torsdag, april 01, 2010

Grattis Merlin på din 15-årsdag! :-)

För femton år sen föddes han på Söder. Närmare bestämt i en lägenhet på Bondegatan. Hans vackra mamma (som var en Norsk Skogkatt) hade smugit ut på bakgårdarna och träffat en friare. För Merlin började livet i kaos. Den som ägde hans mamma hade två andra katter som också hade fått kattungar. Men kaoset bestod i att det var ett hem där man faktiskt inte brydde sig så värst mycket om hur katterna hade det. När vi klev in i lägenheten så vimlade det av kattungar i olika storlekar. Tre små barn under tre år sprang omkring i enbart blöjor och de var så hårdhänta med de små katterna och lyfta dem än i svansen och än i bakbenen. En stor hund var inlåst i ett rum och stod och skällde för fullt.

Merlin och hans bror var de minsta kattungarna. De var bara nio veckor gamla men jag tyckte de var så små. När vi fick syn på honom tog vi genast upp honom från golvet och lät honom på så sätt undkomma de vilda småbarnens framfart. Sen släppte vi aldrig ner honom igen. Vår äldsta son sa att han alltid hade önskat sig en sån där randig katt.....vi hade då en svart katt hemma och hade haft en annan svart också när äldsta sonen  föddes. Nu var det dags för en randig. Egentligen är en kattunge alldeles för liten att tas från sin mamma när den bara är nio veckor. Men Merlins mamma som var inlåst i köket och som vi fick hälsa på var inte alls bra på att ta hand om dem. Enligt ägaren så ville hon inte låta dem dia ordentligt. Det förklarade hans litenhet som vi sen fick bekräftat av veterinären. Så vi gjorde något som jag aldrig någonsin gjort tidigare och som går stick i stäv med min övertygelse att kattungar ska vara med sin mamma och lära sig en massa saker av dem. Vi bad att få köpa Merlin direkt där vi stod med honom i famnen. Jag kunde inte ens tänka mig att lämna kvar honom i några veckor i det kaoset.


Merlin med sin kompis Prospero ute på ön


Vilken tur att jag litade på min instinkt som sa att jag skulle ta honom därifrån. Enligt veterinären som vi fick uppsöka vårt andra dygn med vår lilla vän så räddade vi livet på honom. Det visade sig att han var dödssjuk. Han sov hela vägen hem i bilen. Åt mat och drack som om han inte ätit på länge men hade sån diarré så allt bara rann ur honom. Han var uttorkad och undernärd och för liten för sin ålder. Så jag hade haft rätt som tyckte att han var för liten för att vara sina nio veckor. Hela sommaren kämpade vi för att få den här lilla krabaten att överleva. Han fick dropp hos veterinären som kallade honom ett litet UFO och sa att vi inte kunde räkna med att han skulle överleva. Lyckan var total när han i slutet på sommaren äntligen kunde åstadkomma små bajskorvar istället för bara en liten rinnande pöl.


Så liten att han försvann i ett påskägg som inte alls var så stort.


Jag älskar alla mina katter som jag har haft och har och alla har de sina personligheter. Men det finns katter och det finns katter och så finns det Merlin.....en alldeles speciell katt.

42 kommentarer:

Monica sa...

Å, jag blir alldeles tårögd när jag läser det här. Vilken tur för Merlin att ni kom till den där lägenheten! Tänk, att det förekommer sådan vanvård av djur utan att det uppdagas.

Hurra för Merlin på 15-årsdagen!

mossfolk sa...

Men å vilken fin berättelse. En sån tur att ni kom till den där lägenheten den där dagen för femton år sedan!
Jag älskar den där fina bilden på lilla R och Merlin.
Grattis härifrån på en fin randig katts femtonårsdag!

Tankevågor sa...

Monica - Ja det var verkligen tur. Det har jag tänkt många gånger genom åren. det känns som att det är något alldeles särskilt med vår relation eftersom vi räddat livet på honom. Han är så otroligt kelen och präglad på oss människor.Mossfolk - Den bilden är en favorit och jag VET att jag lagt ut den förut men jag kunde inte låta bli nu igen. Den säger så mycket om hur den här katten verkligen är. En riktig gosekatt. Jag lägger ju aldrig ut bilder på mig själv men det finns även bilder när Merlin ligger och sover i min famn. Han är så otroligt gosig...som att somna med en nallebjörn i famnen.

