fredag, september 11, 2009

Vingarna bär....


Jag vet inte vart veckorna tar vägen men fort går de i alla fall. Kan det bero på att jag bytt jobb och hela tiden lär mig nya saker kanske? Det här läsåret arbetar jag i en klass med sju pojkar med autism på lågstadiet. Det är både lärorikt och intensivt. Men också en otroligt lugn miljö och oftast alldeles för långsamt tempo mot vad jag är van vid.
Det är en spännande erfarenhet och mycket av metoderna vi arbetar med skulle vara bra även i den vanliga grundskolan.

Härom kvällen var hela vår skola på Cirkus på Djurgården. Vi såg en föreställning som jag varit på tidigare. Skrev om den här om några av er kanske minns?
Det var en lika otrolig upplevelse den här gången också. Jag önskar att många, många tar sig till deras föreställningar och får uppleva den känslan!

22 kommentarer:

Marskatten sa...

Jag blir imponerad. Vilket betydelsfullt jobb du har, ta hand om och undervisa barn med funktionshinder, det är stort.

Visst går veckorna fort! Själv har jag en ledig fredag idag, som jag tänkt utnyttja till att göra ingenting.
Ser fram emot att bara njuta av ledighetskänslan.

Hoppas du får en bra helg! Kram

mossfolk sa...

Har du bytt jobb?!
Men å så spännande det låter! Mamma jobbar i en sådan liten klass och jag fascineras ofta när hon berättar om olika situationer.

Tiden går för övrigt jättefort. Om bara ett par veckor börjar VFU:n och sedan är det jul :)

Trevlig helg!
Kram.

Eleonora sa...

Som Marskatten blir jag mycket imponerad. Vilken otrolig arbetsinsats du måtte göra. Att det även är givande förstår jag, men egentligen begriper jag nog inte vidden av ditt åtagande.

Att du har ön är väl en välsignelse så att du kan få rensa huvudet på alla tankar då och då. En god dag önskar jag dig. Kram

Morgondimma sa...

Vad härligt, jag tror inte jag skulle ha det tålamodet, men jag beundrar verkligen alla Ni som orkar och ger dessa barn och ungdomar så mycket.

(OT- lördag i oktober?)

Christina sa...

Vilket intressant jobb du har!
Jag kan inte så mycket om autism, men jag kommer aldrig att glömma en dokumentärfilm som gick för många herrans år sedan om tre autistiska unga killar i Storbritannien. En hade fotografiskt minne och kunde teckna av hela Buckingham Palace efter att ha stått och tittat i ca 10 minuter. Varenda detalj stämde...utom att allt var spegelvänt.
På den tiden var han 11 år och teckningen var genial.

Londongirl sa...

Marskatten - Härligt att du är ledig idag! Det är jag med och nu har jag landat ute på ön. Ha det gott och njut du med!
KramMossfolk - Japp nu har jag bytt jobb och det är helt otroligt spännande att arbeta med de här eleverna. Vi är ett team runt den här klassen med båda lärare och jätteduktiga assistenter.
Vilken klass ska du vara i på nästa VFU? Hoppas du får en jättebra handledare!
KramEleonora - Trots att jag trodde jag hade en hum om vidden av det här uppdraget så är det mycket mer när jag nu börjar få grepp om det.
Jag lär mig något hela tiden och får helt nya perspektiv.
Ja du har så rätt om ön!!! :-)
Har just landat här ute på ön för några timmar sen. :-)
Gissa om jag njuter! Ha en fin helg!
KramMorgondimma - Man måste ha massor av tålamod men det behöver man även i en "vanlig" klass med barn.
Vissa dagar är helt otroliga!
Har mailat dig om lördagar i okt. Jätteroligt!!! :-))Christina - Den dokumentären skulle jag också velat se. Just nu läser och ser jag allt vad jag kan om autism.
Förstår att du som är tecknare och konstnär själv måste ha blivit berörd av hans teckning och förmåga! Vem skulle inte ha blivit det? :-)

Sabina sa...

Oj vilken jobb du har, låter otroligt givande å spännande.
Kul med Circus, vi gick med barnen när dom var små, vet inte varför vi slutade, då dom båda och vi tyckte att det var fantastiskt.
Trevlig helg vännen.
Kraaaaaaaaaaaaaaaaaam

Annika sa...

