söndag, november 21, 2010

Novemberljus....

En kväll i november

November är den månaden som av många räknas som den värsta på hela året. Visst är den oftast mörk och trist och en enda transportsträcka fram till julmånaden och ljusen som tänds vid advent. Men i år har den faktiskt bjudit på dagar med sol och vackra klara månskensnätter också. Trots det så ser jag  fram emot julmånaden och allt som den för med sig av julmys och ljus i alla fönster. November är inte någon favorit hos mig heller.
Men nu till titeln på det här inlägget.....jag har funderat över det där med att det går mode i allt, till och med vilka krukväxter vi har och som  finns att köpa. Om man tex. tittar på olika visningsbilder från lägenheter till salu på Hemnet så slår det aldrig fel....i de flesta fall står det tjusiga krukor med orkideér på fönsterbrädorna. Inte tal om att det skulle få finnas en sommarvinglig pelargon där inte. 
Skulle man vilja ha en gammaldags krukväxt som tex. myrten eller novemberljus eller som den också kallas Elisabetblomma så går de ju inte att få tag i någonstans. Inte ens de stora handelsträdgårdarna med stort sortiment har de där gamla växterna. Det är väl helt enkelt så att de inte är moderna. Men vem bestämmer sånt egentligen?
Novemberljus hade min mamma förr i tiden och jag fick skott av henne som växte så fint. Minns att jag hade dem i fönstret, hängande i ampel och i november blommade de med skira vita blommor och levde upp till sitt vackra namn.

Här kan man se bild på novemberljus och läsa om den. Känner ni igen den? Har ni haft den någon gång eller har ni den kanske rent av? 

26 kommentarer:

Evas blogg sa...

Nej jag har aldrig haft någon sådan blomma. Däremot har jag en novemberkaktus som blommar något alldeles underbart just nu. Och du, vilken underbar bild! Tar du dina kvällsbilder med stativ? Svårt att få till såna fina kvällsbilder. Var är bilden tagen?

Londongirl sa...

Eva - Jag hittade en av mina novemberkaktusar som blommar för fullt nu också. Hade inte märkt det.
Ja den här bilden är tagen med stativ. (har ett som man fäller ihop och bär över axeln)
Men jag tar inte alltid med stativ...ibland blir det en suddig kvällsbild som också kan vara fin på sitt sätt....
Bilden är tagen på en liten bro mellan Kungsholmen, Kungsbrostrand (till höger i bild) och Blekholmsterassen (till vänster på bilden)

Marinettes sa...

Ännu en vacker Stockholmsbild, så trevligt att få se för oss som inte bor där.
Jag kollade in mina novemberkaktusar och hittade några tjocka fina knoppar, novemberljus har jag haft men inte sett på många år.
Önskar dig en fortsatt trevlig november och advent.

Brevikssommar sa...

Otroligt vacker bild, som vanligt! Skulle skriva om min novemberkaktus, som jag haft väldigt många år, och såg att alla innan skrivit om samma blomma. Min novemberkaktus är felprogrammerad; den blommar enbart i... MAJ!! Flera år i rad nu! Mitt "fel"!?
KRAM och fin söndag

betttankax sa...

Otroligt vacker bild(igen o igen:))!!
Har inte haft novemberljus men skulle gärna ha en. Både för den är vacker och så för namnet såklart;).

Musikanta sa...

Håller med de andra kommentatorerna! Vilken underbar bild! Varför gör du inte en almanacka med dina bilder? Fast det kanske du har gjort. En fin julklapp i så fall. Mirren har lämnat in bilder på barnbarnen till en almanacka som jag ser på varje dag.

Den blomman har jag aldrig sett. Jag har bara gröna växter i mitt fönster - de är lättast att sköta. Bryr mig inte om ifall det är modernt eller inte.
Ha en fortsatt skön söndag och kram från Ingrid

Humlan sa...