Eva H. sa...

Vilka ljuvliga bilder! Vilken tur att han fick komma till er! Grattis till 15-åringen!
Hälsningar

Eva H.

Anita sa...

Åh, vilken rörande berättelse! Jag förstår att du och Merlin har starka band.

Jag vill önska dig en riktigt fin och Glad Påsk, Londongirl!

Tankevågor sa...

Smulan - Ja hans start i livet har gjort att vi har starka band mellan oss. Han är en mysig katt och jag hoppas att han finns kvar hos oss i många år.
Glad Påsk önskar jag dig också!

Gunilla sa...

Vilken otrolig tur för honom att ni kom in i hans liv just då! Grattis till både honom och er!

Lena sa...

Vilken fin historia och ljuvliga bilder. Jag fick tårar i ögonen och en liten klump i halsen. Vad vore livet utan våra fyrfota vänner?
Glad Påsk!

Anonym sa...

Grattis Merlin o Glad Påsk till er alla,sagan om Merlin tycker jag att den stämmer väl överens med alla dina djur det har nästan alltid varit dramatik runt dej och dom djur du haft, från katter i dockvagnen till katter som får agera patienter när du lekte sjukhus,som rymmer när man ska åka hem från ön,eller hoppar i sjön för dom inte gillar roddbåten,
vi skulle nog kunna skriva en rätt tjock bok om våra härliga vänner.

Kram från syster

Tankevågor sa...

Eva H - Höll på att missa din kommentar, förlåt! :-)
Ja det var verkligen tur att han kom till oss.Gunilla - Ja det är sant. Han var så dålig att han hade nog inte klarat sig så länge i den miljön.Lena - Ja vad vore livet utan dem? Du har ju också både katter och hund och visst är det härligt att ha dem! Man blir lätt lite "tårig i ögonen" när djuren far illa eller mår dåligt.
Glad Påsk!Kära syster - Ja det är inte klokt vad mycket vi har gått igenom med våra älskade katter och hundar! Nog skulle det räcka till en bok alltid (en TJOCK en!)
Jag är så glad att Merlin blev en skärgårdskisse och inte slutade sina dagar där på Söder...
GLAD PÅSK till er alla där hemma i Nynäs! KRAM!

Humlan sa...

Men jisses! Jag har ju hört hela historien tidigare, men att se de där bilderna på lilla Merlin i påskägget gör ju att jag blir alldeles tårögd!
Även om du inte kan lägga honom i ett (normalt) påskägg i år, så hoppas jag att ni alla två- och fyrbenta får en riktigt skön påsk!
Kram!

Anonym sa...

Kram till din fina katt och grattis till 15 fina år. Har sagt det förut men det tål att sägas igen: Den katten har personlighet utöver det vanliga. Jättevackra bilder som vanligt också.

Glad Påsk från Evy i ett vårligt Västergötland där Sädesärlan just anlänt :D

Tankevågor sa...

Humlan - Jag tror inte ens att det framgår av bilderna hur liten han var. Den blå brevkorgen som han kröp ner i är en mycket liten korg. Bilden när han leker ute på ön...då är det i slutet av sommaren och han har äntligen börjat växa till sig...men gänglig som en harkrank! ;-) Glad Påsk önskar vi dig också!
KramEvy - Du har alldeles rätt! Han har en speciell personlighet den katten. Vad härligt att ni har fått så mycket vår och sett sädesärlan! Glad Påsk och kram från mig!

Klimakteriehäxan sa...

Härligt!!! Katter ska vara randiga, helst. Och folk som inte bryr sig ska inte ha djur. Glad Påsk!

Klimakteriehäxan sa...

Glömde tillfoga det iofs självklara: dina bilder är ljuvliga! Må Merlin alltid må bra!

Tankevågor sa...

