tisdag, december 15, 2009

Dags att köpa gran...

Jag undrar om inte Stockholms vackraste gran står på Drottning Kristinas väg i år. Klicka upp och titta på den! Den är magnifik i all sin glans och ordentligt stor är den också men det syns inte på bilden.

I lördags kom det plötsligt ett helt underbart snöfall på kvällen i Stockholm. Flingorna bara vräkte ner och då blev jag så inspirerad att åka och köpa julgran. Sagt och gjort sattes det på lastbågar på Volvon och så bar det i väg till granförsäljningen på Storängsbotten bakom Stadion.
Mannen som hjälper oss välja stönar över att vi ska ha en sån hög gran. Vi vill ha en på 3,5 m och de verkar som de har tagit slut. Han letar och säger att de är dyra de där höga. Han har en härlig dialekt och jag förstår att han är söderifrån i landet. När jag frågar så berättar han att han hör hemma i landet Halland. Där är också hans granar huggna som vi tittar på.
Jag kommer såklart att tänka på Elisabet och hennes pensionatsvärd och undrar om jag ska fråga om han känner dem. Men det gör jag inte. Det får väl vara någon hejd på knasiga stockholmare.

Som en liten pigg och glad tomte letar han gran och han hör på mig att det här är ett viktigt uppdrag. Det går inte att visa upp en tanig granruska eller en som inte har rätt antal grenar i toppen för ljusen. Det här förstår den goa och glada mannen med sin härliga halländska och till slut hittar han granen med stort G. Men den är såklart lite för hög. Den är 4m och han tror att vi ska få vika den i taket. Men då han får höra att vi har ett snedtak i vardagsrummet på 5m så förstår han att vi inte behöver kapa den. Men det gör vi lite ändå för jag vill inte bryta nacken för mycket när jag ska sitta i granens sken i soffan och titta upp i den.
Ni har väl stege när ni ska klä den undrar granförsäljaren från Halland. Jodå det har vi förstås.

Snön faller och faller och nu när jag skriver det här på tisdagsmorgonen så har det kommit ännu mer snö. Stockholm är vitt och det ser ut som vi kommer att få en vit jul för första gången på många år.

Köpte vi en gran eller en cypress? Bilderna är korniga för det är kväll och snöigt och det blir några snabba knäpp med kameran innan det är dags att åka hem igen.

22 kommentarer:

Lisette sa...

Det var verkligen högsta igenkänningsfaktor på detta inlägget! Vi har alltid samma problem när det gäller att hitta just den RÄTTA GRANEN1 Vi har också dessutom 3.20m i takhöjd, så kriterierna är många och långa ;))

Londongirl sa...

Lisette - Ja att välja gran är en viktig sak. Men som tur är har granar en förmåga att växa vackert...oftast. ;-)

Gunilla sa...

Du har ett mycket snällt sätt att uttrycka vad du tycker om halländskan. ;) (Själv är jag ju från Halmstad och tycker dialekten är ganske vidrig.)

Londongirl sa...

Gunilla - Ha ha ....jag tyckte han lät så härlig! :-)

Elisabet sa...

,-)

Och jag läser och ler och blir inutivarm.

Lycka till med granen!

Eleonora sa...

Ja se det var en redig gran ni hittat! Den kommer att bli så vacker i det stora höga rum den är tänkt för. Lycka till med klädseln!
Ha det nu så gott. Kram kram

Anonym sa...

Wow vilken gran. Men om du läser dagens Aftonbladet så ser du han som har granen som slår din med hästlängder. Åtminstone vad storleken beträffar. Vet inte om jag gillar hans placering, men kul var det att läsa om det.
Gratulerar till snön. Här fick vi också lite snö i natt men nu då jag skriver detta regnar den bort :(
och det är sååååååå trist. Detta regn gjorde att min man beslöt att INTE gå till skogen idag efter någon gran. För kladdigt. Men det ska ju bli kallare så vi får ha tålamod.
God fortsättning på advent från Evy

Humlan sa...

Sitter här och försöker ladda för att gå ut, kanske bäst att passa på innan det har kommit för mycket snö.

Vackert med gran, jag älskar att börja julafton med en kopp te i julgranens sken, det är så mycket stämning runt en riktig julgran.

KRAM

Londongirl sa...

Elisabet - Tack det ska nog bli gran av den där cypressen till slut. Den är inte uppackad än men snart så. :-)Eleonora - Ja det blev en rejäl gran till slut efter en lång stunds letande. Ha det gott du med! KRAM!Evy - jag var tvungen att gå in på Aftonbladets sida och läsa. Lite lustigt var det ju men så snyggt inifrån kan det ju knappast var med att ha granen så eller hur? ;-)
Trist att ni fått geggväder! Här är det snö och det känns bra med lite vitt nu.
Låter härligt att få gå ut i skogen och hämta sin gran själv!! Det måste dofta gott när den kommer in i huset.
Ha en bra dag!

