söndag, november 25, 2012

Novemberblues....
Sommarens sista ros

Jag vaknar ute på ön. Det är alldeles mörkt ute och jag tänder ett ljus på bordet på vår lilla veranda. Släpper ut katterna som kilar ut på klippan utanför huset och när ögonen vänjer sig vid mörkret ser jag att gryningen är på väg över havet. Tallarnas grenar avtecknar sina svarta armar mot ett gråblått ljus och dagen är på väg att slå ut.
Gör en kopp te och ser  att nötväckan, talgoxar och blåmesar har hittat maten som vi fick ut till dem igår när vi kom hit. Massor av solrosfrön i automater, stora talgbollar och många nötpåsar.
Det är sista helgen på ön innan vintern kommer. Idag ska båten läggas upp på varvet. Ni som känner mig vet vad jag tycker om det. Småbåtarna ligger redan upptagna här på ön men nu är det dags att ta upp storbåten. Bosse som har varvet, han väntar med vår båt in i det längsta. Han vet hur vi vill ha det. Det är bara vi och en båt som Skärgårdsstiftelsen har kvar nu som ska tas upp.
Går här och skrotar på ön idag. Plockar in de sista utemöblerna, tar ner vimpeln och plockar undan allt som skulle kunna blåsa bort i vinterns stormar. Funderar över om det är något som ska tas med till stan. Plockar igenom skafferiet och tar in ved.
Känner vemodet över att behöva stänga inför vintern men njuter i varenda ögonblick av att vara här. Än är det timmar kvar innan vi kastar loss från bryggan, än vilar mina ögon på havet och jag inser att jag vill dela de här ögonblicken med er.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad du har varit saknad. Välkommen åter :D

Evy i Lidköping

Tankevågor sa...

Evy - TACK snälla du!

Anonym sa...

En kommentar till: Är det inte fantastiskt att kunna plocka in rosor i slutet av november. Jag har just nu en kvist med fem gula rosor på köksbordet och till helgen blir det första advent.

Vet ju att man inte ska hurra för denna värme, men inget ont som inte har något gott med sig som de säger. Vi hinner ju dessutom med att plöja det som skall plöjas. Blev en utdragen skörd som inte var klar förrän i oktober så det är tacksamt att marken ännu inte frusit, men vi hoppas så klart på lite vinter så småningom i alla fall :D

hej igen från Evy

bettankax sa...

Tack för du delar med dig. Fin beskrivning av denna årstid och dess känslor.
Tiden går fort. Tycker det var nyss jag plockade undan julpynt(och ändå åker det i källaren, helst nyårsdagen)och nu ska det fram.
Önskar dig en fin december.
KRAM!

Anki sa...

SÅ underbart att se och känna dina känslor och tankar - som för övrigt är så lika mina - för ön och havet!!

Tack för att du finns i min dator! :-)

KRAM från mitt hus vid havet på Västkusten!
Anki

Tankevågor sa...

Evy igen - Ja visst är det fantastiskt med rosor som hänger sig kvar trots årstiden. Förstår att värmen har påverkat hur ni har kunnat arbeta med ert jordbruk. Men nu känns det som vintern är på väg. Advent är en mysig tid tycker jag. Ha det gott!


bettankax - ja visst går tiden fort. Nu är det snart advent och jag ser fram emot alla ljus i alla fönster. Önskar dig detsamma Bettan!
KRAM!


Anki - Tack snälla du! Ja havet kan jag inte vara utan....det är därför det är så vemodigt att ta upp sista båten för året. Vill egentligen inte alls lämna ön.
Kram till dig.

Lena sa...

Tack för att du delar med dig!

Jag försöker se havet och känna lukten :-)

Hannele på Hisingen ♥ sa...

jag tänder lamporna bara när det behövs, gillar skymning och gryning. Lycka är att bo på en ö hela året :)
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Välkommen åter i bloggosfären! Vacker bild och vacker bild också i ord, jag ser dig knalla omkring där ute ...

Humlan sa...

Som vanligt så beskriver du allt så bra att jag nästan går bredvid dig där ute på ön! Ta med dig denna dag hem, spara den i hjärtat till dom där dagarna i januari när det känns så långt tills isen går!
Bilden är underbar!

Kram

Evas blogg sa...

Tack för dina fina upplevelser! Tänk att rosen blommar i november. Ja visst är det vemodigt att stänga till inför vintern. Maken tar det sista i vår stuga idag. Sen är det igenbommat ett antal månader.

Elisabet. sa...

Och det är man glad och tacksam för - att du delar med dig -!

Alltid lika roligt att läsa dina rader!

mossfolk sa...

Tack för att du delar! Och som du lyckas förmedla dessutom...
Och du har verkligen varit saknad! Kul med ett inlägg :)

Sabina sa...