K-häxan - Tack! Bilderna är ju gamla (utom reprisbilden förstås) och scannade från färgnegativ men det blev i alla fall ganska hyfsat.
Glad Påsk!!

Amber sa...

Samuel sade "Thå thööt!" åt katterna på alla bilder, förutom på den sista, då han sade "Thå thööt!" åt ditt barnbarn. Han älskar små barn! Och katter, lägger han till.

Vilken tur att ni tog hand om Merlin - det var nog trollkarlen i honom som klarade det hela. :-)

Bloggblad sa...

Helt underbar liten katt - vilken tur den hade som kom till er!

Och den sista bilden är ju bara för underbar!

Tussegumman sa...

grattis till er fina katt skönt att han fick växa upp hos er. En underbart fin katt. Vi hämtade också våran kattunge två veckor för tidigt för mamman var så slut på allt diande att hon inte riktigt orkade med kattungarna. Har lagt ut en bild på våran sovande gumma. Våran katt är också en blandning från norsk skogskatt och mankskatt (katt utan svans) men våran katt har svans och en till i en kullen och två katter hade ingen svans. Våran katt är 5 år. Önskar dig en fin och härlig påskhelg! Ta hand om dig/Många kramar från Tussegumman

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Glad påsk!

Sabina sa...

Vilket underbart inlägg min vän, jag blir alldeles rörd till tårar när jag sitter å läser detta.
Det finns katter å det finns katter och så finns det speciella katter som Merlin å Felix även om Felix aldrig blivit illabehandlad).
STORT grattis till Merlin på hand 15 års dag.

Kraaaaaaaaaaaaaamas

Cliff Hanger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Cliff Hanger sa...

Jag registrerade mig förut som tjej på Facebook för att... för att jag kunde. Och för att skoja till det. :-) Men jag har "bytt kön" sedan dess till det jag egentligen är, så att säga.

Förnamnet är Magnus. Och det kompletta namnet är unikt faktiskt. Bara jag, frugan och dottern som har efternamnet.

Villa Nian sa...

Åhhhh, behöver nog inte skriva mer för jag tror du vet hur jag känner.... åhhhh!

Pussa på finaste Merlin och önska grattis! Och kram till er för att ni är underbara som husse och matte och har den finaste lillmatten :-)

Vonkis sa...

Blir så upprörd när jag hör eller läser om sånt där. Människor, värsta sorten...

En sån oändlig tur att att ni kom till just den lägenheten och kunde rädda Merlin.

Unknown sa...

Fina gamla katt. Trots att jag hört historien förut blev den så levande och alldeles underbar när du skrivit ner den.

Kramisar

darkangel och mumma sa...

Fint du skriver om Merlin! Kärlek!
Och ett försenat grattis på födelsedagen!

Annika sa...

ÅÅ, vilken fin berättelse om lille Merlin som klarade sig, mot alla odds!!
Så fin han är. Så vacker!!
Och så älskad.
Vilket ställe ni hittade honom på...otroligt. Men tyvärr är väl just sådan där vanvård vanligare än man tror.
Grattis till Merlin!!
Underbara bilder!!
KRAMAR!!!

StrandMamman sa...

Lyckans Merlin som fick er!!!

qi sa...

Det är så fint att läsa om Merlin som hade turen att bli upplockad i just din famn och hur ni kämpade, både Merlin och ni, för att han skulle överleva.

Och nu är han femton år...

Underbart att läsa detta!

JULIEK sa...

En underbar historie : )

danne sa...

En post som jag tror passar dig hos mig. Välkommen. Hoppas allt e bra med dig. kram kram.

Tankevågor sa...