Gissa vem som naturligtvis har haft novemberljus... ;-) Men det var länge sedan. Jag fick ett skott, kommer inte ihåg från vem, och hade den i några år.

Din bild är vacker och stämningsfull och det är ju en sida av november, likväl som månaden är gråmörk med duggregn som i dag. Men jag tycker att det känns som om det har varit mycket sol i år... eller är det bara min känsla?

Kram!

Ting o Tankar sa...

Vilken vacker bild! Vilket ljus.
Känner inte igen blomman, men tycker den är vacker.
Själv är jag förtjust i vita julrosor. Har varit det i många år. Tror de har blivit "moderna" nu.
Kram.

Sabina sa...

Men L vilken fantastisk bild, helt underbar ju. Jag kan inte mycket alls om blommor, lyckas ju till och med döda 4 st garderobsblommor, å det känns nästan som omöjligt;)

Håller med sååå om november, katastrofmånad i mina ögon, längtar såååå till december.

Kraaaaaaaaaaaaaaaaam

Christina sa...

Du tar då för vackra Stockholmsbilder :-)

November är en riktig längta-bort månad. Att det fanns en stackars blomma med detta namn hade jag inte en aning om.

Londongirl sa...

Marinettes - Roligt att du tycke rom bilden. Tänk att du har också haft en sån. Men som sagt nu är det hopplöst att hitta dem. Önskar dig detsamma Anette! Ha det gott!


Brevikssommar - Tack! Men vet du...det kanske är en påskkaktus du har??? Då är den ju bara lite sen av sig i så fall? ;-)
Jag har noll koll på skillnaden. Men Humlan här nedanför i kommentarerna vet. Kolla med henne! Kram!


Bettankax - Tack igen och igen! ;-) Jag vill också ha en sån....minns att de blev jättefina ampelväxter med vackra blad också.


Musikanta - Åh tack för dina snälla ord! Förslaget om almanacka har jag fått förut faktiskt....kanske ska göra det.
Fick också en sån av barnbarnets första år....jättefin! :-)


Humlan - Ja det kunde man väl ha räknat ut! ;-) Men vad synd att du inte har kvar någon nu. I går när vi var på Ulriksdals Slottsträdgård såg jag att de faktiskt hade myrten....så den är tydligen inte helt ute. ;-)
Jo i år har det varit mer ljus i november än vanligt....det tycker jag med.
Kram!


Ting och tankar - Ja julrosor är så jättefina! Gillar dem också jättemycket men vågar inte ha dem...lär ju vara så giftiga. har ju katter här. Kram!


Sabina - Tack snälla du!! Men Sabina det är inte möjligt att ha ihjäl garderobsblommor!!! ;-) Och FYRA stycken till och med!? Ha ha ha...
Mina ögon längtar också till december. Helt klart.
KRAM!!


Christina - Tack, så roligt att du gillar mina bilder!
Ja det är verkligen en "längta-bort-månad". Skönt att den snart är över!

Annika sa...

Det blir lite halvtrist då det tom blir trendigt att ha vissa blommor. Gillar det inte riktigt.
Jo, jag älskar orkideer, men vill man ha en pelargon ska man baske mig kunna hitta en sådan också.
November som månad har aldrig stört mig alls. Jag har nog alltid tyckt den varit lite mysig med sitt mörker, men jag vet ju att många lider av den.
Väldigt vacker bild du tagit!!
Idag har vi svenneväder här med dimmigt grått väder.
Njuter.
KRAMAR!!!!

Gunilla sa...

Jag har nog aldrig haft någon novemberljus men väl en massa andra sorter av de gamla krukväxterna. Och de allra bästa plantorna i vårt hem är skott eller kärnor som vi själva odlat upp. Det blir mycket mera livskraftiga plantor då! Men troligen totalt omodernt...

Londongirl sa...

