söndag, oktober 14, 2007

Snart dags att börja eller?

Det är snart novemberlov i skolorna och sen går veckorna i raketfart fram till jul. Jag tycker det var nyss som det var augusti. Var på IKEA förra veckan och där hade de fått fram alla julsaker. Det var en märklig känsla att gå där bland allt det röda glittret och julkulorna i oktober. Men jag som tycker väldigt mycket om julen blir lite sugen på att läsa tidningar om julpynt, mat och allt som hör julmyset till. De börjar komma nu i tidningshyllorna. Jag kan få sån längtan efter jullovet så här års. Visst är hösten vacker med alla färgerna i naturen. Men innan det är dags att ta fram elljusstakarna och hänga upp stjärnor i fönstren så brukar november vara en så mörk och grå tid. Tacka vet jag december när det är julkonserter överallt och pepparkaksbak som doftar i våra skollokaler och allt mysigt som hör till den månaden.
Men en sak är att jag alltid tänker att jag ska börja handla julklapparna i tid. En del människor är så duktiga och fixar med klapparna hela hösten. Det gör inte jag. De senaste åren har Rosvik och jag ägnat en hel dag väldigt nära julafton åt inköpen. Visserligen mycket mysigt men vi har så mycket att handla och affärerna är knökfulla av människor som trängs. Det slutar alltid med att vi landar i en taxi, totalt utmattade, fullproppade med kassar och paket för att ta oss hem. Hur gör ni? Är ni såna som planerar era inköp i tid och handlar julklapparna senast i november?

33 kommentarer:

Panter sa...

Förr var jag en sån där ordningsam människa som hade det mesta i klappväg klart i november, men numera ... det blir ofta väldigt sent i trängseln med andra som är lika bra på att planera.
Vill inte ens tänka på julen, försöker samla ihop mig för att klara av november som är den absolut värsta månaden på året, så mörkt, så blött och trist.

londongirl sa...

Panter - November är inte kul...i alla fall inte utomhus. Man vill bara stanna inne under täcket.

Bloggblad sa...

Jag har aldrig haft nån ordning på mig när det gäller sånt. Eller med det mesta... vissa saker har jag dock koll på! (Så lätt räknade...)

Jag undviker allt som har med jul att göra - om jag kan slippa - fram till 2 dagar före julafton. Gillar inte julhysterin, kräks på luciatåg.... (oj, vad negativ jag lät, men efter att ha ansvarat för några hundra tåg, blir man gärna spyfärdig när nån kommer i oktober och viskar: du.... lucia... kan du...?
I år ska jag bara spela - slipper arrangera föreställning. Tack!

Jag vill bara ha friden runt juldagarna - kyrkan, hyacinter ljus, sångerna. Bara då. Alltså, frid kan jag behöva då och då, men resten av stöket och stressen vill jag inte ha.

londongirl sa...

Bloggblad - jag förstår precis vad du menar med Luciatågen. Det blir lätt så när man jobbar i skolans värld.
Jag försöker se till att få den där friden lite då och då under julmånaden. Men jag tycker om julstöket på nätterna, har alltid varit sån. Sitter i köket på nätterna och fixar med mandelmusslor och lyssnar på radion eller på någon fin julskiva. Helst ska det snöa utanför fönstret också.

Lilla B sa...

Jag avskyr julpynt och hatar julens tomteterror. Alla inköp görs så sent som bara möjligt. När julafton väl kommer tycker jag att själva ledigheten och god mat är fridsamt. Men allt det andra skulle jag gott kunna undvara. Om jag själv finge bestämma.
Vilken gnällspik jag är. Verkligen.

Tina sa...

Köper inte så många julklappar. Men de jag köper köper jag nog rätt sent. Jag har så svårt att hålla mig för att ge bort dom innan julafton :-)

Och nu blev jag verkligen sugen på glögg och pepparkakor med mögelost :-)

londongirl sa...

