onsdag, juli 26, 2006

Ödesdigert

I skärgården har antalet skarvar ökat katastrofalt. Flera små kobbar ser ut så här nu. Där skarven häckar blir träden helt förstörda. Jag är en stor djurvän och älskar fågellivet men det här börjar gå överstyr. EU kommissionen har under lång tid ifrågasatt skydsjakt på skarv i Sverige. Under tiden har antalet ökat så fiskbeståndet börjat ta skada och det här märks på många vis. Om det inte finns tillräckligt med fisk blir det också ont om andra sjöfåglar som vanliga måsar och silltrutar som livnär sig på fisket. Nu har i alla fall Länsstyrelsen i vårt län beslutat att uttöka skyddsjakten på skarv i Stockholms skärgård och det är hög tid. Från 1994 har antalet skarv ökat från 150 till 23 000 fåglar! Personligen tycker jag att det är hög tid att göra något. Jag tycker de är rätt roliga fåglar att se på och de är helt klart en vacker svart fågel över havet. Men de är sorgligt nog för många för att det ska vara bra för djur och natur. Vi får väl se om äggprickningen och jakten kommer att kunna hålla antalet nere. Tänk att komma ut till ön och få syn på några såna här bon högt i våra tallar. Vilken mardröm. Men jag har läst någonstans att de aldrig häckar på skär med hus på........hoppas skarvarna också har läst det!

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Vi har en del härute i vår skärgård också. Och jag håller med dig - det kan inte vara naturens mening att det ska se ut sådär.

Gunnel sa...

Lagom är alltid bäst.

Gunnel sa...

Eller oftast är bäst att jag skriver :O)

Humlan sa...

Hua! Dom där döda öarna ser för hemska ut! Jag hoppas också att dom kan läsa och vet att dom inte vill bo på en ö med hus på...

Monica med yffen sa...

Jag trodde inte riktigt på min karl när vi kryssade till Åland förra sommaren och han berättade att det är skarven som ställer till så där på öarna.

Nu vet jag att han hade rätt. Hoppas att det stoppas i tid.

Trucken sa...

Ännu ett bevis på att allt inte står rätt till i Östersjön. Övergödningen gör så att småfisken, som är skarvens huvudsakliga föda, ökar. Därav den explosiva ökningen av skarvbeståndet. Det är en ståtlig fågel, synd att den förstör så mycket. Håller med om att det är dags att ta tag i problemet...både vad gäller skarvar och miljö.

londongirl sa...

Bloggblad - Nej det kan inte vara rätt att det blir så här.

Gunnel - Helt klart i alla fall här.

Humlan - De ser faktiskt ut som det är ganska smarta fåglar så vi får hoppas det.

Monica - Man kan knappast tro att det kan bli så eller hur?

Trucken - Ja den där övergödningen ställer till många problem. Det gäller att fler börjar bry sig.Man får börja med sig själv och tänka till vad man kan göra för att förbättra miljön i långa loppet.

Flaxa sa...

Jag skulle skriva det som Bloggblad skriver..tji fick jag. Men jag tillägger att det är i
S:T Annas jättevackra skärgård....

londongirl sa...

Flaxa - Ja, där har jag faktiskt hört att det finns ganska gott om skarvar.

Jubbe sa...

Shit va sjukt...seglade förbi dessa Skarv-öar för 2 dagar sedan. 2 öar helt nedskitna och döda träd. Var det samma öar som du fotade kanske? Dessvärre kommer jag inte ihåg vilka koordinater de låg på...(låg å sola på fördäck istället för att navigera just då ;-))

Men det var fullt av dessa fågeljäklar om man nu får uttrycka sig så i hela skärgården. Ngn måtta får det vara iaf tycker jag.

Kram Jubbe

londongirl sa...

Jubbe - Just den här ön ligger utanför Svartsö. Den är inte så stor så risken är att någon mer liten kobbe i närheten blir drabbad. Kul att du är tillbaka. Nu är det väl snart dags för det nya jobbet? Kram

Erika sa...

Vilka fina bilder du tar! Den med vinglasen och citatet från Tove Jansson: Älskar!

crrly sa...

Stackars skarvar, de kan ju knappast rå fr att de är många och att naturen har skapat dem till dem de är. Man skäms mer och mer över att vara människa.

londongirl sa...

Erika - Tack! :)

Crrly - Ja visst är det sorgligt. :(