Amber - :-) Ja helt säkert behövdes det lite magi för att få Merlin att överleva.
Han är väl för go din Samuel! Hoppas ni har det helt underbart roligt i London nu! Hälsa "mitt" Starbucks från mig!Bloggblad - Det är ju en reprisbild men den säger allt om hur den här katten är tycker jag.Tussegumman - De är ju så små i den där åldern kattungarna. Men vår Merlin var ännu mindre än han skulle vara....hade inte vuxit som han skulle och det förstår man ju när man inser hur han hade haft det.
Kram till dig!Hannele - Tack, det var den på alls sätt och vis. :-)Sabina - Ja det finns det...Merlin är lite "skröplig" men jag hoppas ju att vi får ha honom kvar flera år till innan han följer efter Felix....
KRAAAAAAMAR till dig! Hälsa Mamsen och ge henne en kram när du ser henne!Cliff Hanger - Ja det var ju just det namnet jag inte kom ihåg. Letade men hade inte kvar ditt gamla mail om bilder som jag fick en gång.
Men jag skrev meddelande till frugans namn så kan du lägga till mig i Facebook om du vill. :-)Saknar ju att få se dina bilder på lilla T.Villa nian - Jag vet hur du tänker...
Visst blir det något alldeles speciellt med de här som man räddar livet på. Merlin åt upp alla Blu Rays tabletter och nu fortsätter vi med samma sort. Han är lite vinglig och "skröplig" i bakdelen men har inte ont. Vi har kollat det med veterinären som dragit och känt på benen och lederna. Hon tyckte vi skulle ha i honom Omega 3-olja också men det är hopplöst att få i honom. Vet du om det finns någon sån som smakar godare för katter?
Kram till er och katterna!Vonkis - Ja det var tur att vi kom dit. Vi svarade på en annons om kattunge till salu...skulle han en kompis till vår gammelkatt. Blev smått chockad över hur de lät sina småbarn hantera kattungarna. Så inte kunde jag lämna kvar honom en enda dag till där.Rosvik - Ja du har ju hört den förut såklart. Merlin är en riktig kelgris och han hjälpte verkligen till att ta hand om våra kattungar när vi hade dem. Så din Seymour har fått mycket gos av honom också. :-)
KRAM!!Darkangel och Mumma - Tack! Visst är det kärlek.Annika - Tack! Ja tänk att han klarade sig mot alla odds! Det var tufft att inte veta och det tog hela sommaren ute på ön innan det vände. Så SKÖNT!!
KRAM!!Strandmamman - ....och lyckans oss som fick honom! :-)Qi - Tack! Ja nu är han femton och visst känns det tufft att veta att han är gammal. Men han har haft ett härligt liv och jag hoppas att han får flera sköna somrar ute på lilla ön med oss.Julie - Tack vännen! Kram!Danne - Allt är bra med mig. Kul att se dig här igen! Tittar in hos dig snart. Kramar!

Musikanta sa...

Kul att läsa om din katt! Förstår att han betyder mycket för dig när det var så jobbigt med honom när han var liten.

Men med den goda och kärleksfulla omvårdnad som du gav honom har ju resulterat i att han ju blivit väldigt gammal för att att vara katt, eller?
Många kramar!

Tankevågor sa...

Musikanta - Ja nog är det en gammal kattherre vi har här nu. Jag hoppas ju på många år till med honom men vet ju att det inte är självklart att det kan bli så....
Kramar tillbaka till dig!

Linda sa...

Åh.... Fina Merlin.
Jag sitter med tårar i ögonen.
Hoppas du fick en massa gott på din födelsedag och extra gos :)
Många kramar härifrån.

Tankevågor sa...

LindaLotta - Jodå det fick han....men han äter inte så mycket nuförtiden.
Kramar tillbaka till dig.

Fresia sa...

Gråter.
Precis så var det när vi fick Felix också. Han var så dålig i magen, jättelänge. Så vi fick ge honom ngn form av kol?

Men jag är så glad för din skull att din Merlin fyller 15 år!!
Fantastiskt. Det är bara att njuta och vara lycklig.
Kram

Tankevågor sa...

Fresia - Tänker ofta på dig....förstår så väl att du saknar din Felix. Varmaste kramar till dig!

sandy sa...

ohhh so adorable, both the darling little girl and the kitty.

Fresia sa...

Gråter igen!
Stackars stackars dig!!

<3<3<3

Eleonora sa...

Det här var en rörande fin och go berättelse. Så glada ni kan vara som har fått haft Merlin i så många år, vilka härliga minnen.
Kram från
Eleonora