Lilla b - Inte är jag så mycket för julpunt i form av "krims krams" men vackra julblommor och en fin krans på dörren vill jag ha. Granen är ett måste, den är förstås ett alldeles särkilt kapitel som jag bryr mig mycket om.


Tina - :-) Ja då kan man ju inte köpa klappar för tidigt! Svårt är det att gömma dem också om man gör det eller hur? Mums för glögg, ost och pepparkakor!

StyggaLillaLoppan sa...

jag fullkomligt älskar resan fram till julen...allt ljusen pyntet blommorna pepparkakorna glöggen musiken ALLT. Och älskar att titta på julskyltningar grandoften och man får umgås med sina nära och kära -skinkmackan på juldagsmorgonen är bara för underbart...
julen blir vad man gör det till .

Jag köper en ny julskiva varje år och iår ska jag ha Whitney Houstons har jag bestämt. Med den pipan kan det bara inte bli fel...Maken har redan gjort årets glögg i våras typ....
kramar o mys i mängder

londongirl sa...

Loppan - Visst är det härligt! Jag brukar också köpa en ny julskiva (nästan) varje år. Det finns så mycket fin musik som hjälper till att göra det mysigt.
Kram

Anonym sa...

Ja det gäller att härda ut denna månad, sen börjar det roliga fram till januari får man leva på bröd och vatten. Väntar bara på att komma i väg till Nepal den 29 november och hemma den 14 december....Lagomt till julförberedlserna. *ler*

Evas blogg sa...

Jag försöker att vara tidigt ute då jag har så svårt för att trängas i affärer. men i år tror jag det blir lite si och så med julklappsinköpen. Så mycket annat som ska göras. Har faktiskt inte börjat fundera så mkt på julen än. Och jag kan känna igen mig i det du skriver om att pyssla på nätterna. Det finns mkt roligt att göra innan jul.

Oäkta Fru Hanger sa...

Min familj har som tur är tagit det gemensamma beslutet att vi inte längre ska byta julklappar. Vi ger bara de två små (syskonbarn). Tur eftersom vi totalt är 19 personer om man räknar in syskon med familjer...

Så numera är det bara två småpojkar samt Cliff och hans familj (som inte är lika stor) som står för ångesten. Brukar dock inte vara ute i så god tid...

Annika sa...

Jag är en sann julälskare och jag tycker hösten bara rinner iväg. Först Halloween..JÄTTESTORT där jag bor, sen tre vckor senare---THANKSGIVING!!! Största helgen på året närapå större än julen, där jag bor...SEN julen, glittrande och underbar!! Jag köper julklappr i början av dec. I min svenska familj har vi numera lottdragning så att man köper till EN vuxen! Men alla barn får klappar, så det gäller att gå till posten och posta i tid. Brukar köpa sve-klapparna i nov.
Jag är BARNSLIG när det kommer till julen...Barnsligt FÖRTJUST!!!!

LindaLotta sa...

Jag håller med dig, november är så grå och mörk...
Men det där med julklappar har jag aldrig varit bra på att planera i god tid.
Jag brukar ta en dag, ganska nära jul, och handla.
Då har jag i och för sig en lista klar på allt som ska handlas så det brukar gå ganska smärtfritt.
Visst, köerna är långa, men bara man behåller lugnet inombords så är det ganska mysigt.

Elisabet sa...

Vi har slutat att ge julklappar, förutom till småttingarna och ger vi varandra, är det bara en enda liten grej.
Så skönt.
Arbetar man i livsmedelsaffär, kräks man när december-eländet närmar sig.
Dvs, cheferna ler .., men personalen fasar.
Då vet man vad som väntar.
Man är så slut på när dagen är tillända, så man mest bara ramlar ihop.
Att hela dagarna på kassabandet se julkorv, skinka, syltor och annat .., då har man liksom ingen lust kvar själv när den stunden kommer.

