onsdag, november 28, 2012

Novembertankar....




I två dygn har det regnat i Stockholm. I går var jag på en föreläsning hela dagen som handlade om barnuppfostran i olika kulturer. Jag satt högst upp i ett hus på Norrlandsgatan vid ett fönster och såg regnet ihärdigt falla över våta, svarta tak i stan. Det var så vackert. I alla fall i mina ögon. Det var en intressant föreläsning men hela tiden drogs mina ögon till det gråa, vackra regnet utanför. På andra sidan gatan kunde jag följa hur kontorsfolket satt vid sina datorer i kostymer och arbetade sig igenom dagen. Det slog mig att det är så olika världar man lever i beroende av vilket arbete man har. Där satt jag med några av mina kollegor bland annat med vår skolas sjuksköterska och kände det nästan som jag rymt från skolbarn, närvarolistor, frånvarorapporteringen, gummistövlar, lektioner och inte minst från skolmatsalen.



Det har börjat komma upp lite julbelysningar här och där men det blir mer nu till helgen när det blir första advent. Det är fortfarande mörkt och  mycket "novembergrått" än så länge. När jag var på väg hem i blåsten såg jag att det till och med gick vågor inne i Nybroviken. Kors och tvärs gick vågorna  och det var rätt ruggigt. Inte en enda snöflinga i luften trots att det var vad väderleksrapporten hade lovat. Snart lämnar vi äntligen november bakom oss och går in i julmånaden. En härlig tid med alla adventsljus i fönstren och tända julgranar i stan. Det ska bli skönt att skaka av sig november. 

Några av mina favoritsångerskor har gett ut nya album den här hösten och en av dem är Sarah Dawn Finer. En riktigt skön skiva att ta sig igenom hösten till tycker jag. Här kommer en av låtarna. 







Uppdatering: När jag skrev det här på kvällen så kom snön,,,,,,ett litet tunt vitt lager av snö i vår stad.

27 kommentarer:

Charlie sa ... sa...

Vad härliga bilder! Så där som jag tycker om Stockholm. Jag hoppas du tar oss med på flera av dina underbara rundor runtom staden. Jag tänker fortfarande på flera av dina bilder du tog förra vintern.

Idag lös solen och jag tänkte att jag skulle vilja ha lite grått nu...få riktigt gå in den känslan. Så lite sol på det ;)

Kram!!
Lotta

Tankevågor sa...

Lotta - Vad roligt att du tycker om bilderna....som är tagna i farten och mest bara för att försöka fånga en regnvåt stad. Visst är det vackert med regn!! Men när jag skrev det här kom SNÖN Lotta! :-) Nu ligger det vitt här och där och det lagom till första advent. Det gillar jag.
KRAM!!

Elisabet. sa...

Lisbeth - Lisbeth!

Bli inte borta så länge från bloggen .., det är sååå härligt att få följa dig på promenader i sthlm och i livet!

Anonym sa...

Fantastiskt vackra bilder som vanligt :D. Gillar särskilt den på fontänen. Är inte så hemma i Stockholm så vet ju inte vad jag ser men spelar roll - det är ju lika vackert för det :D

Hej och tack för att du delar med dig av tankar och vyer.

Evy

Tankevågor sa...

Elisabet - Tack snälla du för de orden! Det är ord som värmer ska du veta!


Evy - Fontänen är på Segels torg. Första bilden är Hamngatan och sista är i Gamla Stan....nu vet du lite i alla fall. :-) Roligt att du gillar mina bilder Evy! Tack för det!

mossfolk sa...

Ja, verkligen som olika världar! Där hade jag alldeles säkert kunnat sitta och fantisera en hel del om de kostymklädda människornas vardag ;)

Här har det snöat i flera dagar. Mest blask och lite regnblandat, men nu ligger den kvar. Nu ser jag fram emot att få gå på en snöigt vintrig julmarknad i gamla stan på lördag :)

Tankevågor sa...

Mossfolk - Ja det var just precis det jag gjorde...fantiserade. (trots att föreläsningen var mycket intressant)
Ska du på julmarknad här i Gamla Stan!? Vad mysigt. :-)

bettankax sa...

Å dina Stockholmsbilder...de är så välkomna. Jag har saknat dom.
KRAM!

Tankevågor sa...

bettankax - Tack snälla! Nu ser det inte alls ut så här. Vi har SNÖ! Borde ut och ta bilder på den innan den försvinner igen. ;-) KRAM!

Humlan sa...

Ja, efter dagar med regn så slog det om till snö och den ligger kvar!
Jag kan inte påstå att jag gillar att gå ut i kallt novemberregn, men det är ändå en speciell stämning i stan när belysningen speglar sig i den blöta asfalten. Fina bilder!

Jag ska se om jag kan hitta bilden som du skrev om, (tog en liknande i går, den kanske duger annars?)men ska gå på julmarknad först!

KRAM

Tankevågor sa...

Humlan - Ja tänk att snön ligger kvar!! :-) Ovanlig november som slutar med snö. Idag är jag hemma med barnbarnen. Lilla V somnade i min famn efter lunchen och R ritar och leker. Vi får se om vi kommer ut i snön lite senare. Vilken julmarknad ska du till?
Ska fortsätta att leta efter din takbild....gillar den verkligen.

KRAM!

Humlan sa...