Annika - Kul att du tycker om bilden. Det var en vacker kväll då den togs.
Jag gillar ju också höst och regndagar och grått är alltid vackert tycker jag. Men november har en förmåga att vara så ihärdigt mörk länge så den är ganska trist. Mörkret som lyses upp av decemberljus i alla fönster känns mysigare tycker jag.
KRAM!


Gunilla - Sånt är ju jätteroligt att ha. Skott som man drivit upp själv. Men ibland orkar jag inte vänta på sånt och vill ha en färdig stor växt från början. Såg häromdagen att Slottsträdgården på Ulriksdal hade myrten faktiskt. Kanske på modet igen? ;-)

CiCCi sa...

Nej jag känner inte igen den, men jag håller med dig. Det är orkideér överallt. Dom är ju inte ens snygga när blommorna blommat ut. Gillar bättre pelargoner. Men sen är jag tyvär ganska dålig på det där med blommor. Just nu har jag endast två amaryllislökar i köksfönstren. Sen är det rätt lite i fönstren. Bara lampor och ljus. Själv tycker jag att det ska bli skönt att lämna November bakom oss. Kramar till dig

Londongirl sa...

Cicci - Jag trodde inte att jag kunde det där med orkidéer alls men jag har haft en hela sommaren som blommade och då var den förstås jättefin. Men nu är den som sagt ganska trist. Här har vi så många fönster så det är ganska tomt i dem också. Lampor och ljus har jag däremot i alla fönster jag med. :-)
KRAM!!

Eleonora sa...

Vilken otroligt vacker Stockholms-vy och jag vet precis var du har befunnit dig! Duktiga du!!!

Londongirl sa...

Eleonora - :-) Tack snälla du! Det finns så många vackra vyer i vår kära stad eller hur? Kram kram!

Klimakteriehäxan sa...

Ingen av mina närmaste blomsterbekanta. Men skulle gärna ha en, den är ju jättefin! Tills vidare gläds jag åt att alla mina åtta orkidéer (som aldrig varit ute på Hemnet) blommar om eller åtminstone har knopp. Samt tre av fyra novemberkaktusar.
Slutskrutet!
Fin bild. Förstås.

Mildamakter sa...

Min mormor hade sådana, men jag har inte sett dem på många år...lite synd nu närjag tänker efter. De är ju egentligen väldigt fina

Kesu sa...

Novemberljus låter som "a contradiction in term" ;) Visste inte heller om att det finns en blomma med det namnet.

Fantastisk Stockholmsbild. Igen :) Så rofyllt!

Monica sa...

Novemberljus är en helt underbar blomma, med sina vita ljus fyllda med blommor, vad skulle inte passa bättre nu?:-) inte sett den på många år, hade den alltid i Uppsala under min studenttid, en blomsterintresserad kompis visade på den första gången och sedan köptes den när jag hittade den. Å så vackra foton du tar!

Londongirl sa...

K-häxan - Jag vet ju att du är helt otrolig på att klara orkidéer. :-) Inget skryt där inte. Jag tycker de är jättefina, men jag har aldrig trott jag skulle klara dem. Du kan få tipsa mig om hur jag ska få min att blomma om igen.
Om du ska sälja lägenheten någon gång så har du redan fixat "stajlingen" inför fotograferingen med så stiliga blommor. ;-)


Mildamakter - Ja de är ju det. Fina blommor och även bladen.


Kesu - :-) Ja finns det ljus i november? Kul att du gillar bilden!


Monica - Så du har också haft den, vad kul! Men som sagt nu verkar det hopplöst att hitta den. Tror jag ska ta ett snack med min favorithandelsträdgård.

Inkan sa...

Jag säger bara... Vi bor då i en vacker stad. Bland de skönaste.

Londongirl sa...

Inkan - Ja Stockholm är verkligen en vacker stad. :-)

http://maxalas.blogspot.com sa...

http://maxalas.blogspot.com news ,video ,photo ,online sport visit