Men julslingan Glänsa .., den åker upp i lodrät läge, - just nu ligger den bakom mina blomkrukor - ..-)

Anonym sa...

Förr var jag klar i oktober...i år känner jag nästan panik inför julen. Jag har bara 2 - 3 julklappar klara, i huvudet då. Usch...men det ordnar sig nog

Evas blogg sa...

Idag var jag på IKEA och då kom julkänslorna!! Köpte bl a julklappspapper, nu är det klapparna som fattas.

Jennie sa...

Jag älskar julen..men är som du och rosvik ute i sista minuten och köper julklappar men kanske ska försöka komma iväg tidigare i år...vi får se..Kram

Ann-Sofie sa...

Nej, julklappar är jag dålig på att planera men ljusslingornas placering och färgen på julgranskulorna börjar jag planera i februari...

Trucken sa...

Min lösning på problemet är att jag bara köper julklappar till mina föräldrar. Och de har fått likadan julklapp typ 10 år i rad. Så rolig är jag.

mossfolk sa...

Å, jag älskar julen!!!
(Men inte i oktober, försökte gå med skygglappar genom ikeas julavdelning förra veckan). Börjar planera mina julklappar i god tid och ändå brukar det allra sista bli köpt dagen före julafton :)

Monica sa...

Jag är alltid ute i sista minuten när det gäller julklappar men sedan går det undan.

Nu när mörkret är här, dyker lite julkänslor upp då och då. Det kanske inte vore helt fel att ta en tripp till Ikea och kolla julgrejorna. :)

Hanneles jul sa...

Det är inte för tidigt :)

Anonym sa...

Det är ju dags för influensavaccinering nu, ska nog be att dom samtidigt petar in en spruta mot "julviruset"
Verkar som det är många som behöver en sån.

tycker syster

Lisa sa...

Jag är en sista-minuten-människa tyvärr... Älskar julen, men det måste vara snö!

I London har de sålt christmas pudding i affärerna sedan september. Tycker att det förtar lite av stämningen. Det blir så urvattnat om det ska vara jul i fyra månader.

Anonym sa...

Jag fullkomligt älskar julen hela december går åt att inhandla julklappar, pynta, pyssla & baka, helt underbart.
Jag håller med helt och hållet oxå att man redan börjar längta lite lagom, november är ju verkligen en jätte jobbig månad, sen kommer ´fantastika december...Mys på hög nivå...
Kram//S

jill sa...

Väldigt varierande. I år har jag i alla fall redan köpt tre julklappar. Den första i juli...

Rosvikstjejen sa...

JAG ÄLSKAR att strosa omkring i sista sekund eftersom att den är planerad. Jag är en människa som planerar långt i förväg vad alla ska få, men jag köper det i sista sekund bara för att få vara med dig och mysa. Iofs brukar jag handla på mig saker åt pojkarna redan i september. Men i år har jag inte handlat någonting.
Puss o kram

londongirl sa...

Anne-Maj - Vad härligt att du ska till Nepal igen!! Lycklig resa!


Eva - Visst är det mysigt med de där nätterna före jul!? Men så är jag en riktig nattuggla också.


Fru Hanger - Det beslutet tog vi i vår släkt också för många år sedan. Men min närmsta familj och en hel del personal här ska ha klappar om jag ska bli nöjd.


Annika - Jag älskar också julen, lika mycket som du! Som jag skrev till dig så kan bara ordet
J*U*L*L*O*V få den här skolfrökens ögon att tindra!
Någon gång skulle det vara roligt att få vara i USA och fira Thanksgiving. Har förstått att det är stort. Är det kalkon som gäller då?


Lindalotta - Du gör som jag alltså. Jag försöker också tänka igenom vad alla ska ha innan jag ger mig ut. Håller med om att det gäller att inte stressa upp sig. Jag vägrar stressa för att det blir jul. Jag är nästan tvärtom. Det SKA vara julefrid, framför allt inombords!