Åååå man blir alldeles varm i kroppen av att läsa detta, å det trots att det är sååå kyligt ute. Kul med ett inlägg från dig, tack för att du delar med dig. Snart är det sommar igen å du kan få vara på din ö igen.

Kraaaaaaaaaaaaam

Tankevågor sa...

Lena - Det är något speciellt det där med havet eller hur? Åker ni till ert hus vid kusten nu på hösten också?


Hannele - Ja det är skönt med ölivet.


K-häxan - TACK! Tänk att nu är jag här igen i bloggvärlden också. Ska snart hoppa runt på mina favoritbloggar. Tack för att du följde med här på min lilla ö!


Humlan - Tack! Ja det kan du lita på att jag gör....tar med mig känslan tillbaka till staden, lägenheten och livet. Men längtar såklart till nästa gång. Någon gång vill jag övervintra här ute....
Kram


Eva - Jag trodde inte att ni bommade igen helt och hållet. Vad beror det på? Är det inte tillräckligt varmt eller så? men visst kan ni åka dit och titta till det på vintern också?


Elisabet - TACK för det! Blir glad över dina ord!


Mossfolk - Vad roligt att du tycker det! Skönt att se dig här igen.

Sabina - Goa du! Mysigt att du hittat hit igen! Egentligen går det ju ganska fort....snart är det sommar igen. KRAM!!

Lotta sa...

Du är så saknad! Har tittat och tittat...hoppats!

Känner så med din novemberblues. Det bästa är att tiden går snabbt, det vi ju. Snart lägger ni i båten igen!

Varm kram
Lotta

Tankevågor sa...

Lotta - Ååååh TACK för de orden!! De värmer ska du veta! Skönt att se dig här igen!
Stora kramar från mig.

Annika sa...

OCH jag är bara så glad att du (kanske) bloggar igen.
Jag har saknat din blogg så mkt.
Jag tror jag klickar mig in här varje dag för att kolla.
Vad fint du beskriver stängningen av huset.
Vemod.
Snart är ni där igen.

OCH jag hoppas att snart, snart få se ett nytt inlägg här!!

Kramar i massor!!!!

Tankevågor sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tankevågor sa...

Annika - TACK snälla!! Jag blir så otroligt glad över att du skriver som du gör! Jag uppskattar verkligen att du talar om att du varit här och tittat till mina tankevågor! Det har hänt massor och varit fullt upp i livet och nu känns det som jag äntligen har fått tillbaka lusten/tiden för att blogga igen. :-)

Massor av kramar tillbaka till dig!

Anonym sa...

Äntligen, har saknat allt liv från ön,havet måste ju finnas,ljudet från sjön ingår i de mänskliga rättigheterna,i mitt fall går jag ut på balkongen,ikväll ligger havet på så det hörs det blåser i byarna 15 16 sek. älskar sånt väder.
Ser fram emot alla härliga stockholmsbilder du brukar bjuda oss på. Kram från syster

Tankevågor sa...

Kära syster - Förstår att det blåser ute hos er kväll... Får sån längtan dit till mitt barndoms hav när jag läser det. Här viner det mellan husknutarna och ute på takterrassen.
Det var som vanligt vemodigt att stänga igen om ön i går inför vintern. Båtar ska ligga i havet och inte på land...ja ja...du vet.
Men det var så underbart skönt och avkopplande att gå där ute och skrota i helgen. En fantastisk kväll med tänd brasa och dagar så fulla av havet...ja det lever jag på hela vintern. Men någon gång...det säger vi alltid skulle vi vilja "övervintra" där ute.

Tänkte ge ett boktips snart här om några som faktiskt gör det....övervintrar i skärgården alltså.
TACK för att du tittar in här och lämnar kommentar! Blir så glad av det. :-D

Massor av kramar till dig!

Nässelblom och choklad sa...

Så vackert det är både i ord och bild. Ditt ögonblick sprider stämning genom datorn och ger härliga med också sorgsna känslor - sådär som det är när det är dags att stänga för vintern. Men så länge ni ändå kunnat hålla öppet. Vi stängde vårt torp redan i slutet av september, men dit är det trettiofem mil så vi hinner inte med att åka dit när terminen är i full gång, barnen i skolan och allt rullar på. Det var verkligen rätt helg ni tog upp båten, nu har snön och kylan kommit på riktigt. Ha det gott! Kram Eva

Tankevågor sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tankevågor sa...

Eva - Vad roligt att se dig här igen!! :-)
Ja det var verkligen rätt helg att få upp sista båten på varvet. Men det är aldrig roligt. Vi KAN komma ut på vintern också men det är en helt annan apparat....taxibåt/åka med skärgårdsbo/gå över isen/ eller åka svävare.
Vi får se hur det blir den här vintern...värme har vi ju. Bara att skicka ett sms så slås värmen på och hur mycket ved som helst har vi.
Ha en fin helg nu Eva! Kram!