

Färre fästingar om man plockar där kanske.

Cliff Hanger sa...

En bra grej med hösten är i a f att man kan sitta inomhus med gott samvete.

Rosvikstjejen sa...

Men snälla londongirl, var du tvungen att berätta om valnötspastan. Nu blir jag jättesugen på den. Dags för en tur.
Jag brukar älska hösten och dess underbara färgskala. Men i år känns allt trist och tråkigt och bara blä. Höstdepression eller? Kan inte förstå varför!
Åker till ´Blidan nästa helg. Hoppas att kantarellerna väntar på oss. Annars får vi plocka på torget. Kram på er.
With love

londongirl sa...

Mikusagi - Ja det kan ju vara en fördel. :)

Cliff hanger - Ibland ja, men den 24 september ska jag ta mitt badrekord :)

Rosvik - Ja det var jag! Ilva går och funderar på en valnötssås och om hon hittar på en är jag evigt tacksam. Synd att han inte tog med den i boken, den kära Giorgio Locatelli.

Men det låter som vi ska gå ut och ta ett glas vin och styra upp hösten lite? En lååååång kväll den här gången tror jag behövs. Kram

Gunnel sa...

Jag är nog lite som du. Jag gillar hösten. Jag njuter av färgerna och den höga fina luften. Sen är det ju inte helt fel att kunna plocka kantareller på torget...med tanke på vad Darkangel har på sin blogg.

Bloggblad sa...

Vad sugen jag blev på kantareller... det blir aldrig någon svamp plockad sen svärmor dog... vi är för lata...

Rosvikstjejen sa...

Ja nu när jag är "frisk" (ha) måste kvällen bli låååååång.
Ja nog skulle det vara njutningsbart om Ilva hittade Receptet! Mums! Go for it girl.
Har varit på arlanda och sagt hej till farmor o farfar som kom med flyget från Trieste. Två härliga veckor i Italien. Liten ö en halvtimme från flygplatsen. Inte alls avudnsjuk.
Love

danne sa...

Jaaaaaa!!!!!! :-)

londongirl sa...

Gunnel - Visst är hösten fin. Visst är det bekvämt att plocka dem på torget men det är roligare i skogen. Huggormar är jag inte så rädd för. Men det är klart att jag var rädd att hunden skulle nosa upp någon orm när vi var ute i skog och mark.

Bloggblad - Man får vara lat också. Var det svärmor som drog ut er på svamptur?

Rosvik - Men då har du i alla fall varit på Arlanda idag och fått känna atmosfären. Lyssnat på alla utrop till flighter kors och tvärs....jag tycker om flygplatser. Helst när man ska iväg förstås. Kram :)

londongirl sa...

Danne - YES! :)

Josephine sa...

mmmmm kantarellsås! Måste köpa när jag ser att de börjar komma in i butiken.... troligen importerade från Polen men?...

londongirl sa...

Josephine - Det stod att de var från Sverige. Det var så mycket svamp på torget så det kändes som någon gått med dammsugare i skogen och gjort rent hus på kantareller.

Morgondimma sa...

Jag hittade såna i skogen... jag.. i skogen.. huga... finns det behandling?? Här kostar dom 169:-/Kg så jag sparade en dryg hundralapp i alla fall.

londongirl sa...

Morgondimma - Bra jobbat! Ta det bara lugnt så kanske det inte blir en vana.

Batbut sa...

Och här i Trollskogen har jag all svamp utanför knuten.... och jag hatar att plocka svamp.. men jag älskar att äta det! Kanske Du ska komma ut och plocka lite åt mig...?

londongirl sa...

Batbut - Jag kommer! :)