Elisabet - Kan förstå att man tröttnar på att se allt det där på bandet när man är kassörska. Men julen handlar ju om så mycket annat än just mat. Tror säkert att det blir mysigt hos dig när julslingan lyser och kassörskan får lägga upp benen i soffhörnan.


Gunnel - Klart det ordnar sig! Inte drabbas av panik. Julafton är som skolavslutning.....den kommer antingen man tycker man är klar eller inte. Bara att ta det lugnt.


Eva - Jag tyckte det kändes lite tidigt med de där julsakerna på IKEA men om jag ska vara ärlig så började jag längta också. Hade IKEA fint julpapper?


Jennie - Jag tror alltid att jag ska komma iväg tidigare. Men nu har Rosvik och jag gjort en tradition av det här och vi har det så mysigt på vår dag tillsammans. Kram


Ann- Sofie - Julgranen är så viktig här med. Hör på dig att du tycker om julen.


Trucken - Men jag vet att du i alla fall älskar jullovet....och håll med om att det är mysigt att koka knäck!!


Mossfolk - Men då har du i alla fall planerat och det är ju nästan halva jobbet.


Monica - Mörkret gör att det blir lite längtan efter ljusstakar och ljusslingor tycker jag.


Hannele - Nej nu går tiden snabbt så det är väl inte det.


Kära syster - Ha ha ha.....vet du jag tror jag är immun mot sånt virus! Jag fortsätter att julstöka på nätterna före jul. Kram


Lisa - Visst är det mest underbart om det är snö ute. Har ofta varit i London och julhandlat i december och det är så mysigt. En gång för några år sen kom det faktiskt snöflingor en kväll. Första gången jag sett det i den staden.


Anonyma S - November känns som en transportsträcka fram till att man får ta fram elljusstakar och få lite ljus i fönstren. Tror vi behöver det att lysa upp vår mörkaste tid.


Jill - Jisses! Redan i juli? Bra jobbat! :-)


Rosvik - Vi har ju gjort det är här till en urmysig tradition. Vi har roligt också den här dagen som brukar sluta framåt kvällen i en taxi. Tycker alltid att vi träffar på så många trevliga människor och affärsbiträden. Kanske är det för att vi är så snackiga och trevliga mot dem, vad vet jag? Härligt tycker jag. Kram :-)

Cicci sa...

Redan i slutet av augusti planerar jag, mor och syster in en helg då julbak och julklappsinköpen ska göras. Det brukar bli dom två sista helgerna i november, sen kan man njuta och riktigt sjunka in i nån sorts jultrans med ett fånigt leende på läpparna enda fram till den 26 december. Jag älskar december!

londongirl sa...

Cicci - Det där låter riktigt trevligt och mysigt. Framför allt att ni gör det tillsammans. Men den där transen den hamnar jag i ändå. Märker att trots att mycket blir gjort i sista stund här så stressar jag inte. Jag vet vad som ska göras och jag njuter verklligen av allt julstök. Jag älskar också december. Det glittrar så om den tiden! :-)

Cliff Hanger sa...

Om jag inte minns fel började Harrods med julskyltningen i juli i år...

Jag köper ofta julklappar i sista stund, det har hänt att jag handlat 23 december. Men jag har inte så jättemånga att köpa till heller.

londongirl sa...

Cliff Hanger - Nu (över) driver du med mitt älskade Harrods! Jag var där i juli och inte var det julskyltat då inte! Vi får se hur det är när jag åker dit igen nästa gång. ;-)

Skönt att inte ha så många att köpa till....vi köper bara till vår "lilla familj" men sen är de ten hel del personal som ska ha klappar osv.
Har du tänkt ut något redan till Fru Hanger??? Jag kan vara en sån där julklappsakut och ge tips om du behöver. Men då får vi maila så hon inte ser. :-)