Ja, du är nog som klippt och skuren för detta, tror jag!
Lyllos killar som fått dig till fröken!
Den där föreställningen minns jag när du skrev om, sen var även en kompis till mig, som oxå är lärare, och såg den. HON var lika impad som du!
Är du på ön nu alltså?
KRAM!!

Klimakteriehäxan sa...

Tänk en sån tur ändå att det finns såna som du - med ork och tålamod att ha hand om ungar med svåra problem. Bara för omvärlden att tacka.
(Du har förstås läst "The curious incident with the dog in the nighttime" av Mark Haddon?)

Taina sa...

Vilket jobb! Beundransvärt! Att få jobba med barn är en sak men barn med autism måste vara något speciellt. Har mött barn med autism och jag insåg att det finns ju så mycket olika typer (eller vad det nu heter) av autism. En jag tröffade pratade inte ett ord. Inte ett enda. Den andra pratade men förde inte något direkt samtal med mig. Sedan har jag träffat fler med samma funktionshinder.

På vår gata där vi bor nu, finns det en kille som är 26 år och han har autism. Varje dag gör han sin rutinrunda runt gatan. Om någon inte är hemma som han i vanliga fall hälsar på blir han nervös och skriker rätt ut. I början blev min yngsta dotter rädd men nu har hon vant sig.

Ha en trevlig helg!

Christina sa...

Om du vill googla så har jag letat fram namnet - Stephen Wiltshire heter den unge mannen som tecknar med fotografiskt minne, men bakvänt.
Tyvärr hittade jag ingen videosnutt från den där första dokumentären då han bara var 11 år.

Eleonora sa...

Käraste vän. En underbar weekend med lugn och ro och vackra vyer önskar jag dig av hela mitt hjärta. Kramkram

Gunilla sa...

Intressant erfarenhet för dig att byta jobb. Det har inte jag gjort men har ändå en mycket lugnare arbetssituation det här läsåret. Inga nya kurser och fantastiskt bra elevgrupper. Dessutom är de elev jag är mentor för ute på praktik halva veckan.Och vi är redan nästan halvvägs till den magiska v 44.

Londongirl sa...

Sabina - Ha ha ha! :-)) Kära tokfia jag har inte varit på cirkus! ;-) Jag var på en musikal på teaterhuset Cirkus bredvid Skansen du vet.
Sån cirkus som du skriver om gick vi på med våra killar när det var små också. ;-)
KRAAAAAAAAMAR i massor.Annika - Vad du är snäll som skriver så!! Det värmer. Föreställningen med Hudik-gänget ÄR fantastiskt. Väldigt berörande.
JAAA jag är på ön! Här lyser solen och jag ska BADA idag (lördag)
Kram kram kram.K-häxan - TACK för de snälla orden! Ja den boken har jag läst. Den står hemma i bokhyllan sen länge...
Ha en skön helg!Taina - Ja du har helt rätt! Det finns så många olika typer av autism. Bara de här sju pojkarna vi har i vår klass är så olika varandra. Från de som kommunicerar med tal till han som bara använder bilder. Var och en behöver sin egen kod och plan för att klara sina dagar...
Rutiner som ändras kan för en del vara rena rama katastrofen.
Precis som du beskriver om killen på er gata.
BRA att du förklarar för din dotter och att hon vant sig vid honom!! Bra jobbat!
Ha en trevlig fortsättning på helgen du med!Christina - TACK! Du är en pärla...nu ska jag googla och se om det går att läsa om honom. Tack igen!Eleonora - Ha en jätteskön fortsättning på helgen du med! jag fortsätter att njuta här ute på ön. :-) KramGunilla - Det är intressant med nya erfarenheter. Även om jag VET att jag inte kommer att fortsätta med det här i flera läsår...av flera skäl. Men just nu är det väldigt lärorikt.
Låter som du har ett bra läsår framför dig.
Ha ha vecka 44...då klämmer våran skolledning alltid in en massa saker vi ska göra på studiedagar!! Trots att man har massor av komptid får vi inte vara lediga då mer än på sin höjd två dagar.
Hösten är verkligen fattig på ledighet. ;-)

bettankax sa...