Jag var på hotell Amaranten. Trevligt och skönt att gå inne (även om det säkert hade varit stämningsfullt med julmarknad ute när det är snö), fina saker och massor med gott! Jag köpte glögg-te! Jag som inte brukar gilla smaksatta teer, men detta var som glögg utan socker. Dessutom funderar jag på fina, handgjorda tomtar i ull, men jag har inte bestämt mig än. Naturligtvis ska jag inte ha dom själv utan det skulle vara som julklapp.
Så gosigt med barnbarn som somnar i ens famn! Själv bytte jag visitkort och sagoböcker med en söt 1-åring i går, hon var en liten solstråle som charmade oss alla medan mamma passade på att sticka lite. Det var på Garnverket.

Jag har tittat lite efter bilden (letat om jag skulle hitta mejlet där jag skickade den till dig, men jag har inte hittat den. Vet inte heller vilken det är, har jag haft den på bloggen? När jag letade på bloggen så hittade jag några roliga dim-bilder som jag tänkte använda mer... men naturligtvis hittar jag inte originalen i denna dator! Jag får rota vidare. (Bilderna var inlagda 2010-10-02)

Kramar

Humlan sa...

När jag läser igenom vad jag har skrivit ovan så ser jag att jag har en halv parentes som flyter runt, hoppas du förstår vad jag menar ändå!
Dessutom ser det lite konstigt ut att jag bytte visitkort med en 1-åring, det var alltså en varsågod-tack-lek med lilltjejen, hon hade plundrat mammas plånbok, så hon delade ut det hon hittat där...

Nu ska jag återgå till te och bok, ha en skön helg!
Kramkram

Tankevågor sa...

Humlan - Vad trevligt det är när du surrar omkring här inne på bloggen flera gånger! :-D
Jag fattade precis vad du menade med leken med 1-åringen! Det är så himla roligt med den här åldern...ja alla åldrarna men nu märker man att det händer så otroligt mycket så snabbt. Hon lär sig allt möjligt i en väldig fart.
Jaha så det var Amaranten den HÄR helgen? Hade för mig att du skrev om en annan lördag...??
Glöggte låter gott som omväxling i nu i december. Huvudsaken är att det inte är sött!
Bilden....jag letar vidare. Har fört över flera hundratals bilder på en annan hårddisk men jag ger mig inte. Hittar den till slut.

Ha en skön adventshelg!! KRAM!

Annika sa...

TACK för detta inlägg!!
Det är så fint att se min älskade stad även genom novembergråhet.
OCH nu har ni ju SNÖ!!!
KAN du inte ge dig ut på en liten runda???
Pretty please with a cherry on top?
Please!!
Jag älskar dina bilder och den stämning du ger!
Den sanna Sthlmsbloggen, det är DU det.
KRAMAR!!!!

Bloggblad sa...

Oj vad jag fick scrolla ner långt! Dina inlägg från storstaden är efterlängtade!

Jag tycker också om höstmörkret numera, det är inte så krävande som vemodsljusa vårkvällar.

Tankevågor sa...

Annika - Ha ha ha....Men skulle jag få till TRE inlägg på så här kort tid menar du? Då skulle det ju nästan vara som att jag börjat blogga igen ju!
Men du ber så vackert med "cherry on top" så jag tror nästan det lönar sig.
KRAAAAAM!



Bloggblad - Vad roligt att se dig här igen! Har du ens tid med bloggar nu när det drar ihop sig till Lucia? Eller övar du inga Luciatåg längre? Nog är det skönt med höstmörkret men nu känns det fantastiskt med all den här snön. Så vackert överallt.

Annika sa...

JA!! Jag skulle bli så glad!!!
OCh om du blev en bloggande kvinna igen skulle jag bli ännu gladare!!
KRAMAR!!!!

Eleonora sa...

Välkommen in hit till denna världen igen. Fina regnbilder!

Kanske får vi rå om dig nu litet längre tills havet går upp i vår någon gång och ni fått båten i sjön igen.Sen blir du ju åter igen förlorad bland kobbar och skär.

Ha det så gott och stor kram från
Eleonora

Tankevågor sa...

Annika igen - Ja man vet aldrig...mitt i julruschen här kanske jag får till några inlägg. Du ska veta att din älskade stad här är helt otroligt vacker nu. Kommer ni hit till jul i år eller är ni kvar hemma i USA?

KRAM!


Eleonora - Vad roligt att du är här! Jag har haft en otrolig sommar bland kobbar och skär ska du veta. Har varit inne nu på din blogg och läst ikapp. Vilket fint kök du fått!! :-)
Ha det gott du med! KRAM!

Eleonora sa...

Tack för kommentaren som jag fick. Roligt att få höra ifrån dig igen. Ha det gott så här inför juletiden. Kram på dig

Annika sa...

Snälla gull-Lisbeth, kan du inte visa oss dina magiska vinterfoton?
Bomba lite. Jag tror ju säkert att du har plåtat.
OCH du tar såååååååå fina bilder med feeling.
Bara en liten önskan från mig.
KRAMAR!!!!

Tankevågor sa...

Eleonora - Tack själv! Ha det gott!
Kram


Annika - Ja nog finns det bilder alltid. Blev sjuk före ju så det blev inte alls så mycket bloggande som jag tänkt. Men nu är det ju jullov så då kanske tiden finns.

KRAM!!!

candelia sa...

Jag hamnade också här in i dina underbara foton av ett Stockholm som jag längtar till igen.
Helt ljuvliga stämningar

Annika sa...

MISS YOU!!!
Kram!!

Eleonora sa...

Tack för din hälsning. Trodde vid det här laget att du slutat blogga och tänkte nästan deleata dig. Glad att jag hade fel-

Underbart på skäret nu kan jag tänka och efterlängtat efter den jobbiga vinter vi har haft. Sköt om dig och det så underbart där ute.
Stor kram från
Eleonora

Klimakteriehäxan sa...

Snart dags för nytt julkort, Lisbet!