Londongirl sa...

Humlan - Nu smet du mellan här när jag skrev...
Visst är det härligt att sitta i granens sken och ha det mysigt! Det ser jag fram mot att få göra på jullovet. :-)
Ha en bra dag!
KRAM!!!

Eva H. sa...

I år har vi bestämt att köpa granen och ta in den lite tidigare än vi brukar. Tycker inte man hinner njuta av den annars. Jättevacker gran på Drottning Kristinas väg! Måste nog åka förbi och titta på den.
Hälsningar
Eva H.

Annika sa...

Inte dåligt vilken gran ni köpte!! SÅ hög!
Stege då du klär den då, förstår jag!
Vill absolut se bild av det klädda resultatet sen!!
Urmysigt med snön!! vilken glädje!
MÅ det hålla i sig!! HOPPAS det!! HOPPAS!!!
Ska du klä den nu? DÅ hinner du njuta innan jul (en bästa tiden).
Kram!!!

Londongirl sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Londongirl sa...

Eva - Samma här. Ja, åk förbi och titta på granen på Drottning Kristinas väg om du har tillfälle till det! Jättefin är den och den är klädd med stora röda kulor också. Tror inte det syns på min bild. :-)Annika - Ja granen blev hög men egentligen vill jag ha en på 3,2m- 3,5m sådär. Så vi tar nog ner den en bit. Det blir tillräckligt högt ändå. Vi ska förklä den lite först. Med ljus och det som ska sitta högst upp och lite till, sen kommer lilla barnbarnet att få klä den helt klart i helgen då hon ska sova här. :-)
KRAM!!!

Lilla kullan sa...

Hej gumman!
Nä, den där lyktan är gammal. Köpte den i Insjön för längesedan.:-) Kram

Londongirl sa...

Stina - Det ante mig att den var gammal! Såg nästan det på den. Jättefin! :-)
KRAM!

Nässelblom och choklad sa...

Vilka pampiga granar! Både den på första bilden och den på väg hem till dig. Vi har också högt i tak, men granen brukar inte bli riktigt så lång ändå. Kul att få se alla fina bilder från London i förra inlägget.

Hannele sa...

Kul med snö. EN gång har jag köpt julgran, makens och barnens uppgift, men förra julen stannade jag och Umeå-sonen på hemvägen från flygplatsen :)

Fresia sa...

Landet Halland:)

Eh, en gran på 4 meter!! Jösses. Men jag vet, det är högt i tak i vissa våningar.

Själva har vi plastgran (kanske inte plast men ändå, inte riktig iaf). Slutade med det för många år sen. Efter att jag upplevt att granen nästan grät när jag kastade ut den...
Maken trodde nästan det slagit över men han accepterade snabbt att det kan inte fungera med en riktig gran ngn mer gång.
Men ibland saknar jag doften!!
kram

UllaMona sa...

Här hemma har jag bara en liten konstgjord gran men den är rätt fin när jag klätt den inför julen.
I stugan brukar jag ha en stor gran ute på altanen..den brukar få stå kvar nästan till Påsk ;-)

Idag gick jag förbi vårt stora torg och där är nog Vinterstadens vackraste gran.
Tyvär hade jag inte med mig kameran...

Daniel sa...

Väntar på resultatet! :)

Londongirl sa...

Nässelblom och choklad - Den på bilden är helt otroligt vacker i verkligheten. Nu gäller det att fixa vår här inne. Våra julgranar brukar vara höga och rejäla så att en katt eller två kan tom. klättra i dem. ;-)Hannele - Jag vill gärna välja julgran jag med för det ÄR ju ett sånt viktigt beslut. ;-)Fresia - Vilken tur att vi har såna förstående män!! :-) Jag har haft de där tankarna också. Men nu när det finns återvinning av använda granar där de samlas ihop och blir flis, känns det i alla fall liiite bättre. ;-)
Kram!!UllaMona - Jag har planterat en gran ute på lilla ön....men hjälp vad den växer långsamt. Skulle vilja ha en i närheten av huset. Bra för fåglarna att ta skydd i och tänk om jag någon gång kunde fira jul där ute...då skulle jag ha ljus i den. :-)
Glöm inte att ta med dig kameran och fota er gran på torget nästa gång!Daniel - Ja vi får väl se om den går att få plats med i en kameravinkel någon gång. ;-)