Å vilket betydelsefullt arbete! Inte utan jag undrar över kombinationen "tiden går fort", samtidigt som jag antar du måste ha "långsamhet och tålamod", som ledstjärna i ditt arbete.

Upplever du att tiden går fort när du är på ditt arbete? Jag vet inte, men får för mig att jag hade blivit väldigt otålig?? Men det måste vara mycket intressant. Men vad det är roligt och berikande att lära sig nya saker om både sig själv och andra.

Sabina sa...

Utmanad!!

Kramkram

Anonym sa...

Tjugo år av mitt "jobbliv"har jag
haft förmånen att arbeta med folk
med olika grad av autism,även med
andra funktionshinder.
De åren var de mest jobbiga roliga
intressanta o ibland helt osanno-
lika tid i mitt liv.
"Vanlig cirkus" behövde man inte
kosta på sej det ingick i jobbet.
Antar att du läst Torey Hayden som bskriver problematiken väldigt väl. Lycka till o passa på o njut om det är lugnt det brukar inte vara så länge.systerkram

UllaMona sa...

Ser att Du bytt jobb, även om man byter jobb inom samma branch så ger det nya tankar som kan vara riktigt stimulerande.
För fem år sen bytte jag jobb och flyttade till en annan ort...med facit i hand så är det, det bästa jag gjort för mig själv.
Jag jobbar fortfarande med människor som på ett eller annat sätt farit illa.

Kram

Bloggblad sa...

Det är nog väldigt annorlunda - men förmodligen kommer du att älska det lugnare tempot...

Det tycker jag f.ö. är det bästa med att jobba med sv2, jag har högst 2 elever åt gången... kunde varit fler om de bara hade gått i samma skola.
intensivt men ändå lugnt.

Lycka till!

Rosvikstjejen sa...

Ibland tar livet nya vändningar som man egentligen inte hade en aning om att de skulle komma. MEN det kan ju bli himla bra.

Jag vet ju vilket superjobb ni gör och jag vet att jag skulle ha mycket svårt att klara av det jobbet.

Cirkus/Hudik var så superduperbra och roligt. Vilken tur att vi fick äran att se dem.
Tänk när de kommer till NY. Har sagt till Jennie att hålla koll.

Kramen

Lilla P sa...

Hallå! Även jag undrar vart veckorna tar vägen och speciellt då jag läser min blogg som VERKLIGEN ligger på is just nu!!
Hoppas att komma igång igen efter min flytt till Prinsen den 1/10!
Hoppas också att din sommar varit bra!!

Londongirl sa...

Bettankax - Visst känns det betydelsefullt. Upplever att tiden både går fort och oerhört långsamt på jobbet. Visst är det motsägelsefullt? ;-) Visst har jag hur mycket tålamod som helst med de här killarna. Men jag är en person som har ett mycket högre tempo i mig...så nog är det ansträngande att dra ner på farten då.Sabina - :-) Äntligen en superenkel utmaning. KramKära syster - Glömmer aldrig när du sadlade om i din yrkeskarriär så där totalt. Men du var ju som klippt och skuren för det jobbet. :-) Beundransvärt av dig verkligen!!
Massor av kramar till dig.Ulla Mona - Låter som om du också har ett intressant och betydelsefullt arbete. Ja ibland måste man bara ta lite nya riktningar i livet. KramBloggblad - Redan nu har jag vant mig vid att det är så LUGNT. När jag jobbat två veckor tyckte jag att maken därhemma pratade för mycket när jag kom hem. Jag var ju van vid mina tysta killar hela dagen! ;-)
Tack!Rosvik - Ja ibland tar livet vägar man inte kunnat föreställa sig innan.
Vi får sen hur det här med jobbet går....ibland känner jag mig så otillräcklig. Skulle vilja göra mycket mer här också...
När är det som "Hudik" ska till NY? Hoppas Jennie kan få biljetter!
Kram kramLilla p - Roligt att se dig här igen! :-) Min blogg har också legat i viloläge hela sommaren. Har ni hunnit vara ute med båten något eller har ni haft fullt upp med huset? ROLIGT att ni flyttar ihop nu! Grattis! :-)